ΤΟΠΙΚΑ

Πρόσβαση ασθενών σε φάρμακα υψηλού κόστους

πρόσβαση-ασθενών-σε-φάρμακα-υψηλού-κό-404450

Οι φαρμακοποιοί λένε «ναι» στη διάθεση των φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ από τα φαρμακεία της γειτονιάς, «όχι» από το ταχυδρομείο

Σε αναμονή του τρόπου εκτέλεσης του μέτρου για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των ασθενών σε φάρμακα υψηλού κόστους του ΕΟΠΥΥ βρίσκονται οι φαρμακοποιοί της Μαγνησίας. Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Μαγνησίας περιμένει να δει τις αποφάσεις που θα θέσουν το μέτρο εξάλειψης για τις ουρές ντροπής σε εφαρμογή και μέχρι τότε διατηρεί την επιφυλακτικότητά του, καθώς στο επίμαχο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι θα μπορεί να γίνεται διάθεση φαρμάκων και μέσω ταχυδρομείου, κάτι που βρίσκει κάθετα αντίθετους τους φαρμακοποιούς.

«Η διάθεση φαρμάκων υψηλού κόστους από τα φαρμακεία της γειτονιάς είναι ένα μέτρο προς τη θετική κατεύθυνση για εμάς. Μέχρι τώρα η διάθεση γινόταν από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Ομως, δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή καμία περαιτέρω απόφαση», λέει ο κ. Ματσιόλης.

Η εφαρμογή του μέτρου θα αποφασιστεί σε συνεννόηση του κλάδου των φαρμακοποιών με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. «Τότε θα δούμε πλέον και τις όποιες διαθέσεις του υπουργού Βασίλη Κικίλια. Μέσα από το νομοσχέδιο αναφέρθηκε και κάτι που μας βρίσκει κάθετα αντίθετους. Θα υπάρχει και η αποστολή φαρμάκων υψηλού κόστους στις απομακρυσμένες περιοχές μέσω ταχυδρομείου. Η διακίνηση του φαρμάκου γίνεται από τον αρμόδιο επιστήμονα, τον φαρμακοποιό. Δεν νοείται εφαρμογή τροπολογίας που να δίνει τη δυνατότητα η διάθεση να γίνει μέσω ταχυδρομείου», εξηγεί ο ίδιος.

Ο κλάδος των φαρμακοποιών είναι υπερκορεσμένος. «Τα φαρμακεία στη χώρα μας είναι πάρα πολλά, όπως και η ίδια η κυβέρνηση διατυμπανίζει. Το δίκτυο των φαρμακείων εφοδιάζει τους πάσχοντες με φάρμακα και στο πιο απομακρυσμένο σημείο, είτε στη νησιωτική χώρα, είτε στην ηπειρωτική», προσθέτει.

Το θέμα των ελλείψεων στα φάρμακα

Ο φαρμακευτικός κλάδος αναμένει να δει πώς θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το θέμα των ελλείψεων στα συνταγογραφούμενα φάρμακα, μία κατάσταση που πλέον έχει γίνει χρόνια. «Ηδη από τον περασμένο Απρίλη οι αρμόδιοι φορείς έχουν οδηγηθεί στη διαπίστωση ότι οι ελλείψεις έχουν αυξηθεί ακόμη περισσότερο», λέει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας.

Οι ελλείψεις διαπιστώνονται από το 2010 που άρχισαν να εφαρμόζονται οι νόμοι των μνημονίων για τη μείωση της επίμαχης εφαρμοστικής δαπάνης. «Σήμερα βλέπουμε ότι αυτοί οι νόμοι θα έπρεπε να είχαν διαφορετικά κριτήρια. Για παράδειγμα θα έπρεπε να διατηρηθεί το μίνιμουμ του στοκ στις φαρμακευτικές εταιρείες και τις φαρμακαποθήκες. Τα ζητήματα αυτά έχουν μπει στα νομοσχέδια τα οποία είναι ψηφισμένα, αλλά δεν τηρούνται», επισημαίνει.

Επιπλέον, οι φαρμακοποιοί ζητούν να γίνεται πιο προσεκτικός έλεγχος στις εξαγωγές φαρμάκων, κάτι -που όπως λένε- δεν συμβαίνει.

«Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις. Και εμείς οι φαρμακοποιοί ταλαιπωρούμαστε για να καλύψουμε την εκτέλεση μίας συνταγής και οι πολίτες που χρειάζεται να επισκέπτονται το φαρμακείο και μία και δύο και τρίτη φορά για να παραλάβουν ολοκληρωμένη τη συνταγή τους», προσθέτει ο ίδιος.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου