Συνέβη και αυτό

συνέβη-και-αυτό-411994

Της Κατερίνας Μαρούγκα

Είναι γνωστό ότι ο νέος ποινικός κώδικας τέμνει πλήθος ζητημάτων. Στη διαβούλευση που προηγήθηκε πριν από την ψήφισή του αν και όλοι συμφωνούσαν ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση ωστόσο έθιγαν σειρά θεμάτων που έχρηζαν βελτίωσης ή διόρθωσης.

Να συλλαμβάνονται όμως και οδηγοί οχημάτων για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας που μέχρι πρότινος τιμωρούνταν μόνο με διοικητικά πρόστιμα αυτό ήταν κάτι που δεν περίμενε κανείς να συμβεί.

Έφθασε όμως η ώρα να το δούμε και αυτό. Αστυνομικοί να περνούν χειροπέδες σε πολίτες σαν να είναι κακοποιοί, επειδή δεν είχαν περάσει το αυτοκίνητό τους από τεχνικό έλεγχο, ή οδηγούσαν με δίκυκλο σε πεζόδρομο.

Σήμερα κάποιοι καλούνται να εφαρμόσουν τους νέους νόμους και διατάξεις, αυτούς που κάποιοι βιάστηκαν να φέρουν στη Βουλή. Και είναι εκείνοι που απλώς έρχονται αντιμέτωποι με τις ασάφειες πρώτοι. Ο νέος Ποινικός Κώδικας για τον οποίο σημειωτέον η κυβέρνηση εξετάζει αλλαγές, προβλέπει σημαντικές συνέπειες με φυλακίσεις έως και τρία έτη για τροχαίες παραβάσεις.

Όμως, το επίμαχο άρθρο το 290Α εκτιμάται από το δικαστικό κόσμο ότι είναι ολίγον ασαφές και ότι για την εφαρμογή του απαιτείται να δοθεί κάποια ερμηνεία, έστω να βγει κάποια οδηγία για παράδειγμα για το κομμάτι εκείνο που αφορά στην παράμετρο του κοινού κινδύνου για ξένα πράγματα.

Το επίμαχο μέρος του επισημαίνει: Όποιος οδηγεί όχημα σε εθνικές ή περιφερειακές οδούς αντίστροφα στο ρεύμα της εκάστοτε κατεύθυνσης ή σε πεζοδρόμους, πεζοδρόμια ή πλατείες ή οδηγεί όχημα που είναι τεχνικά ανασφαλές ή με ανασφαλή τρόπο φορτωμένο ή προβαίνει κατά την οδήγηση σε επικίνδυνους ελιγμούς ή μετέχει σε αυτοσχέδιους αγώνες, τιμωρείται αν δεν προβλέπονται βαρύτερες κυρώσεις σε άλλες διατάξεις με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή αν από την πράξη προέκυψε κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα.

Στο αυτόφωρο θα οδηγούνται ακόμη και όσοι προκαλούν τροχαία ατυχήματα υλικών ζημιών ενώ μέχρι πρότινος κάτι τέτοιο δεν προβλεπόταν. Οι οδηγοί έλυναν σε αστικό επίπεδο τις διαφορές τους ή με φιλικό διακανονισμό.

Δυστυχώς, με το καινούργιο δικαστικό έτος σύμφωνα με τους ψιθύρους των δικαστηρίων θα προκύπτουν όλο και περισσότερα ζητήματα και μάλιστα θα μπαίνουν ταυτόχρονα όλα μαζί.

Ο νομικός κόσμος φώναζε ενόψει της ψήφισης ότι θα έπρεπε να δοθεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για τη διαβούλευση, όμως δυστυχώς, κανένας από εκείνους που έπρεπε δεν άκουγε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου