ΤΟΠΙΚΑ

Δύο στους έξι Δήμους της Μαγνησίας χωρίς ναυαγοσώστες

δύο-στους-έξι-δήμους-της-μαγνησίας-χωρ-447892

Κάθε χρόνο στον νομό καταγράφονται τουλάχιστον τέσσερα περιστατικά πνιγμών – «Θωρακισμένες» οι παραλίες στους Δήμους Βόλου, Ρήγα Φεραίου, Ζαγοράς – Μουρεσίου και Σκιάθου

Εντατικοί έλεγχοι από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου και τις κατά τόπους λιμενικές αρχές για τη ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών, που χαρακτηρίζονται πολυσύχναστες. Τον τρέχοντα Ιούλιο δύο στους έξι υπόχρεους δήμους στη Μαγνησία δεν έχουν εγκαταστήσει ναυαγοσώστες στις πολυσύχναστες παραλίες τους, αν και κάθε χρόνο ο νομός έχει σχεδόν περισσότερους νεκρούς από πνιγμό παρά από τροχαία δυστυχήματα.

Αντίθετα σε θέση μάχης βρίσκονται οι ναυαγοσώστες στους δήμους Βόλου, Ζαγοράς – Μουρεσίου, Ρήγα Φεραίου και Σκιάθου.

Οι ναυαγοσώστες έχουν εγκατασταθεί στους παρατηρητήριά τους σε Ν. Αγχίαλο, Χρυσή Ακτή Παναγιάς, Μαμιδάκη, Αλυκές, Άναυρο, Πλάκες, Μυλοπόταμο, Παπά Νερό, Άγιο Ιωάννη, Άγιους Σαράντα, Καμάρι, σε όλες και στις οκτώ πολυσύχναστες παραλίες της Σκιάθου, όπως ενημέρωσε ο λιμενάρχης Σκιάθου Νικόλαος Κατσάμπας.

Ωστόσο, χωρίς ναυαγοσώστη βρίσκονται οι παραλίες σε Καλά Νερά, Μπούφα, Καλλιφτέρη, Αμποβό, Ξινόβρυση και σε δύο παραλίες της Σκοπέλου αν και κάθε χρόνο οι ναυαγοσώστες σώζουν ζωές.

Η διοικήτρια της Λιμενικής Αστυνομίας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου Αθηνά Κυρίτση λέει ότι έλεγχοι είναι εβδομαδιαίοι και τα Σαββατοκύριακα και όταν δεν εφαρμόζεται ο νόμος βεβαιώνονται παραβάσεις. Πέρυσι το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου βεβαίωσε πρόστιμα πολλών χιλιάδων ευρώ στους μη συνεπείς δήμους.

Επί του παρόντος η ίδια λέει ότι δεν προκύπτουν ιδιαίτερα προβλήματα, όμως επισημαίνει ότι το σύνολο των δήμων πρέπει να συμμορφωθεί.

Επισημαίνεται ότι η ναυαγοσωστική κάλυψη των πολυσύχναστων παραλιών παρατάθηκε και ολοκληρώνεται φέτος μέχρι και τέλη Σεπτεμβρίου από τέλη Αυγούστου που ίσχυε.

Οι πνιγμοί

Κάθε χρόνο στη Μαγνησία καταγράφονται αρκετά περιστατικά πνιγμών. Το 2018 «έφυγαν» έξι άτομα κατά κύριο λόγο ηλικιωμένα, ενώ παραλίγο να πνιγούν άλλα δύο. Αντίστοιχα, το 2017 καταγράφηκαν τέσσερις πνιγμοί και τρεις παραλίγο.

Η κ. Κυρίτση λέει ότι στη θάλασσα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Ιδιαίτερα οι οικογένειες θα πρέπει να προσέχουν τα μικρά παιδιά και τους ηλικιωμένους που συνοδεύουν. Το μπάνιο θα πρέπει να αποφεύγεται μετά από φαγητό ή κατανάλωση αλκοόλ.

Χρήσιμες συμβουλές για τους λουόμενους

Μεγάλος αριθμός θυμάτων θα μπορούσε να είχε σωθεί από πνιγμό αν τηρούσε τις συμβουλές του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου ώστε ούτε η κολύμβηση να έχει απρόοπτα, ούτε οι καλοκαιρινές δραπετεύσεις τραγικό τέλος. Υπάρχουν συγκεκριμένα σημάδια ή βήματα τα οποία μπορούν πραγματικά να σώσουν από μία δύσκολη στιγμή που μπορεί να εξελιχθεί μοιραία τόσο για το άτομο που κινδυνεύει όσο και για το άτομο που αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο λουόμενου και αποφασίζει να παρέμβει.

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου συγκεκριμένα συμβουλεύει:

-Μην απομακρύνεσαι κολυμπώντας από τις ακτές, όταν μάλιστα δεν ξέρεις καλό κολύμπι. Εχεις σκεφτεί ότι η επιστροφή είναι περισσότερο κουραστική;

-Καλό είναι να κολυμπάς με παρέα.

-Εχεις φάει; Περίμενε να περάσουν 3 – 4 ώρες για να κολυμπήσεις. Καλό είναι, όμως, να αποφεύγεις να μπαίνεις τελείως νηστικός στο νερό.

-Εχει καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά; Εχε κατά νου ότι αλκοόλ και κολύμβηση είναι άκρως επικίνδυνος συνδυασμός.

-Μην κάνεις βουτιές σε περιοχές που δεν γνωρίζεις το βάθος ή τη διαμόρφωση του βυθού ή σε περιοχές με βράχια και πέτρες.

-Μην σπρώχνεις και μη βυθίζεις άλλους στη θάλασσα.

– Μην κολυμπάς σε περιοχές όπου υπάρχουν πινακίδες και προειδοποιούν ότι η θάλασσα είναι μολυσμένη.

-Μην κολυμπάς, όταν οι καιρικές συνθήκες είναι κακές και σε θάλασσα με μεγάλα κύματα ή ισχυρά ρεύματα.

– Μην κολυμπάς μόνος στη νύχτα και πάντα να έχει οπτική επαφή με το σύντροφό σου κολυμβητή.

-Αν αισθάνεται ρίγος ή ζαλάδα, φοβάσαι ή κρυώνεις βγες αμέσως από τη θάλασσα.

-Καθώς κολυμπάς παρατηρείς ότι σε παρασέρνει το ρεύμα; Μην πανικοβάλλεσαι. Δες από πού φυσάει ο άνεμος. Στρέψε το στόμα και τη μύτη σου από την αντίθετη κατεύθυνση και προσπάθησε απλώς να κρατηθείς στην επιφάνεια. Παρατηρείς μήπως ότι το ρεύμα είναι παράλληλο προς την ακτή; Κολύμπα μαζί του πλησιάζοντας την παραλία υπό γωνία.

-Αισθάνεσαι κίνδυνο; Κάλεσε βοήθεια.

-Κουράστηκες κολυμπώντας; Μην σε πιάνει πανικός. Μείνε στην επιφάνεια σε οριζόντια θέση και συνεχίζεις ήρεμα το κολύμπι όταν ξεκουραστείς.

-Έπαθες «κράμπα»; Μην φοβηθείς. Χαλάρωσε το μέρος του σώματος που «πιάστηκε» και με αργές κινήσεις κολύμπησε προς την ακτή.

-Αν υπάρχουν σημαδούρες που δείχνουν τα όρια έξω από τα οποία επιτρέπεται να κινούνται τα ταχύπλοα σκάφη, μην κολυμπάς πέρα από αυτές.

-Υψώθηκε από τον ναυαγοσώστη κόκκινη σημαία κινδύνου; Βγες γρήγορα έξω από το νερό. Η κόκκινη σημαία μπορεί να σημαίνει ότι τα κύματα/ ρεύματα έχουν γίνει πολύ επικίνδυνα, είτε ότι υπάρχει ρύπανση στη θάλασσα είτε ότι ελλοχεύει κάποιος άλλος κίνδυνος.

-Αντιλήφθηκες ένα κολυμβητή να ζητάει βοήθεια ή να κινδυνεύει στο νερό; Βρες ένα αντικείμενο που επιπλέει και ρίξε το κοντά του για να πιαστεί εάν υπάρχει. Κάλεσε σε βοήθεια. Σε περίπτωση που πλησιάσεις το θύμα ή είσαι κοντά του έχε υπόψη ότι μπορεί να κινδυνέψεις και εσύ εάν πιαστεί πάνω στου βίαια και απότομα.

Οδηγίες για τα παιδιά

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου συμβουλεύει τους γονείς:

-Ποτέ μην αφήνεις το παιδί χωρίς επίβλεψη μέσα ή κοντά στο νερό.

-Μη θεωρείς ότι «μπρατσάκια», φουσκωτές κουλούρες κ.λπ. υποκαθιστούν την υποχρέωσή σου να επιβλέπεις το παιδί σου.

-Δίδαξε το παιδί ότι δεν πρέπει να κολυμπάει μόνο του.

-Να παίζεις μαζί του στα ρηχά μέχρι να εξοικειωθεί με το νερό.

– Φοβάται το παιδί να μπει στο νερό; Μην το αναγκάζεις.

-Χρησιμοποίησε σωσίβιο ή άλλη συσκευή επίπλευσης αν δεν ξέρει καλό κολύμπι.

-Να θυμάσαι: Εάν ο αέρας παρασύρει τη μπάλα ενός παιδιού στα βαθιά κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού εκείνο μπορεί να επιχειρήσει να την πιάσει.

Ενα παιδί μπορεί να πνιγεί σε χρόνο τόσο λίγο όσο είναι το χρονικό διάστημα που χρειάζεσαι για να απαντήσεις στο τηλέφωνο. Ένα παιδί μπορεί να πνιγεί σε λιγότερο από μία ίντσα νερό. Στο παιδί στο οποίο έγινε εγκαίρως καρδιοαναπνευστική ανάνηψη έχει 5πλάσια πιθανότητα να μην παρουσιάσει επιπλοκές μετά από έναν παρ’ ολίγον πνιγμό.

Καρδιοαναπνευστική ανάνηψη σε παιδιά και βρέφη

Η καρδιοαναπνευστική ανάνηψη σε παιδιά και βρέφη έχει συχνότητα εμφύσεων μαλάξεων 30:2.

Η τεχνητή αναπνοή (φιλί ζωής), 20 εμφυσήσεις ανά λεπτό. Μετά τις πρώτες τέσσερις εμφυσήσεις, ελέγχεται η λειτουργία της καρδιάς.

Εξωτερικές μαλάξεις, 100 ανά λεπτό μέχρι να υποχωρήσει το στέρνο κατά 3,5 εκατοστά σε κάθε συμπίεση.

Δύο αναπνοές (φιλί ζωής) σε κάθε 30 συμπιέσεις.

Προκειμένου για βρέφη η συμπίεση του θώρακα γίνεται με δύο δάχτυλα και το στέρνο πρέπει να υποχωρήσει κατά 1,5 – 2,5 εκατοστά.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου