ΤΟΠΙΚΑ

Κατάσχεση σπιτιού υπερχρεωμένου Βολιώτη

κατάσχεση-σπιτιού-υπερχρεωμένου-βολ-487722

Το νέο θεσμικό πλαίσιο για την πρώτη κατοικία είναι σε ισχύ από τις 30 Απριλίου, αλλά… – Παρατεταμένη αγωνία για τους οφειλέτες

Κατασχετήριο έγγραφο για την πρώτη κατοικία του έλαβε ένας υπερχρεωμένος Βολιώτης ηλικίας περίπου 55 ετών, ο οποίος είναι άνεργος, πρώην έμπορος και πατέρας δύο παιδιών. Η πλατφόρμα δεν έχει ακόμη ανοίξει για τη ρύθμιση των οφειλών με το νέο θεσμικό πλαίσιο που αντικατέστησε το άρθρο 9 του νόμου Κατσέλη (3869/10) για την προστασία της πρώτης κατοικίας, το οποίο έχει τεθεί σε ισχύ από τις 30 Απριλίου, ωστόσο ένας υπερχρεωμένος Βολιώτης βιώνει έναν ανείπωτο εφιάλτη, καθώς Τράπεζα προχώρησε στην κατάσχεση του σπιτιού του και προσδιόρισε τον πλειστηριασμό για τον Δεκέμβριο του 2019!

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Η δικηγόρος Κωνσταντίνα Ευσταθίου, που χειρίζεται την υπόθεση, ενημέρωσε ότι κανονικά θα πρέπει να υπάρχει άτυπο «πάγωμα» στις κατασχέσεις. «Από τη στιγμή που υποβάλλεται ηλεκτρονικό αίτημα υπαγωγής στον νέο Νόμο τα μέτρα εκτέλεσης πρέπει να ανασταλούν. Ομως, αυτή τη στιγμή η πλατφόρμα δεν υφίσταται και δεν υπάρχει μέσο προστασίας. Δεν υπάρχει νόμος που καλύπτει αυτό το κενό», εξηγεί.

Ο υπερχρεωμένος έχει τη δυνατότητα να ασκήσει ανακοπή, όμως η δικηγόρος επισημαίνει: «Ολοι ξέρουμε ότι δεν είναι της ίδιας αποτελεσματικότητας με την ηλεκτρονική εφαρμογή, που θα δίνει μία ριζική λύση».

Στο σπίτι του 55χρονου το κλίμα είναι βαρύ. Δεν γνωρίζει ούτε ο ίδιος, ούτε η οικογένειά του τι μέλλει γενέσθαι, ενώ κανένας δεν είναι σε θέση να τους απαντήσει πότε θα τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα. Αβεβαιότητα για το αύριο βιώνουν και όλοι οι υπερχρεωμένοι που δεν έχουν ενταχθεί στον παλιό νόμο Κατσέλη και βρίσκονται σε παρατεταμένη αναμονή για την καινούργια ρύθμιση.

«Υπάρχουν συνεχώς απελπισμένοι πολίτες που τηλεφωνούν για να ενημερωθούν πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα, ζητώντας πληροφορίες για τις υποθέσεις τους», λέει χαρακτηριστικά η ίδια.

Παίζουν με την αγωνία χιλιάδων ανθρώπων

«Κάποιοι παίζουν με τη αγωνία χιλιάδων ανθρώπων, που περιμένουν να ανοίξει η πλατφόρμα ώστε να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία τους», σχολιάζει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ενωσης Καταναλωτών Βόλου Αλέκος Κουτσελίνης.

«Η δυσκολία που παρουσιάζεται για να οργανωθεί μία αξιόπιστη ηλεκτρονική πλατφόρμα προδιαθέτει τους δανειολήπτες για τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουν στην πράξη όταν τεθεί σε λειτουργία η εφαρμογή», προσθέτει ακόμη.

Αυτή τη στιγμή η μοναδική δυνατότητα που υπάρχει για έναν πολίτη που έχει οφειλές και θέλει να τις τακτοποιήσει είναι να προχωρήσει σε ρύθμιση με τις Τράπεζες σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας που έχει θεσπίσει η Τράπεζα Ελλάδας. «Όμως, ο Κώδικας Δεοντολογίας δεν είναι κάτι το αξιόλογο καθώς οι Τράπεζες δεν κάνουν συμφέρουσες λύσεις», τονίζει ο ίδιος.

Επισημαίνεται ότι ο νέος Νόμος Κατσέλη ρυθμίζει μόνο στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια και γενικά δά
νεια για τα οποία υπάρχει εμπράγματη εξασφάλιση δηλαδή προσημείωση υποθήκης. Για τα υπόλοιπα δάνεια ή πιστωτικές κάρτες δεν προβλέπεται κάποιο άλλο πλαίσιο πέραν των προβλεπομένων του Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών.

Οι οφειλέτες που επιλέξουν να καταφύγουν στον παλιό Νόμο Κατσέλη για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους που δεν αφορούν στην πρώτη κατοικία με τις υπόλοιπες διατάξεις του που παραμένουν σε ισχύ απορρίπτονται αυτομάτως από τη δυνατότητα ένταξης στο καινούργιο θεσμικό πλαίσιο.

Η κ. Ευσταθίου επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι μόνο στην περίπτωση που η αίτηση εκκρεμεί (ενώ η συζήτηση έχει γίνει στο δικαστήριο δεν έχει εκδοθεί απόφαση) ο οφειλέτης μπορεί να αιτηθεί απένταξη από τις διατάξεις του παλιού νόμου Κατσέλη για τις οφειλές που δεν αφορούν στην πρώτη κατοικία με σκοπό να επωφεληθεί του καινούργιου νομικού πλαισίου και να σώσει το σπίτι του.

Υπερχρεωμένοι αποκλείονται από το καινούργιο πλαίσιο

Ενας μεγάλος αριθμός υπερχρεωμένων δεν έχει τη δυνατότητα να επωφεληθεί της ρύθμισης του καινούργιο θεσμικού πλαισίου ή έστω να κριθεί εκ νέου η αίτησή του.

Πρόκειται για τους πολίτες που είχαν καταφύγει στο παρελθόν στο Ειρηνοδικείο Βόλου και είχαν αιτηθεί ένταξη στον παλιό νόμο Κατσέλη αλλά οι αιτήσεις τους απορρίφτηκαν με το σκεπτικό ότι δεν είχαν περιέλθει σε μόνιμη οικονομική αδυναμία ή ότι περιήλθαν σε αδυναμία πληρωμής με δόλο.

«Δυστυχώς τέτοιες απορριπτικές αποφάσεις βγαίνουν συνεχώς», λέει η δικηγόρος κ. Ελένη Σακκά. Μάλιστα, η ίδια σημειώνει ότι στον Βόλο οι περισσότερες περιπτώσεις που απορρίπτονται βγαίνουν με αυτό το επιχείρημα.

Γενικότερα η κ. Σακκά σημειώνει ότι για πολλά θέματα υπάρχουν κενά σχετικά με το νέο νομοθετικό πλαίσιο καθώς δεν έχουν εκδοθεί ακόμη διευκρινιστικές εγκύκλιοι.

Επισημαίνεται ότι ο καινούργιος νόμος Κατσέλη θα έχει ισχύ μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2019. Η λειτουργία της πλατφόρμας καθυστερεί ενώ ο τρόπος λειτουργία της εκτιμάται ότι θα λειτουργεί στη λογική του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών που προχωρεί με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς. Μετά δεν θα υπάρχει κανένα πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Οι πολίτες που βρίσκονται σε αναμονή για να συμπληρώσουν την αίτηση θα πρέπει οπωσδήποτε να ζητήσουν βοήθεια από έναν νομικό και έναν οικονομολόγο – λογιστή. Οι προδιαγραφές λειτουργίας του συστήματος δεν θα είναι εύκολες.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Χρήστος Στρατηγόπουλος επισημαίνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι οι δικηγόροι που υποστήριζαν και δικαστικά τις υποθέσεις είναι οι πρώτοι που μπορούν να κατανοήσουν τον μηχανισμό λειτουργίας της πλατφόρμας και άρα να βοηθήσουν τους ενδιαφερόμενους να θα επιλέξουν να κάνουν την καινούργια ρύθμιση.

Να επισημανθεί πάντως ότι το καινούργιο πλαίσιο προβλέπει ρύθμιση για οφειλές που δεν θα ξεπερνούν τις 130.000 ευρώ, ενώ το εν λόγω συνολικό ποσό της οφειλής δεν θα αφορά μόνο στο ληξιπρόθεσμο κεφάλαιο αλλά και στους κεφαλαιοποιημένους τόκους και τυχόν έξοδα εκτέλεσης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου