ΤΟΠΙΚΑ

Αυστηρές ποινές για επιθέσεις σε ελεγκτές προανήγγειλε από το Βόλο ο Γ. Πιτσιλής

αυστηρές-ποινές-για-επιθέσεις-σε-ελεγ-412224

Η ΑΑΔΕ επεξεργάζεται προτάσεις για επιβολή διοικητικών προστίμων και αυστηροποίηση του ποινικού πλαισίου

Αυστηροποίηση του ποινικού πλαισίου και εισαγωγή διοικητικών προστίμων θα εισηγηθεί στα αρμόδια υπουργεία η ΑΑΔΕ. Μετά το επεισόδιο στον Πλατανιά ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής επισκέφτηκε το Βόλο και συναντήθηκε στην Εφορία με τη Διεύθυνση και τους ελεγκτές που έπεσαν θύματα της επίθεσης. Μετά από τη σύσκεψη ο κ. Πιτσιλής προειδοποίησε προς κάθε κατεύθυνση ότι «έστω και μία επίθεση κατά στελεχών μας είναι μία παραπάνω από αυτές που μπορούμε να ανεχθούμε».

Τον κ. Πιτσιλή συνόδευαν ο Γενικός Διευθυντής Φορολογικής Διοίκησης στην ΑΑΔΕ Ευθύμιος Σαΐτης και ο Διευθυντής Φορολογικής Περιφέρειας Βορείου Ελλάδος Νικόλαος Τυροβούζης. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε γύρω στις 2.40 το μεσημέρι στην Εφορία Βόλου που άνοιξε παρά την αργία λόγω της επίσκεψης του Διοικητή.

Επισημαίνεται ότι το Αστυνομικό Τμήμα Νοτίου Πηλίου συνέταξε δικογραφία κατά 59χρονου επαγγελματία για την επίθεση κατά των δύο ελεγκτών για πρόκληση ελαφριάς σωματικής βλάβης και για απόπειρα πρόκλησης σωματικής βλάβης.

Από την ΑΑΔΕ, ο δράστης φέρεται να χτύπησε τον άνδρα ηλικίας 61 ετών στο χέρι προκαλώντας του κάταγμα ωλένης, ενώ αποπειράθηκε να χτυπήσει και τη γυναίκα ηλικίας 58 ετών με καρέκλα. Η επίθεση συνέβη την ώρα που ο 61χρονος ελεγκτής συνέτασσε το φύλλο ελέγχου για να επιβάλει πρόστιμο, καθώς στον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχαν αποδείξεις σε τρία τραπέζια.

Μηδενική ανοχή στη βία

«Αυταπατάται όποιος πιστεύει ότι με τη βία θα πετύχει να αποθαρρύνει τα στελέχη μας από το να ασκήσουν τα καθήκοντά τους».Το μήνυμα αυτό έστειλε ο κ. Πιτσιλής σε δηλώσεις του από τον Βόλο.

Όπως δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, «οι άνθρωποί μας και τα στελέχη μας εργάζονται καθημερινά υπηρετώντας το δημόσιο συμφέρον, υπηρετώντας την κοινωνία, προασπίζοντας τα δημόσια έσοδα που είναι έσοδα όλων μας».

«Έχουμε καθήκον να τους παρέχουμε τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια. Έχουμε καθήκον να σταθούμε δίπλα τους προσφέροντάς τους ασφάλεια, αλληλεγγύη και φροντίδα», εξήγησε ο ίδιος και προειδοποίησε: «Έστω και μία επίθεση κατά στελεχών μας είναι μία παραπάνω από αυτές που μπορούμε να ανεχθούμε».

Σε κατηγορηματικούς τόνους ο κ. Πιτσιλής επισήμανε: «Αυταπατάται όποιος πιστεύει ότι με τη βία θα επιτύχει να αποθαρρύνει τα στελέχη μας από τα να ασκήσουν τα καθήκοντά τους. Το μόνο που πετυχαίνει είναι να πολλαπλασιάζει τις δυσμενείς συνέπειες για τον ίδιο».

Ερωτηθείς σχετικώς με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου και την αυστηροποίηση των ποινών που ανήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο ίδιος δήλωσε: «Τις επόμενες μέρες θα παραδώσουμε στον υπουργό Οικονομικών την εισήγησή μας για την αυστηροποίηση του πλαισίου των ποινών για όσους ασκούν βία πιστεύοντας ότι έτσι θα αποφύγουν τις υποχρεώσεις τους».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΑΑΔΕ εξετάζει προτάσεις που θα αφορούν και στο διοικητικό πλαίσιο με χρηματικά ποινές και στο ποινικό με αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου.

Επισημαίνεται ότι το ποινικό πλαίσιο έχει αυστηροποιηθεί ήδη από το 2018 μετά από ανάλογα κρούσματα. Οι επιθέσεις σε ελεγκτές είναι αυτεπαγγέλτως διωκόμενο αδίκημα.

Στο μεταξύ σε δήλωση για το επεισόδιο προέβη χθες και η βουλευτής Μαγνησίας Κατερίνα Παπανάτσιου, αναπληρώτρια τομεάρχης Οικονομικών.

Η κ. Παπανάτσιου μεταξύ άλλων σημειώνει ότι «η εξασφάλιση της προστασίας και ασφάλειας των εργαζομένων, από κάθε είδους αυθαιρεσία, είναι ζήτημα καθοριστικής σημασίας».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου