ΤΟΠΙΚΑ

«Εξοικονομώ κατ’ Οίκον»: Παρουσιάζεται πρόβλημα ρευστότητας

εξοικονομώ-κατ-οίκον-παρουσιάζετ-477131

Καθυστερεί η αποπληρωμή των έργων – Δεν έχει γίνει εξόφληση, ενώ ξεκινά το νέο πρόγραμμα

Ανοίγει το καλοκαίρι ο νέος κύκλος αιτήσεων για το «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», όμως το τελευταίο πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, που ξεκίνησε να τρέχει τον Μάρτιο του 2018, δεν έχει εξοφληθεί ακόμη, με αποτέλεσμα να προκύπτει πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κατασκευαστών Μαγνησίας Τριαντάφυλλος Παπαγεωργίου ενημέρωσε ότι σε τοπικό επίπεδο βρίσκονται σε εξέλιξη πολλά έργα με ευθύνη και του υπουργείου και των ιδίων των ιδιοκτητών. Οπως εξηγεί, οι εξοφλήσεις στους προμηθευτές έχουν αρχίσει να καταβάλλονται το τελευταίο δίμηνο. Ομως, το 50% έχει λάβει μόνο τις προκαταβολές που αντιστοιχούν στο 40% της επιδότησης καθώς οι τελικές παρεμβάσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί ούτε έχει γίνει η β’ επιθεώρηση.

Με τα δεδομένα αυτά οι προμηθευτές και όλοι όσοι εργάζονται στην υλοποίηση του «Εξοικονομώ Κατ’ οίκον» δεν θα μπορέσουν να εφαρμόσουν το καινούργιο πρόγραμμα καθώς δεν έχουν πληρωθεί για αυτό που τρέχει και ολοκληρώνεται ήδη.

Η «Κατ’ Οίκον Εξοικονόμηση» είναι ένα πρόγραμμα που φέρνει ζεστό χρήμα στην αγορά. Μπορεί να υλοποιείται χωρίς τραπεζικό δανεισμό. Ωστόσο, εκτιμάται ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας άλλος τρόπος εκταμίευσης των επιδοτήσεων με σταδιακή αποπληρωμή, ώστε να μην δημιουργούνται προβλήματα ρευστότητας αλλά και να μην αποκλείεται από την υλοποίηση του προγράμματος ένας μεγάλος αριθμός επαγγελματιών που δεν έχει ίδια κεφάλαια για να υλοποιήσει έργα.

«Ουσιαστικά προκύπτει πρόβλημα στους εργολάβους και τους προμηθευτές. Επαγγελματίες που ασχολούνται με κουφώματα, υδραυλικοί, θερμουδραυλικοί έχουν πληρώσει τις πρώτες ύλες για έργα που δεν έχουν ολοκληρωθεί», αναφέρει ο ίδιος.

Το πρόγραμμα «Κατ’ Οίκον Εξοικονόμηση» αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση νόμιμων κατοικιών, κτιρίων που έχουν δηλωθεί σαν κύρια κατοικία, έστω και από ενοικιαστή, που έχουν κατασκευή προ του 2010. Οσοι από τους επαγγελματίες δεν έχουν ίδια κεφάλαια δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν την αγορά. Και αυτοί όμως που έχουν ίδια κεφάλαια υλοποιούν αντίστοιχα έργα με μία φοβία. Πρέπει να έχουν εξασφαλισμένη ρευστότητα για έξι μήνες.

Μόνο τα έξοδα του μηχανικού είναι πλήρως επιδοτούμενα και για τη σύνταξη του φακέλου και για τα πιστοποιητικά. «Αυτό το πρόγραμμα από τη βάση του, από το ξεκίνημά του είναι στημένο εντελώς λάθος», λέει από την πλευρά του ο αλουμινάς Δήμος Κατσούδας.

«Συνήθως οι παρεμβάσεις αφορούν σε πολλά έργα που γίνονται παράλληλα. Ομως, για να γίνει η αποπληρωμή θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλα τα παράλληλα έργα και να έχει γίνει η συλλογή των απαιτούμενων δικαιολογητικών όπως τιμολογίων, δηλώσεων ενεργειακής απόδοσης ενώ απαιτείται να γίνει και ο έλεγχος του φακέλου από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Φθάσαμε να κόβουμε τιμολόγια χωρίς να έχουμε πληρωθεί και δεν γνωρίζουμε πότε θα πάρουμε και τα χρήματά μας», σημειώνει ο ίδιος.

Στο μεταξύ, επειδή στην υλοποίηση των έργων εμπλέκονται πολλοί επαγγελματίες πολλές φορές γίνονται και λάθη. Και τότε τα πράγματα φαίνεται ότι δυσκολεύουν περαιτέρω. Το υπουργείο στέλνει πίσω τους φακέλους και απαιτεί διορθώσεις για την έγκριση.

«Υπάρχει ένα σοβαρό θέμα με το καινούργιο πρόγραμμα. Δημιουργεί δουλειά, αλλά πρέπει να γίνει η διαχείριση του προβλήματος για την εκταμίευση. Εμείς δεν μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε αυτό το έργο. Πρέπει να αλλάξει ο τρόπος αποπληρωμής. Να γίνεται σταδιακά», προσθέτει ακόμη.

Τεράστια γραφειοκρατία

Μέσα σε όλα αυτά η γραφειοκρατία που υπάρχει είναι ανεκδιήγητη. Ο κ. Παπαγεωργίου εξηγεί ότι για να ολοκληρωθεί ένας φάκελος απαιτούνται επικυρωμένα αντίγραφα, υπεύθυνες δηλώσεις, δηλώσεις ακόμη και για την αρίθμηση των κτιρίων εάν έχουν αλλάξει.«Εάν έχει καταβάλει κάποιος τρίτος την πληρωμή ενεργειακού πιστοποιητικού μέσω τραπέζης, τότε απαιτείται υπεύθυνη δήλωση του ιδίου ότι εξόφλησε για λογαριασμό -για παράδειγμα της συζύγου- το ενεργειακό πιστοποιητικό. Επίσης, χρειάζονται γνήσια υπογραφών. Ακόμη και εάν ένα τιμολόγιο είναι εξοφλημένο, ζητούν υπεύθυνη δήλωση ότι εξοφλήθηκε», επισημαίνει.

Η όλη διαδικασία συναντά πολλές σκοπέλους. Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά από τα γραφεία των μηχανικών που δηλώνουν ακόμη και το ποια τράπεζα θα δώσει δάνειο. Ενώ στο σύστημα φαίνεται ότι υπάρχει έγκριση ωστόσο στο τέλος, στην εκταμίευση, ζητούν προσκόμιση της δανειακής σύμβασης ενώ η σύμβαση έχει ήδη υπογραφεί και τα χρήματα έχουν δοθεί.

«Απαιτείται χρόνος για να κλείσεις έναν φάκελο. Θέλεις ένα διάστημα τουλάχιστον δέκα ημερών τόσο για να υποβάλεις τον φάκελο όσο και για να γίνει ο έλεγχός του. Ωστόσο το πρόγραμμα της ενεργειακής αναβάθμισης δεν παύει να είναι ένα καλό πρόγραμμα για ιδιοκτήτες, εργολάβους, προμηθευτές, μηχανικούς», καταλήγει ο ίδιος.

Επισημαίνεται ότι το καινούργιο πρόγραμμα αναμένεται να τρέξει στις 12 Ιουλίου, με διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων των δικαιούχων νοικοκυριών. Η έβδομη κατηγορία στην οποία είχαν δυνατότητα χορήγησης άτοκου δανείου, όχι επιδότησης, φυσικά πρόσωπα και οικογένειες με εισόδημα έως40.000 ευρώ θα ανέβει στα 80.000 ευρώ.Το νέο «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον» αναμένεται να έχει προϋπολογισμό της τάξης των 270 εκατ. ευρώ και θα αφορά περί τα 25.000 νοικοκυριά. Το ανώτατο ποσοστό επιδότησης για τις υπόλοιπες έξι κατηγορίες θα κυμαίνεται από 50% μέχρι 70% του επιλέξιμου προϋπολογισμού εργασιών ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών. Τα συγκεκριμένα όρια είναι προσαυξημένα κατά 5% ανά προστατευόμενο μέλος.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου