ΤΟΠΙΚΑ

Επιχειρήσεις απαλλάσσονται από κατασχεμένους λογαριασμούς

επιχειρήσεις-απαλλάσσονται-από-κατα-495574

Με αμείωτο ενδιαφέρον συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων ένταξης στη ρύθμιση των 120 δόσεων

Ξεμπλοκάρουν τους κατασχεμένους τους λογαριασμούς και κινούνται ελεύθερα. Δεκάδες Βολιώτες, ανάμεσα στους οποίους πολλοί επαγγελματίες, σπεύδουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στην Εφορία ή στα ασφαλιστικά ταμεία με τις 120 δόσεις.

Ειδικά όσοι έχουν «κλειστούς» λογαριασμούς ή μηνύσεις για οφειλές στο Δημόσιο σπεύδουν να αιτηθούν πρώτοι ένταξη στις ρυθμίσεις και να βάλουν σε σειρά τη λειτουργία τους.

«Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Στα λογιστικά γραφεία γίνονται τηλεφωνήματα συνεχώς. Ιδίως οι ατομικές επιχειρήσεις διευκολύνονται. Παύουν οι εναντίον τους κατασχέσεις και μένει στους λογαριασμούς τους το υπόλοιπο», λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας Αριστείδης Παπανδρέου.

Ο ίδιος σημειώνει: «Ετσι μπορούν να πληρώνουν τους προμηθευτές τους. Να καταθέτουν χρήματα».

Και οι δύο πλατφόρμες τόσο για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία όσο και για τις οφειλές στην Εφορία λειτουργούν κανονικά παρά τη μεγάλη επισκεψιμότητα.

«Η διαδικασία προχωρεί χωρίς προβλήματα», είπε ο ίδιος, ενώ επισήμανε ότι «τόσο για τα φυσικά πρόσωπα όσο και για τα νομικά πρόσωπα στις ρυθμίσεις δεν εντάσσονται τα ποσά που είχαν ρυθμιστεί το 2015 με τις 100 δόσεις, εκτός εάν οι οφειλέτες έχουν απενταχθεί από τη ρύθμιση».

«Υπήρχε αναμονή τρία χρόνια για τις ρυθμίσεις», επισήμανε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φοροτεχνικών Μαγνησίας Νικόλαος Πουμάνας. «Συνολικά έχουν γίνει περί τις 150.000 αιτήσεις πανελλαδικά. Οι ρυθμίσεις συγκεντρώνουν αμείωτο ενδιαφέρον», προσθέτει ο ίδιος.

Επισημαίνεται ότι οι πολίτες που ενδιαφέρονται για ρύθμιση των χρεών τους στην Εφορία μπορούν να βρουν τη σχετική εφαρμογή μέσω της υπηρεσίας «αίτηση ρύθμισης οφειλών ν. 4611/2019». Το σχετικό link υπάρχει στις εφαρμογές Taxisnet (και στην κατηγορία ρυθμίσεις οφειλών).

Η εφαρμογή θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 28 Ιουνίου αν και το ενδεχόμενο παράτασης είναι ανοικτό.

Για τη ρύθμιση των οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Ετσι, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να μπουν στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr). Με την ένταξη του ΑΦΜ και του ΑΜΚΑ θα έχουν αυτόματα μια εικόνα για το ύψος της οφειλής τους που θα περιλαμβάνει το κεφάλαιο των εισφορών και τις προσαυξήσεις.

Παράλληλα θα ενημερώνονται αν υπάρχει δυνατότητα να γίνει επανυπολογισμός της βασικής οφειλής με βάση την κατώτερη μηνιαία εισφορά του νόμου Κατρούγκαλου (περίπου 158 ευρώ).

Οσοι μπορούν να επιλέξουν τον επανυπολογισμό της οφειλής τους θα ευεργετηθούν με «κούρεμα» 55% στη βασική οφειλή και 85% στις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα. Ανάλογα με τον χρόνο και το ύψος της οφειλής το συνολικό κούρεμα μπορεί να φτάσει και το 69,9% του συνολικού ποσού.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου