ΤΟΠΙΚΑ

«Ματώνουν» οι διασώστες του ΕΚΑΒ ~ Εκατοντάδες κλήσεις κάθε μήνα

ματώνουν-οι-διασώστες-του-εκαβ-εκατ-525359

H υποστελεχωμένη δομή επειγόντως χρειάζεται ενίσχυση με 10 τουλάχιστον άτομα

«Κόλαση» η καθημερινότητα των διασωστών του ΕΚΑΒ στον Βόλο. Οι μεταφορές και οι διακομιδές κάθε μήνα είναι εκατοντάδες, καθώς έχει υπολογιστεί ότι ξεπερνούν τις 1.000, με αποτέλεσμα λόγω έλλειψης προσωπικού οι εργαζόμενοι να «ματώνουν» για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους, ενώ απαιτείται να επεμβαίνουν άμεσα και σε κρίσιμα περιστατικά.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Σύμφωνα με υπολογισμούς του Σωματείου Εργαζομένων του ΕΚΑΒ Βόλου, οι κλήσεις μαζί με τις μεταφορές φθάνουν και ξεπερνούν τις 10.000 τον χρόνο. Ο πρόεδρος του Σωματείου Παναγιώτης Δαρειώτης επισημαίνει ότι η τελευταία στατιστική του 2017 έδειξε ότι στο πρώτο επτάμηνο το ΕΚΑΒ είχε κληθεί να επέμβει σε συνολικά 6790 περιστατικά εκ των οποίων τα 5.355 ήταν επείγοντα και τα 1.435 δευτερεύοντα.

Εξάλλου, στο πανελλήνιο συνέδριο νοσοκομειακής φροντίδας στη Θεσσαλονίκη το 2018 όπου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα πανελλαδικής έρευνας επισημάνθηκε ότι ένας διασώστης μεταφέρει στην πλάτη του 28.000 κιλά τον χρόνο κατά την εκπλήρωση των καθηκόντων του. «Οι κλήσεις στο ΕΚΑΒ συνεχώς αυξάνονται ενώ αυτή τη στιγμή η δύναμή μας έξω στην κίνηση είναι 38 άτομα για όλη τη Μαγνησία με ακάλυπτα τα Κέντρα Υγείας, ενώ βάσει του τελευταίου οργανογράμματος του 1996 απαιτείται δύναμη 56 ατόμων», επισημαίνει ο κ. Δαρειώτης.

Δώδεκα από τους διασώστες από το σύνολο του προσωπικού αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και έχουν λάβει απαλλαγή από τα καθήκοντά τους, ενώ έξι διασώστες έχουν αποσπαστεί σε άλλα παραρτήματα και τομείς του ΕΚΑΒ, διευκρίνισε.

Ετσι οι 38 εργαζόμενοι βγαίνουν στην κίνηση καθημερινά τέσσερις το πρωί, τέσσερις το απόγευμα και τρεις τη νύχτα, ενώ τα Σαββατοκύριακα καλύπτουν τις υπηρεσίες ανά τρία άτομα. Ο πρόεδρος του Σωματείου επισημαίνει ότι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν ασθενοφόρα που «κάθονται», ενώ υπάρχουν πολλά ρεπό και άδειες (1.500 μέρες) που οφείλονται στο προσωπικό.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι η τελευταία μεγάλη προκήρυξη για προσλήψεις στο ΕΚΑΒ ήταν πριν από τουλάχιστον δέκα χρόνια με την πρόσληψη 400 ατόμων. Εκτοτε οι διαγωνισμοί που ακολούθησαν τα έτη 2010 και 2012 αφορούσαν σε μικρό αριθμό προσλήψεων.

Εντούτοις ο κύριος λόγος ύπαρξης και λειτουργίας του ΕΚΑΒ είναι η παροχή άμεσης προνοσοκομειακής φροντίδας προς τους πολίτες οι οποίοι έχουν την ανάγκη να μεταφερθούν επειγόντως στο Νοσοκομείο για να επιλυθεί το πρόβλημά τους. «Για εμάς είναι πρωταρχικό μέλημα η προσέγγιση στο περιστατικό στο χρυσό δεκάλεπτο ώστε να μπορούμε να περισώσουμε όσες περισσότερες βλάβες μπορούμε στον ανθρώπινο οργανισμό», επισημαίνει ακόμη.

Μέσα σε όλα αυτά οι διασώστες έχουν να επιληφθούν μεταξύ άλλων και των διακομιδών των ασθενών από Νοσοκομείο σε Νοσοκομείο, από το Βόλο στα Τρίκαλα ή την Λάρισα.

Ο αριθμός των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ Βόλου είναι επαρκής για την εξυπηρέτηση των περιστατικών. Ο κ. Δαρειώτης επισημαίνει: «Εχουμε δέκα ασθενοφόρα εκ των οποίων τρία απλά και μία κινητή μονάδα είναι καινούργια. Αλλα μπορούν να κινηθούν και άλλα κάθονται».

Ετσι στη βάρδια δουλεύουν τα καινούργια οχήματα και δύο παλιά. Τα υπόλοιπα βρίσκονται σε ετοιμότητα. Ομως, το ΕΚΑΒ Βόλου έχει να αντιμετωπίσει και περιστατικά εκτός Βόλου αφού τα Κέντρα Υγείας Βελεστίνου, Ζαγοράς και Αργαλαστής λειτουργούν αποδυναμωμένα.

Από την πλευρά του το μέλος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Μαγνησίας Κώστας Χατζησταματίου τονίζει ότι απαιτείται η ενίσχυση με τουλάχιστον δέκα άτομα προσωπικό.

«Ο Βόλος είναι σε πολύ οριακή κατάσταση. Δεν πάει παρακάτω και χρειάζεται άμεσα ενίσχυση. Μάλιστα, δεν απαιτείται ενίσχυση μόνο στον Βόλο, καθώς θα δημιουργηθούν και νέα κενά στα Κέντρα Υγείας με τη λήξη των συμβάσεων. Περιφερειακά όλοι ζητούν βοήθεια ενώ το ΕΚΑΒ παλεύει να καλύψει τον εαυτό του», σημείωσε.

Η δουλειά βγαίνει λοιπόν με υπεράνθρωπες προσπάθειες. «Είναι θετικό το γεγονός ότι προμηθευτήκαμε καινούργια οχήματα, ενώ στο πλαίσιο της άψογης συνεργασίας μας με τον διοικητή του Νοσοκομείου Βόλου και τη διευθύντρια της Νοσηλευτικής στο πλαίσιο της αλλαγής μηχανημάτων μέσω δωρεάς θα ενισχυθούμε με παλαιότερα μηχανήματα που χρησιμοποιούσε η ΜΕΘ όπως με μόνιτορ και αναπνευστήρες. Όμως, απαιτείται και ενίσχυση του προσωπικού», πρόσθεσε ο ίδιος.

Επισημαίνεται ότι από αύριο Δευτέρα οι διασώστες σταματούν τις δευτερογενείς μεταφορές από το ΕΚΑΒ Βόλου μετά το «ναυάγιο» στο διάλογο που υπήρξε με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη. Συγκεκριμένα όλη η δύναμη των ασθενοφόρων θα είναι στα επείγοντα περιστατικά για το Νοσοκομείο, στις διακομιδές από Νοσοκομείο σε Νοσοκομείο και στις μεταφορές των καρκινοπαθών και των νεφροπαθών, οι οποίοι θα εξυπηρετούνται κανονικά.

Τα ασθενοφόρα δεν θα εξυπηρετούν μεταφορές για εξιτήρια από τις κλινικές του Νοσοκομείου, επανεξετάσεις με ραντεβού, επιστροφές από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.

Οι εργαζόμενοι θα απέχουν από τις δευτερογενείς μεταφορές εκτός αν κληθούν εκ νέου σε διάλογο.

Ζητούν να ενεργοποιηθεί ένας Νόμος που εδώ και πολλά χρόνια είναι αδρανής, ο οποίος δίνει το δικαίωμα στους Διοικητές των Νοσοκομείων να κάνουν προκήρυξη ώστε να γίνει πρόσληψη πληρώματος ασθενοφόρου (όχι διασωστών) ώστε να εξυπηρετούνται και αυτές οι μεταφορές, οι δευτερεύουσες και οι όχι επείγουσες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου