ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Κ.Υ. των Σποράδων: Ξεκίνησε η θερινή σεζόν, αλλά…

κ-υ-των-σποράδων-ξεκίνησε-η-θερινή-σεζ-486464

Υπάρχουν ακόμη σημαντικά ζητήματα για να διευθετηθούν στα νησιά

Σημαντικές ελλείψεις παρατηρούνται στα Κέντρα Υγείας των Β. Σποράδων, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην έναρξη της θερινής σεζόν, που ο πληθυσμός των τριών νησιών αυξάνεται δυσανάλογα. Αν και η κατάσταση είναι σαφώς βελτιωμένη σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο υπάρχουν ακόμη σημαντικά ζητήματα να διευθετηθούν.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Ενδεικτικά το Κέντρο Υγείας Αλοννήσου διαθέτει μόνο ένα ασθενοφόρο, ενώ το Κέντρο Υγείας Σκοπέλου πέραν του ιατρικού προσωπικού έχει σημαντικές ελλείψεις και στο νοσηλευτικό προσωπικό. Στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου, που η κατάσταση είναι καλύτερη συγκριτικά με τα άλλα νησιά, δεν επαρκούν οι οδηγοί ασθενοφόρου με αποτέλεσμα να υπάρχουν βάρδιες που μένουν κενές.

Για την κάλυψη των θέσεων ο ιατρικός κόσμος φωνάζει ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα καθώς ενώ βγαίνουν προκηρύξεις ωστόσο αυτές δεν συνοδεύονται και από το αντίστοιχο ενδιαφέρον. Το θέμα της στέγασης είναι μείζον για το προσωπικό που επιλέγει να υπηρετήσει για τα νησιά των Σποράδων, επισημάνθηκε χαρακτηριστικά.

Τον χειμώνα σημειώθηκαν τραγικές καταστάσεις. Στις 12 Μαρτίου γιατροί και λιμενικοί στη Σκόπελο έβαλαν σε κίνδυνο ακόμη και την ίδια τους τη ζωή προκειμένου βρέφος που έχρηζε άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης να μεταφερθεί σε ελικόπτερο και να διακομιστεί σε Νοσοκομείο. «Πάλευαν» με ανέμους που ξεπερνούσαν σε ισχύ τα δέκα Μποφόρ και με μανιασμένα κύματα που υψώνονταν κατά πολλά μέτρα.

Να επισημανθεί ότι για την κάλυψη των περιστατικών πέρυσι καταγράφηκε ραγδαία αύξηση στις διακομιδές. Στο πρώτο οκτάμηνο του έτους οι διακομιδές είχαν ξεπεράσει το συνολικό αριθμό των διακομιδών που είχαν γίνει το 2017. Το Κέντρο Θαλάμου Επιχειρήσεων μερίμνησε για τη μεταφορά δεκάδων ασθενών που έχρηζαν άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης.

Χωρίς ειδικευμένο γιατρό και β’ ασθενοφόρο η Αλόννησος

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Αλόννησο μείζον θέμα είναι η κάλυψη της θέσης του ειδικευμένου γιατρού η οποία αναμένεται τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο, στην καρδιά δηλαδή της θερινής σεζόν.

Στο Περιφερειακό Ιατρείο εργάζονται δύο αγροτικοί γιατροί που στους καλοκαιρινούς μήνες θα δεχθούν αυξημένο φόρτο λόγω της αύξησης τους πληθυσμού του νησιού.

Η έλλειψη ειδικευμένου γιατρού έχει σαν αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή τα περιστατικά με χρόνια νοσήματα να παραπέμπονται στο Κέντρο Υγείας Σκοπέλου.

Το Περιφερειακό Ιατρείο δεν έχει ούτε παιδίατρο και εξυπηρετείται από γιατρό της αντίστοιχης ειδικότητας που εργάζεται στο Κέντρο Υγείας Σκοπέλου και επισκέπτεται στην Αλόννησο δύο φορές το μήνα.

Το ιατρικό προσωπικό αν ενισχυθεί με τον ειδικευμένο γιατρό θα καλύπτει επαρκώς την καλοκαιρινή σεζόν.

Όμως μείζον θέμα κρίνεται και η έλλειψη δεύτερου ασθενοφόρου καθώς εκ των πραγμάτων το ένα όχημα που υπάρχει δεν είναι δυνατόν να ανταποκριθεί σε παράλληλα συμβάντα.

Πολλές οι ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Σκοπέλου

Κενές θέσεις εργασίας και σε νοσηλευτικό προσωπικό και σε ιατρικό προσωπικό έχει το Κέντρο Υγείας Σκοπέλου. Αυτή τη στιγμή υπηρετούν εκεί μία παιδίατρος, ένας παθολόγος και ένας γενικός γιατρός που είναι αποσπασμένος από άλλο Κέντρο Υγείας. Όμως οι προβλεπόμενες θέσεις που θα έπρεπε να έχουν καλυφθεί για το ιατρικό προσωπικό είναι δύο παθολόγων ή γενικών γιατρών, τρείς παιδιάτρων και μία οδοντίατρου.

Το νησί χρειάζεται επειγόντως όλες τις ειδικότητες καθώς στην Περιφέρεια του Κέντρου Υγείας ανήκουν και τα Περιφερειακά Ιατρεία Αλοννήσου, Γλώσσας και Σκοπέλου.

Για την κάλυψη των θέσεων βγαίνουν προκηρύξεις όμως αυτές δεν συνοδεύονται από ανάλογο ενδιαφέρον με αποτέλεσμα το υπάρχον προσωπικό και οι γιατροί και επιμελητές που στέλνει η 5η ΥΠΕ να εργάζονται πέραν του ωραρίου τους για να ανταπεξέλθουν.

Ετσι με κάθε τόνο επισημαίνεται ότι θα ήταν καλό να δοθούν κίνητρα για να υπηρετεί κανείς στα νησιά.

Ακάλυπτες βάρδιες ασθενοφόρων στη Σκιάθο

Στη Σκιάθο η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική. Ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Γιάννης Ριζοδήμος λέει: «Έχουμε νοσηλευτικό προσωπικό, αγροτικούς γιατρούς και επιμελητές. Επίσης έχουμε πλήρη εξοπλισμό, ενώ στεγαζόμαστε σε ένα σύγχρονο Κέντρο Υγείας».

Σημαντικό θέμα για το νησί είναι το θέμα της εγκατάστασης της μονάδας του ΕΚΑΒ που έχει δρομολογηθεί και εκτιμάται ότι θα υλοποιηθεί σε έναν μήνα. Τα περιστατικά δεν μπορούν να καλυφθεί με δύο οδηγούς ασθενοφόρων. «Εχει τύχει γιατρός να οδηγήσει ασθενοφόρο για να εξυπηρετήσει επείγον περιστατικό», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Όταν εγκατασταθεί η μονάδα του ΕΚΑΒ, θα υπάρχουν δύο μόνιμοι υπάλληλοι ενώ το καλοκαίρι θα ενισχύεται με μετακινήσεις από τη στεριά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου