ΤΟΠΙΚΑ

Διαμαρτυρία για την απαγόρευση οικόσιτων ζώων στον Αγ. Δημήτριο Πηλίου

διαμαρτυρία-για-την-απαγόρευση-οικόσ-562628

Οι κάτοικοι της περιοχής συγκέντρωσαν 100 υπογραφές

Διαμαρτυρίες από τους κατοίκους της Κοινότητας Αγίου Δημητρίου του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου για την απαγόρευση στάβλισης οικόσιτων ζώων για την ενίσχυση του οικογενειακού εισοδήματος.

Εχοντας εξασφαλίσει τις υπογραφές 100 κατοίκων της περιοχής το Διοικητικό Συμβούλιο της τοπικής Κοινότητας συνεδρίασε χθες και αποφάσισε να ζητήσει από τον δήμαρχο να παρέμβει και να τροποποιηθεί η απόφαση της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Ο τοπικός σύμβουλος Δημήτρης Ρήγας τονίζει ότι ο σταβλισμός οικόσιτων ζώων επιτρεπόταν στο παρελθόν και απαγορεύτηκε το 2017 με απόφαση της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

«Άλλαξαν τον χάρτη των τουριστικών περιοχών όπου απαγορεύεται να διατηρούνται οικόσιτα ζώα και πρόσθεσαν σε αυτόν και άλλες περιοχές εκτός του Αη – Γιάννη Πηλίου. Επέτρεψαν τη διατήρηση των ζώων μόνο στον Κισσό, το Ανήλιο και τη Μακρυράχη», εξηγεί ο ίδιος.

Το εν λόγω θέμα είναι μείζον για τους κατοίκους της περιοχής. «Εμείς ζούμε από αυτά. Η κοινότητά μας δεν είναι άκρως τουριστική. Ο τουρισμός στον Άγιο Δημήτριο είναι τρεις μήνες το καλοκαίρι. Μετά τι γίνεται; Ζητούμε λοιπόν να μας επιτρέψουν να έχουμε οικόσιτα ζώα σύμφωνα με συγκεκριμένες υγειονομικές διατάξεις όχι ανεξέλεγκτα», επισημαίνει ο ίδιος.

Οι κάτοικοι της κοινότητας λένε ότι έχουν τη δέσμευση της δημοτικής αρχής για έκτακτη σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου.

Επισημαίνεται ότι η κείμενη νομοθεσία προβλέπει ότι η ανάπτυξη των εγκαταστάσεων για τα ζώα πρέπει να γίνεται σε απόσταση τουλάχιστον 30 μέτρων από τα διπλανά σπίτια και με μόνιμη κατασκευή σύμφωνα με όσα ορίζει ο Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός. Για τις συνθήκες διατήρησης των ζώων υπάρχουν επίσης όροι και προϋποθέσεις που καθορίζονται στην Υγειονομική Διάταξη 2000 του ’95, άρθρο 15, ενώ υπάρχουν και περιορισμοί για τις περιοχές που έχουν χαρακτηρισθεί άκρως τουριστικές.

Κ.Μ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου