ΤΟΠΙΚΑ

Απορρίφτηκαν οι εφέσεις της «Βιοενέργειας»

απορρίφτηκαν-οι-εφέσεις-της-βιοενέρ-422252

Το Δικαστήριο δικαίωσε τη δημοτική αρχή Βόλου για την εκμετάλλευση του βιοαερίου

Απορριπτικές αποφάσεις εξέδωσε το Εφετείο Λάρισας και για τις δύο εφέσεις της «Βιοενέργειας Α.Ε.» κατά του δήμου Βόλου για το αντίτιμο της εκμετάλλευσης του βιοαερίου στις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ.

Η «Βιοενέργεια Α.Ε.» αιτήθηκε αποζημίωσης 1,2 εκατομμυρίων ευρώ με το επιχείρημα ότι δεν έγινε σωστή διάστρωση σκουπιδιών, με αποτέλεσμα να μην παράγεται η αναμενόμενη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας και παράλληλα ζητούσε και μείωση του προσδιορισθέντος αντιτίμου στο 2,7% επί του ποσού που εισπράττει από την παραγωγή.

Ωστόσο, το δικαστήριο έκρινε ότι η πρώην ΑΝΕΒΟ που είχε αναθέσει την εκμετάλλευση μετά από διαγωνισμό στην εν λόγω εταιρεία, δεν παραβίασε τους όρους της σύμβασης.

Εξάλλου, είχαν διενεργηθεί πραγματογνωμοσύνες από τεχνικούς και μηχανικούς που τεκμηρίωναν ότι δεν υπήρχε εσφαλμένη διαχείριση των σκουπιδιών.

Η δικαστική διαμάχη του δήμου Βόλου με την εν λόγω εταιρεία ξεκίνησε από το 2014.

Ο Δήμος Βόλου και ειδικότερα η δημοτική επιχείρηση ΔΕΜΕΚΑΒ και μετέπειτα ΑΝΕΒΟ είχε αναθέσει την εκμετάλλευση του βιοαερίου στην «Βιοενέργεια ΑΕ» μετά από διαγωνισμό το 2004.

Ωστόσο, από αυτή τη σύμβαση προέκυψαν κάποιες διαφορές. Η «Βιοενέργεια» δεν κατέβαλε το αντίτιμο που είχε οριστεί για την εκμετάλλευση.

Η ΑΝΕΒΟ άσκησε αγωγή το 2014 στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Βόλου, με την οποία ζητούσε την καταβολή ποσού 223.000 ευρώ που όφειλε η «Βιοενέργεια» για την εκμετάλλευση του βιοαερίου στο διάστημα από τον Αύγουστο του 2011 μέχρι το Μάρτιο του 2014.

Κατέθεσε δεύτερη αγωγή, με την οποία ζητούσε την καταβολή 73.600 ευρώ για την εκμετάλλευση του βιοαερίου που αφορούσε στο διάστημα από τον Απρίλιο του 2014 μέχρι το Μάιο του 2015.

Στην πρώτη αγωγή η απόφαση του Δικαστηρίου δικαίωνε τη δημοτική αρχή Βόλου. Η δεύτερη αγωγή εκκρεμεί να συζητηθεί.

Ωστόσο, αγωγές είχε καταθέσει και η εταιρεία και η απόφαση του Δικαστηρίου ως προς αυτές ήταν απορριπτική. Η εταιρεία άσκησε εφέσεις κατά των αποφάσεων απόρριψης των αιτημάτων της που συζητήθηκαν στο Εφετείο Λάρισας τον Ιανουάριο του 2019 και οι αποφάσεις του δικαστηρίου εκδόθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι δεν έπρεπε να μειωθεί το αντίτιμο από την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια.

Η «Βιοενέργεια» συνεχίζει να συνεργάζεται με τη δημοτική αρχή Βόλου και να λειτουργεί την εγκατάσταση παραγωγής βιοαερίου στο ΧΥΤΑ.

Η ΑΝΕΒΟ έχει λυθεί και οι αρμοδιότητές της ασκούνται προς στιγμήν από εκκαθαριστές και τον δήμο Βόλου.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου