ΤΟΠΙΚΑ

Ανήλικοι – θύματα κακοποίησης

ανήλικοι-θύματα-κακοποίησης-444040

Οσα επισημάνθηκαν σε διεπιστημονική ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε προχθές στο Ξενία Βόλου

Αύξηση εν μέσω κρίσης καταγράφουν η βία και η εγκληματικότητα και σε βάρος ανηλίκων, ωστόσο στην ελληνική πραγματικότητα συνεχίζει να λειτουργεί ένα κατακερματισμένο σύστημα, χωρίς τη βέλτιστη αξιολόγηση αναγκών των ανήλικων θυμάτων.

Σε διεπιστημονική ημερίδα προχθές στο Ξενία Βόλου από το κέντρο έρευνας E – Protect με την υποστήριξη του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου η ψυχολόγος – παιδοψυχολόγος Στέλλα Καραπά επισήμανε ότι τα προηγούμενα χρόνια ανήλικοι θύματα εγκληματικών πράξεων έπρεπε να καταθέτουν τα ίδια πέντε και έξι φορές.

«Δεν υπάρχουν εξειδικευμένοι άνθρωποι στην αξιολόγηση του κάθε περιστατικού, ενώ προκύπτει ανάγκη εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των ανθρώπων που ασχολούνται με την ταυτοποίηση και την αξιολόγηση των θυμάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ίδια επισήμανε ότι «οι ανήλικοι θύματα βίας και κακοποίησης θα πρέπει να εξετάζονται σε ειδικό χώρο, ενώ τώρα η εξέταση γίνεται στο δικαστικό μέγαρο ή στην Εισαγγελία, με τα παιδιά να αντιλαμβάνονται ότι περνούν από έλεγχο».

«Χρειαζόμαστε ένα συνεκτικό δίκτυο», επισήμανε η ίδια περαιτέρω. «Ενα συνεκτικό δίκτυο, ώστε να συνεργάζονται το δικαστικό σύστημα με την Αστυνομία και το σύστημα υγείας όταν πρόκειται για κακοποίηση για να προστατέψουμε τα παιδιά και να μη χάνονται τέτοιες υποθέσεις λόγω χρονικής καθυστέρησης».

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για την αξιολόγηση της προόδου της κάθε περίπτωσης κακοποίησης ξεχωριστά.

Οπως επισημάνθηκε, ενώ καταγράφονται έξαρση της εγκληματικότητας και αύξηση των περιστατικών βίας και σε βάρος των παιδιών, ωστόσο δεν υπάρχουν στοιχεία για τη βία σε βάρος ανήλικων ούτε στην Ελλάδα, ούτε ακόμη και σε πολλές χώρες της Ε.Ε.

Εξάλλου, τονίστηκε ότι μεγάλο ποσοστό κακοποιήσεων με θύματα παιδιά προέρχεται από πρόσωπα του οικογενειακού και του ευρύτερου περιβάλλοντος. Η κ. Καραπά επισήμανε ότι συνήθως οι δράστες εγκληματικών πράξεων δεν είναι ο παιδόφιλος που κρύβεται με μία καμπαρντίνα στο πάρκο, αλλά ο προπονητής, ο καθηγητής, ο γιατρός.

Από την πλευρά της η υποψήφια διδάκτωρτου Πανεπιστημίου Sheffield Μεγάλης Βρετανίας Φαίη Βερβερίδου τόνισε: «Κάνουμε μία συζήτηση διαδραστική σχετικά με την αξιολόγηση των αναγκών των ανήλιων θυμάτων εγκληματικότητας. Αναφερόμαστε δηλαδή στο ποια είναι η μεθοδολογία που θα πρέπει να ακολουθείται όταν κάνουμε την αξιολόγηση των ανηλίκων θυμάτων για οποιοδήποτε είδος εγκληματικότητας».

«Προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε την καινούργια νομοθεσία, το κομμάτι που αφορά στα ανήλικα θύματα και το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού κατά τη συμμετοχή του στην ποινική διαδικασία ως θύμα, ως μάρτυρας. Πέραν αυτού έχουμε και το πρακτικό ζήτημα πώς θα πρέπει να γίνεται αυτή η αξιολόγηση», επισήμανε μεταξύ άλλων.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου