ΤΟΠΙΚΑ

Σφράγιση 4 κολυμβητικών δεξαμενών στη Μαγνησία για έλλειψη μέτρων ασφαλείας

σφράγιση-4-κολυμβητικών-δεξαμενών-στη-402860

Σε σφράγιση τεσσάρων κολυμβητικών δεξαμενών σε τουριστικά καταλύματα προχώρησε από την αρχή του καλοκαιριού η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, καθώς σε ελέγχους διαπιστώθηκε ότι δεν πληρούσαν τους όρους και τις προϋποθέσεις για τους κανόνες λειτουργίας και τα μέτρα ασφαλείας.

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας έλεγξε περίπου 150 πισίνες στο πλαίσιο των γνωστοποιήσεων, στις οποίες προχωρούν οι υπεύθυνοι μετά την έναρξη λειτουργίας κάθε κολυμβητικής δεξαμενής.

Οι επόπτες της Διεύθυνσης προχώρησαν σε επιτόπιες αυτοψίες και έλεγξαν όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις περισσότερες από τις πισίνες που βρίσκονται στα νησιά των Β. Σποράδων και ειδικά στη Σκιάθο, καθώς επίσης και στο Πήλιο δεν διαπιστώθηκαν σοβαρές παραβάσεις.

Ωστόσο, σε τέσσερις περιπτώσεις οι επόπτες προχώρησαν σε παύση λειτουργίας μέχρι να ξεπεραστούν τα προβλήματα που εντόπισαν και να βελτιωθούν οι υποδομές.

Οι έλεγχοι για τα μέτρα ασφαλείας γίνονται όποτε γνωστοποιούνται ενάρξεις λειτουργίας κολυμβητικών δεξαμενών. Όταν παρατηρούνται προβλήματα και επιβάλλεται σφράγιση, οι υπεύθυνοι λειτουργίας οφείλουν προχωρήσουν σε βελτιώσεις.

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας επανεκτιμά τα νεότερα δεδομένα και αποφασίζει αναλόγως.

Απαγορεύσεις στη λειτουργία κολυμβητικών δεξαμενών επιβάλλονται κάθε χρόνο στη Μαγνησία, όμως είναι λίγες συγκριτικά με τον αριθμό των γνωστοποιήσεων που γίνονται και των ελέγχων που ακολουθούν.

Σε πισίνες σε τουριστικά καταλύματα της Μαγνησίας εφαρμόζονται οι κανόνες λειτουργίας και τα μέτρα ασφαλείας.

Εξάλλου, το υπουργείο Υγείας έδωσε σαφείς οδηγίες για πιστή τήρηση της νομοθεσίας.

Οι πισίνες θα πρέπει να πληρούν τις απαιτήσεις κατασκευής (υλικά κατασκευής, γενική διάταξη χώρων, στόμια εισροής και εκροής, αύλακες υπερχείλισης, φωτισμός, αερισμός, σύστημα ανακυκλοφορίας, απολύμανση νερού κ.λπ.) και να παρακολουθούνται οι συνθήκες λειτουργίας τους ώστε να είναι ασφαλείς, μέσω της εντατικοποίησης των υγειονομικών ελέγχων από τις Υπηρεσίες Περιβαλλοντικής Υγιεινής των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας.

Το υπουργείο Υγείας έχει ζητήσει τη διενέργεια υγειονομικών και δειγματοληπτικών ελέγχων από τις περιφερειακές ενότητες της χώρας, τουλάχιστον μια φορά το εξάμηνο, ενώ παράλληλα ζητά τα στοιχεία που προκύπτουν από τους ελέγχους του φετινού καλοκαιριού, να σταλούν στο υπουργείο ώς τις 30 Σεπτεμβρίου, στην ηλεκτρονική διεύθυνση της γραμματείας Δημόσιας Υγείας [email protected].

Παράλληλα, κοινοποιεί τη σχετική εγκύκλιο στο υπουργείο Τουρισμού και παρακαλεί να γίνει υπενθύμιση στις τοπικές Υπηρεσίες Τουρισμού, ώστε να διαβιβάσουν άμεσα γνωστοποιήσεις για τη λειτουργία κολυμβητικών δεξαμενών εντός τουριστικών καταλυμάτων στις αρμόδιες Υπηρεσίες Περιβαλλοντικής Υγιεινής των ΠΕ, προκειμένου να γίνεται εγκαίρως ο έλεγχος της λειτουργίας τους.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου