ΤΟΠΙΚΑ

Καταστροφές στις φυλακές Βόλου

καταστροφές-στις-φυλακές-βόλου-571973

Στο πειθαρχικό συμβούλιο προχθές εφτά κρατούμενοι

Νέο επεισόδιο στο ειδικό κατάστημα κράτησης νέων Βόλου, αυτή τη φορά με πρωταγωνιστή έναν νεαρό Ιρακινό κρατούμενο.

Ο συνωστισμός στις φυλακές του Βόλου σε συνδυασμό με τις εθνοτικές διαφορές άναψαν και πάλι φωτιές, με αποτέλεσμα ο Ιρακινός να προκαλέσει καταστροφές σε ένδειξη αντίδρασης.

Συγκεκριμένα το επεισόδιο σημειώθηκε την περασμένη Τετάρτη σε θάλαμο, ενώ εφτά συνολικά κρατούμενοι, ο Ιρακινός και έξι Αλγερινοί πέρασαν από πειθαρχικό συμβούλιο.

Οι κρατούμενοι φέρονταν να κατέστρεψαν με σιδερένιο αντικείμενο μία λεκάνη, όμως στο πειθαρχικό συμβούλιο αποδείχτηκε ότι ευθύνες για την καταστροφή είχε μόνο ο Ιρακινός.

Το πειθαρχικό συμβούλιο επέβαλε στον υπαίτιο κρατούμενο μεταγωγή σε άλλο σωφρονιστικό κατάστημα, ενώ αθώωσε τους Αλγερινούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως το επεισόδιο σημειώθηκε λόγω διαφοράς που υπήρξε μεταξύ των κρατουμένων οι οποίοι κρατούνταν στον ίδιο θάλαμο.

Επισημαίνεται ότι πρόκειται για το πολλοστό επεισόδιο στις φυλακές του Βόλου από την αρχή της χρονιάς.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης αυτή τη στιγμή στις φυλακές Βόλου κρατούνται περί τα 105 άτομα, ενώ η χωρητικότητα των φυλακών είναι για φυλάκιση 54 κρατουμένων.

Η συντριπτική πλειονότητα των κρατουμένων είναι αλλοδαποί. Στις φυλακές Βόλου κρατούνται αυτή τη στιγμή φυλακισμένοι με καταγωγή από 24 χώρες του κόσμου με αποτέλεσμα να υπάρχουν σημαντικές εθνοτικές διαφορές.

Σωφρονιστικοί υπάλληλοι και εξωτερικοί φρουροί έρχονται ολοένα και περισσότερο συχνά αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της σωματικής τους ακεραιότητας.

Τα επεισόδια στήνονται από τη μία στιγμή στην άλλη στους θαλάμους και στο προαύλιο των φυλακών, χωρίς ιδιαίτερες αφορμές ακόμη και για ένα παιχνίδι μπάλας και βάζουν συνεχώς σε επιφυλακή σωφρονιστικούς υπαλλήλους και εξωτερικούς φρουρούς, οι οποίοι καλούνται να επαναφέρουν την τάξη.

Αν και συχνά αποφυλακίζονται κρατούμενοι που έχουν ολοκληρώσει την έκτιση της ποινής τους ή σε ορισμένους επιβάλλεται πειθαρχική μεταγωγή το ΕΚΚΝΒ γεμίζει και πάλι ασφυκτικά με φυλακισμένους καθώς στις φυλακές του Βόλου μεταφέρονται ολοένα και περισσότερα άτομα.

Λόγω ακριβώς του συνωστισμού πλέον οι κρατούμενοι χωρίζονται σε ομάδες ανάλογα με την εθνικότητά τους ώστε να αποφεύγονται κόντρες και προστριβές, ενώ με το ίδιο κριτήριο γίνεται και ο προαυλισμός.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου