ΤΟΠΙΚΑ

Σε αδιέξοδο 47χρονος επαγγελματίας στο Βόλο

σε-αδιέξοδο-47χρονος-επαγγελματίας-στο-475815

Καλείται να πληρώσει ποσό 84.000 ευρώ για εργοδοτικές εισφορές, τόκους και προσαυξήσεις

Περίμεναν εναγωνίως επί σειρά ετών τη ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία και τώρα βλέπουν απογοητευμένοι ότι δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις οφειλές. Οι δόσεις που θα κληθούν να πληρώσουν εάν ενταχθούν στη ρύθμιση είναι υψηλές, καθώς αφορούν σε χρηματικό ποσό που είναι κατά εννιά χιλιάδες υψηλότερο από το σημερινό τους χρέος.

Στην παραπάνω δεινή θέση βρίσκεται 47χρονος Βολιώτης πρώην ελεύθερος επαγγελματίας. Ανοιξε αναψυκτήριο το 2007, ένα μικρό μαγαζάκι που είχε πέντε τραπέζια, όμως από τότε ξεκίνησαν και τα προβλήματά του. Με την κρίση το μαγαζί δεν κατάφερε να κρατηθεί και τελικά έκλεισε στα τέλη του 2013. Ο πρώην επαγγελματίας και η οικογένειά του μερίμνησαν και πλήρωσαν όλες τις οφειλές και στην Εφορία και στο ΤΕΒΕ.

Ομως έμεινε απλήρωτο ένα ποσό της τάξεως των 27.000 ευρώ που αφορούσε σε εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές και πρόστιμα που είχαν επιβληθεί. Ο 47χρονος δεν μπόρεσε να τηρήσει τη ρύθμιση των 120 δόσεων που έκανε το 2012. Τώρα το ποσό έφθασε στις 75.000, από τις οποίες οι 48.900 ευρώ είναι βεβαιωμένες εισφορές και τα υπόλοιπα τόκοι και προσαυξήσεις.

«Μπορούμε να μπούμε στη ρύθμιση. Μας χαρίζουν το 50% των τόκων και προσαυξήσεων, δηλαδή ένα ποσό της τάξεως των 26.400. Μας λένε ότι τα υπόλοιπα χρήματα ύψους 48.000 ευρώ έχουμε τη δυνατότητα να τα ρυθμίσουμε με 120 δόσεις.

Όμως ζητούν να πληρώνουμε 700 ευρώ κάθε μήνα για 120 δόσεις. Ζητούν δηλαδή να πληρώσουμε παραπάνω ένα ποσό της τάξεως των 9.000 ευρώ (συνολικό ποσό ύψους 84.000 ευρώ) από το σημερινό ποσό του χρέους ενώ θα πρέπει στις σκληρές εποχές που ζούμε να καταβάλλουμε κάθε μήνα μία τόσο μεγάλη δόση», λέει απογοητευμένος ο πατέρας του επαγγελματία που ξέσπασε εξιστορώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει.

Ο ίδιος διερωτάται λοιπόν: «Τελικά είναι ρύθμιση αυτή ή απάτη; Ο γιος μου είναι άνεργος τα έξι τελευταία χρόνια. Δεν λαμβάνει ούτε επιδόματα, ούτε τίποτα. Είναι δυνατόν το ΙΚΑ να έχει τέτοιες εισφορές; Μέχρι το 2009 είχαν πληρωθεί όλες οι υποχρεώσεις. Εργοδοτικές εισφορές για τέσσερα χρόνια είχαν μείνει απλήρωτες, ενώ το ΙΚΑ του έχει προσημειώσει και την πρώτη κατοικία». Η οικογένεια του 47χρονου έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο, ενώ περίμενε ότι με τη νέα ρύθμιση θα λυνόταν το πρόβλημά της. «Είναι δυνατόν να θέλεις να πληρώσεις και να μην μπορείς; Είναι τρομερή αυτή η κατάσταση», συμπλήρωσε ο ίδιος αγανακτισμένος.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου