ΤΟΠΙΚΑ

Συναγερμός για ασθενή με φυματίωση στο Νοσοκομείο

συναγερμός-για-ασθενή-με-φυματίωση-στ-517473

Νεαρός Αφγανός διαπιστώθηκε ότι πάσχει από τη μεταδοτική νόσο

Από τη μεταδοτική νόσο της φυματίωσης, που είναι ξεχασμένη στην Ελλάδα από τη δεκαετία του ’90, διαπιστώθηκε χθες στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου ότι έπασχε ένας νεαρός Αφγανός.

Ο αλλοδαπός απευθύνθηκε στο Αχιλλοπούλειο για παροχή πρώτων βοηθειών και βρέθηκε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών έχοντας πυρετό και αναπνευστικό πρόβλημα.

Μετά από τις εξετάσεις, που τον υπέβαλαν οι γιατροί, σήμανε συναγερμός. Ο νεαρός Αφγανός μεταφέρθηκε στην Α’ παθολογική κλινική και μπήκε σε καραντίνα. Ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου Μάνθος Δραμητινός είπε ότι το προσωπικό έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας που κρίνονται απαραίτητα.

Ο ασθενής πάσχει από φυματίωση ανοικτού τύπου, η οποία είναι μεταδοτική νόσος. Μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι η κατάσταση της υγείας του είναι ιδιαίτερα σοβαρή και το απόγευμα μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας. Στο μεταξύ οι γιατροί είχαν ήδη ζητήσει και λάβει ενημέρωση από τον αλλοδαπό για τον πώς και πότε έφθασε στον Βόλο και αν ήρθε σε επαφή με άλλα άτομα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νεαρός έφθασε στον Βόλο με τρένο από τη Λάρισα, ενώ παλαιότερα ο ασθενής είχε νοσηλευτεί στο Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία».

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ απευθύνθηκε στη Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας για να ενημερωθεί εάν ελήφθησαν μέτρα, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι και το μεσημέρι ενημέρωση για το περιστατικό η Υπηρεσία δεν είχε. Εξάλλου, δεν είναι γνωστό αν ο ασθενής έδωσε αξιόπιστη αναφορά για το πώς έφθασε στον Βόλο. Η Διεύθυνση Υγείας σε ανάλογες περιπτώσεις προχωρά σε επιδημιολογική διερεύνηση και ενημερώνει τους συγγενείς ή τα άτομα που ήρθαν σε επαφή με ασθενείς ώστε να λάβουν χημειοπροφύλαξη.

Ενημέρωση δεν υπήρξε ούτε και στον ΟΣΕ, ώστε αν όντως ο Αφγανός ήρθε στον Βόλο με τρένο για να ληφθούν μέτρα. Η φυματίωση είναι μία ξεχασμένη μεταδοτική νόσος, μετά τη δεκαετία του ΄90 για την Ελλάδα, αλλά επανεμφανίζεται απειλητικά. Μάλιστα το 4% των κρουσμάτων στη χώρα είναι το ανθεκτικό ή πολυανθεκτικό είδος της νόσου, τη στιγμή που στις χώρες της Ε.Ε. ο μέσος όρος είναι 1%. Η φυματίωση οφείλεται στον οξεάντοχο βάκιλλο του Koch (ή μυκοβακτηρίδιο φυματίωσης- M. tuberculosis). Μεταδίδεται με την εισπνοή σταγονιδίων από το βήχα ή φτέρνισμα πασχόντων από φυματίωση, συνήθως. Η εξέλιξη της λοίμωξης ευνοείται από τον υποσιτισμό, τον σακχαρώδη διαβήτη, τη χρόνια λήψη κορτικοστεροειδών, καθώς και τη γενική καχεξία.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου