ΤΟΠΙΚΑ

Απόφαση – ανατροπή για την ΚΕΚΑΝΕΜ

απόφαση-ανατροπή-για-την-κεκανεμ-518984

Το Ανώτατο Δικαστήριο δέχεται ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν ευθύνεται εις ολόκληρον για τις πληρωμές των εργαζομένων

Απόφαση που συνιστά ανατροπή εξέδωσε ο Αρειος Πάγος για τις υποχρεώσεις της πρώην ΚΕΚΑΝΕΜ Α.Ε. Το δικαστήριο δέχεται ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν ευθύνεται εις ολόκληρον για τις αμοιβές στον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας και τους εργαζόμενούς της.

Δεκτή έγινε από τον Αρειο Πάγο η προσφυγή της Περιφέρειας Θεσσαλίας κατά της απόφασης του Μονομελούς Εφετείου Λάρισας, που επιδίκαζε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας την πληρωμή των αμοιβών του διευθύνοντος συμβούλου και των εργαζομένων της πρώην ΚΕΚΑΝΕΜ (Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης και Ερευνας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας), που είχαν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας τα έτη 2011 και 2012.

Με απόφασή του, που κοινοποιήθηκε χθες, ο Αρειος Πάγος παραπέμπει εκ νέου την υπόθεση στο Μονομελές Εφετείο Λάρισας για επανεκδίκαση. Το Ανώτατο Δικαστήριο δέχεται ότι η ένσταση της Περιφέρειας Θεσσαλίας περί «ελλείψεως παθητικής της νομιμοποίησης» να καλύψει τις διεκδικήσεις των εργαζομένων είναι νόμιμη.

«Η πρώην ΚΕΚΑΝΕΜ δεν ήταν αμιγής επιχείρηση της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας, αφού μόνο ποσοστό 76,46% του μετοχικού της κεφαλαίου ανήκε σε αυτή», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ετσι το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο κρίνει ότι η πρώην ΚΕΚΑΝΕΜ με την από 5 Οκτωβρίου 2012 απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας και τον ορισμό εκκαθαρισμού αυτής δεν υπεισήλθε στις υποχρεώσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Η ΚΕΚΑΝΕΜ Α.Ε. καταργήθηκε το 2011 και η εταιρεία τέθηκε σε καθεστώς εκκαθάρισης, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Οι εργαζόμενοι είχαν προσφύγει στο Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου το 2013 και είχαν δικαιωθεί. Είχαν πληρωθεί οφειλόμενα άνω των 400.000 ευρώ προχωρώντας σε κατασχέσεις με τη χρήση της δικαστικής απόφασης του Πρωτοδικείου.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είχε προσφύγει κατά της εν λόγω απόφασης στο Μονομελές Εφετείο Λάρισας ισχυριζόμενη ότι δεν φέρει ευθύνη για τις πληρωμές και η προσφυγή της είχε ακυρωθεί.

Μετά από πολύχρονο δικαστικό αγώνα τώρα δικαιώνεται, ενώ το Μονομελές Εφετείο Λάρισας καλείται να επανεκδικάσει την υπόθεση και να αποφασίσει για τις πληρωμές των εργαζομένων, αν δηλαδή θα πληρωθούν από το σύνολο το μετόχων ή αν η πληρωμή θα γίνει από τους εκκαθαριστές. Ανάλογα με την απόφαση εκτιμάται ότι οι εργαζόμενοι ίσως κληθούν να επιστρέψουν χρήματα. Η απόφαση του δικαστηρίου θα έχει μεγάλη σημασία και για τις υπόλοιπες οφειλές που έχει η εταιρεία, οι οποίες είναι πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Επισημαίνεται ότι η πρώην ΚΕΚΑΝΕΜ προήλθε από τη συγχώνευση του ΚΕΚ της πρώην ΝΑΜ με την ΑΝΕΜ το 2009. Με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» και την κατάργηση των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων οι επιχειρήσεις της πρώην ΝΑΜ μεταφέρθηκαν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Μέτοχοι της εταιρείας ήταν η Περιφέρεια Θεσσαλίας, αλλά και άλλοι φορείς.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας επισήμαινε στην προσφυγή της ότι όταν έγινε η μεταφορά η πρώην ΚΕΚΑΝΕΜ είχε ήδη λυθεί και τεθεί σε εκκαθάριση.

Να επισημανθεί ότι σήμερα οι εργαζόμενοι της πρώην ΚΕΚΑΝΕΜ εργάζονται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου