ΤΟΠΙΚΑ

Πέντε λεπτά σώζουν ανθρώπινες ζωές ~ Έκκληση για αίμα από τη Μονάδα Αιμοδοσίας Βόλου

πέντε-λεπτά-σώζουν-ανθρώπινες-ζωές-έκ-413525

Μειωμένη η κίνηση λόγω διακοπών, αυξημένες οι ανάγκες λόγω του καλοκαιριού

Μόλις πέντε λεπτά από τον πολύτιμο χρόνο των διακοπών μπορούν να σώσουν όχι μία, αλλά έως και τρεις ζωές. Εκκληση προς τους πολίτες του Βόλου να μην ξεχάσουν τη Μονάδα Αιμοδοσίας τις ημέρες της καλοκαιρινής ραστώνης και να βοηθήσουν το συνάνθρωπό τους απευθύνεται από τη Μονάδα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου.

Η επιμελήτρια της Μονάδας Αιμοδοσίας Ευαγγελία Κουτσιμπάνα λέει ότι οι καλοκαιρινοί μήνες είναι πάντοτε δύσκολοι και ειδικά ο Αύγουστος, οπότε η κίνηση στη Μονάδα Αιμοδοσίας μειώνεται αισθητά.

Όμως, οι ανάγκες σε χορήγηση αίματος δεν σταματούν ποτέ. Το αντίθετο μάλιστα, την καλοκαιρινή περίοδο καταγράφουν αύξηση.

Πέραν από τους πολυμεταγγιζόμενους, που χρειάζονται άμεσα και σε τακτά διαστήματα αίμα, η Μονάδα έχει να αντιμετωπίσει τα τροχαία που λόγω τουρισμού αυξάνονται και τα έκτακτα χειρουργεία.

Ακόμη, έχει να αντιμετωπίσει άλλα περιστατικά όπως ασθενείς με χρόνιες ασθένειες, νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς, άλλους με αιματολογικά νοσήματα, πέραν των πασχόντων από μεσογειακή αναιμία.

Ευτυχώς, μέχρι στιγμής όλα τα περιστατικά αντιμετωπίζονται άμεσα και η Μονάδα Αιμοδοσίας δεν έχει βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να είναι σε κρίσιμες ώρες χωρίς αποθέματα.

Όμως, για να υπάρχει επάρκεια χρειάζεται να υπάρχει και ευαισθητοποίηση: «Το αίμα δεν αγοράζεται και δεν πωλείται σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μόνο χαρίζεται. Και εκεί στοχεύουμε. Στον εθελοντισμό και στην καλή διάθεση που πραγματικά σώζουν ανθρώπινες ζωές», λέει η ίδια. Η Μονάδα Αιμοδοσίας έχει έναν αξιοσημείωτο αριθμό αιμοδοτών. Χρειάζεται όμως να έχει δίπλα της και νέους αιμοδότες. «Τα παιδιά πρέπει να αφυπνισθούν και εκεί στοχεύουμε κι εμείς», τονίζει η κ. Κουτσιμπάνα.

Να επισημανθεί ότι το αίμα έχει ημερομηνία λήξης και κρατάει 35 μέρες.

Για την κάλυψη έκτακτων αναγκών τα Νοσοκομεία έχουν επικοινωνία μεταξύ τους, ώστε κανείς άνθρωπος να μη βρεθεί σε ανάγκη και δεν υπάρχει αίμα.

Όμως, όλα εξαρτώνται και από τη διαθεσιμότητα, ενώ τα έκτακτα περιστατικά δεν έχουν συγκεκριμένη ώρα όταν συμβαίνουν.

Επιπλέον, όποια αποθέματα και να υπάρχουν σε ένα Νοσοκομείο, ποτέ κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τις ανάγκες που θα προκύψουν, αν δηλαδή ένα άτομο χρειαστεί πολλές μονάδες αίματος ή αν τύχει να υπάρξουν πολλαπλά περιστατικά.

Η Μονάδα Αιμοδοσίας προσπαθεί με κάθε τρόπο να ευαισθητοποιήσει είτε με μηνύματα sms, είτε με δράσεις με τη συνεργασία Συλλόγων. Όμως, τις ημέρες των διακοπών πολλοί από τους εθελοντές αιμοδότες απουσιάζουν.

Το ωράριο λειτουργίας της Αιμοδοσίας του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου είναι καθημερινά: 8.30-13.30 και 17.30-20.00 και Σάββατο: 9.00-13.00.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου