ΤΟΠΙΚΑ

Ανάγκη για λειτουργία Ξενώνα Βραχείας Φιλοξενίας

ανάγκη-για-λειτουργία-ξενώνα-βραχεία-413446

Οικογένειες νέων δεν έχουν πρόσβαση στο θεραπευτικό πρόγραμμα, λόγω της απόστασης και των δεινών οικονομικών

Ερχονται αντιμέτωποι με το πρόβλημα των ναρκωτικών ουσιών και ενώ χρειάζονται βοήθεια και υποστήριξη, λόγω της απόστασης και των δεινών οικονομικών δεν μπορούν να έρθουν σε επαφή με το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) Πιλότος στον Βόλο και συνεχίζουν με τα προβλήματά τους μόνοι και αβοήθητοι.

Να σπάσει την απόσταση και τον κοινωνικό απομονωτισμό με τη λειτουργία ενός Ξενώνα Βραχείας Φιλοξενίας, θέλει το ΚΕΘΕΑ Πιλότος, το οποίο έχει υποβάλει πρόταση στην Περιφέρειας Θεσσαλίας, στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΠΑ, για πρόσληψη ανθρώπινου δυναμικού και ενοικίαση ενός κτιρίου, που να καλύπτει τις ανάγκες διαμονής.

Τα περιστατικά ατόμων, εξαρτημένων από ναρκωτικές ουσίες που αντιμετωπίζει κάθε χρόνο, είναι δεκάδες, ενώ τον τελευταίο χρόνο το ΚΕΘΕΑ με τη συμβουλευτική και θεραπευτική του παρέμβαση κατάφερε να προσελκύσει και νέους που ζουν τον εφιάλτη από ακόμη μικρότερη ηλικία, από την ηλικία των 15 και 16 ετών.

Ο υπεύθυνος του ΚΕΘΕΑ Πιλότος Γιάννης Μίλτος, λέει ότι η δομή έγκαιρης παρέμβασης και φιλοξενίας εφήβων και των οικογενειών τους θα μπορεί να καλύψει τα νησιά των Β. Σποράδων, αλλά και τα γύρω χωριά του Πηλίου, ακόμη και τις περιοχές των Τρικάλων, της Καρδίτσας και της Λάρισας, καθώς σε ολόκληρη την περιφέρεια δεν υπάρχει αντίστοιχη δομή.

«Θα έχουμε τη δυνατότητα να φιλοξενήσουμε τις οικογένειες από δύο έως τρία βράδια, ώστε να μπορούμε να αξιολογήσουμε την κατάσταση των περιστατικών και να προχωρούμε σε ένα θεραπευτικό συμβόλαιο μαζί τους», εξηγεί ο ίδιος. Στόχος είναι να εξασφαλίζεται η πρόσβαση στις υπηρεσίες από όλους ανεξαιρέτως, καθώς εν μέσω κρίσης πολλοί είναι εκείνοι που επικαλούνται την απόσταση για την αδυναμία να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα.

«Μία επίσκεψη, τις περισσότερες φορές, δεν επαρκεί. Εμείς χρειάζεται να έχουμε δύο με τρεις συναντήσεις με τους γονείς και το παιδί, ώστε να μπορούμε να έχουμε εικόνα για κάθε περίπτωση που χρειάζεται την παρέμβασή μας», εξηγεί ο ίδιος.

Το ΚΕΘΕΑ Πιλότος απευθύνεται σε έφηβους και ενήλικες χρήστες ναρκωτικών ουσιών και τις οικογένειές τους. Στο Πολυδύναμο Συμβουλευτικό του Κέντρο παρέχονται υπηρεσίες ενημέρωσης, συμβουλευτικής και υποστήριξης, καθώς και προετοιμασία για ένταξη στις δομές κύριας φάσης θεραπείας του ΚΕΘΕΑ στον Βόλο και στη Λάρισα. Η πρόληψη και η έγκαιρη παρέμβαση στη χρήση ουσιών σε παιδιά και νέους αποτελεί ένα σημαντικό πεδίο δράσης για το ΚΕΘΕΑ Πιλότος. Το πρόγραμμα διοργανώνει συστηματικές παρεμβάσεις σε εκπαιδευτικές μονάδες της ευρύτερης περιοχής και σεμινάρια για εκπαιδευτικούς, ενώ συνεργάζεται και με φορείς στον χώρο της παιδικής προστασίας.

Το ΚΕΘΕΑ Πιλότος δέχεται επισκέψεις στο κτίριο του, στην οδό Γ. Καρτάλη 48. Αντιμετωπίζει κάθε μορφής εξάρτηση, όχι μόνο των ναρκωτικών, αλλά και τις εξαρτήσεις από τζόγο, internet κ.α.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου