ΤΟΠΙΚΑ

Σε ετοιμότητα για τον ιό του Δυτικού Νείλου

σε-ετοιμότητα-για-τον-ιό-του-δυτικού-νε-402845

Αυστηρά μέτρα στις μεταγγίσεις αίματος από τη Μονάδα Αιμοδοσίας του ΓΝΒ

Σε αυξημένη εγρήγορση και ετοιμότητα για την αντιμετώπιση τυχόν κρούσματος του ιού του Δυτικού Νείλου βρίσκεται η Μονάδα Αιμοδοσίας του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου. Ο ιός του Δυτικού Νείλου, που μεταφέρεται μέσω των κουνουπιών και μεταδίδεται στους ανθρώπους, καλπάζει και τουλάχιστον 26 Δήμοι της χώρας, μεταξύ των οποίων και στη Θεσσαλία, βρίσκονται σε καραντίνα.

Ο Νομός Μαγνησίας δεν βρίσκεται υπό επιτήρηση, όμως ακολουθεί πιστά και κατά γράμμα για λόγους πρόληψης τις οδηγίες του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας. Ο διευθυντής της Μονάδας Αιμοδοσίας Στυλιανός Λαφιωνάτης λέει ότι «είμαστε αυστηροί στο ιστορικό των αιμοδοτών».

«Οταν ένας αιμοδότης προέρχεται από περιοχή που βρίσκεται σε καραντίνα ή έχει διανυκτερεύσει σε περιοχή που βρίσκεται υπό επιτήρηση, τότε το αίμα ελέγχεται για τον ιό του Δυτικού Νείλου», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τα αίματα αποστέλλονται στο Κέντρο Αιμοδοσίας του ΑΧΕΠΑ. Αν βρεθούν θετικά στον ιό καταστρέφονται, αν όχι διατίθενται κανονικά.

Ο κ. Λαφιωνάτης επισημαίνει ότι μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί αίμα να είναι θετικό στον ιό του Δυτικού Νείλου.

Επισημαίνεται ότι οι πιο πολλοί πάσχοντες από τον ιό είναι κατά κύριο λόγο άτομα μεγάλης ηλικίας, που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

Το Νοσοκομείο Βόλου θα συνεχίσει τον εξονυχιστικό έλεγχο για τον ιό και μετά το καλοκαίρι μέχρι και τη λήξη της περιόδου, που θέτει το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας που είναι κοντά στον Νοέμβριο.

Οι δήμοι που βρίσκονται σε καραντίνα είναι σε Αττική, Θεσσαλία (Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα), Μακεδονία και Θράκη.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου