ΤΟΠΙΚΑ

Αύξηση συλλήψεων αλλοδαπών στο αεροδρόμιο Ν. Αγχιάλου

αύξηση-συλλήψεων-αλλοδαπών-στο-αεροδ-398540

Κυκλώματα διακινητών εκμεταλλεύονται το ανθρώπινο δράμα

Χρυσές δουλειές στήνουν και φέτος στη Μαγνησία τα κυκλώματα διακινητών, που εκμεταλλεύονται το δράμα και την ταλαιπωρία ταλαιπωρημένων προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα και τους τάζουν ταξίδια στο εξωτερικό για μία καλύτερη ζωή έναντι αδρής αμοιβής.

Οι συλλήψεις στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου ήταν τους καλοκαιρινούς μήνες αλλεπάλληλες με τους αστυνομικούς να περνούν χειροπέδες στους παράνομους αλλοδαπούς και να τους οδηγούν σε αυτόφωρες διαδικασίες.

Συγκεκριμένα το πρώτο 7μηνο του 2019 στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου έγιναν 21, ενώ στο ίδιο διάστημα πέρυσι οι συλλήψεις ήταν 23. Αντίστοιχα στο ίδιο διάστημα στο αεροδρόμιο της Σκιάθου έγιναν δύο συλλήψεις όπως και πέρυσι.

Οι περισσότερες από τις υποθέσεις απασχόλησαν τις κατά τόπους αστυνομικές αρχές κατά κύριο λόγο τους καλοκαιρινούς μήνες.

Αλλοδαποί – ανάμεσά τους οικογένειες με ανήλικους – αποπειράθηκαν να πετάξουν στο εξωτερικό με ταυτότητες που αποδείχθηκε ότι ήταν κλεμμένες και άλλα έγγραφα όπως διαβατήρια που ήταν πλαστά.

Οι αστυνομικοί έχουν σύγχρονο υλικοτεχνικό εξοπλισμό ώστε η μη γνησιότητα των εγγράφων να αναγνωρίζεται όσο ακριβής και αν φαίνεται ότι είναι. Έχουν κατάλληλη πολύχρονη εκπαίδευση. Έχουν και ειδικά μηχανήματα αναγνώρισης διαβατηρίων.

Ωστόσο για κάποιο λόγο οι αλλοδαποί πιστεύουν ότι θα καταφέρουν να μην γίνουν αντιληπτοί από τον διαβατηριακό έλεγχο και ότι θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό με απώτερο προορισμό τους κατά κύριο λόγο τη Γερμανία.

Τελικά, καταλήγουν κρατούμενοι και στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου, δικάζονται και καταδικάζονται σε πολύμηνες ποινές αλλά και τσουχτερές χρηματικές ποινές.

Κι όμως στο εδώλιο του κατηγορούμενου κανένας από τους αλλοδαπούς δεν δίνει στοιχεία για τα κυκλώματα. Στις επίμονες ερωτήσεις των δικαστηρίων απαντούν ότι δεν γνωρίζουν ποιο ήταν το άτομο που τους προμήθευσε τα έγγραφα, ότι δεν ήταν σε γνώση τους η πλαστότητα των ταυτοτήτων και των διαβατηρίων.

Μόνο την Ομόνοια αναφέρουν όλοι σαν τόπο προέλευσης των εγγράφων και δεν συνεισφέρουν με κανένα άλλο χειροπιαστό στοιχείο αν και οι διακινητές που μπορεί να είναι ακόμη και συμπατριώτες τους κερδίζουν μεγάλα χρηματικά ποσά ποντάροντας στο ανθρώπινο δράμα.

Έως και 2.500 ευρώ λαμβάνουν τα μέλη των κυκλωμάτων για να διευκολύνουν την υποτιθέμενη έξοδο. Και μάλιστα λαμβάνουν το ποσό αυτό για κάθε άτομο. Άλλοτε στέλνουν τα ταξιδιωτικά έγγραφα ταχυδρομικώς, άλλοτε βρίσκονται οι ίδιοι στην Ελλάδα και τα εφοδιάζουν. Στην Ομόνοια λειτουργεί μία ολόκληρη «αγορά».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου