ΤΟΠΙΚΑ

Δεκάδες οι πυρκαγιές από καλλιέργειες

δεκάδες-οι-πυρκαγιές-από-καλλιέργειε-585418

Χαράλαμπος Πόζογλου: Με αυστηρές διοικητικές και ποινικές κυρώσεις απειλούνται οι παραβάτες

Αρχισαν οι πρώτες κλήσεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου και τις κατά τόπους πυροσβεστικές αρχές του νομού για πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν μετά από καύση αγροτικών καλλιεργειών. Μόνο το τελευταίο χρονικό διάστημα οι πυροσβέστες κλήθηκαν να παρέμβουν σε συμβάντα στο Πουρί και στην Αργαλαστή, αλλά και σε άλλες περιοχές της Μαγνησίας.

Ευτυχώς, οι πυρκαγιές ήταν μικρής έκτασης, όμως κάθε χρόνο δασικές, χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις μετατρέπονται σε στάχτη σε εκατοντάδες στρέμματα.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου χτυπάει καμπανάκι κινδύνου. Η καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών επιτρέπεται μέχρι και το τέλος Απριλίου εφόσον λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης.

Ο διοικητής της Πυροσβεστικής Χαράλαμπος Πόζογλου λέει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι το τελευταίο καιρό όποτε είχαμε επικράτηση καλών καιρικών συνθηκών είχαμε και… κλήσεις στην Υπηρεσία για πυρκαγιές από καύσεις καλλιεργειών.

Πολύτιμος χρόνος των πυροσβεστών κατασπαταλείται με πυρκαγιές που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. Όμως το πιο σοβαρό απ’ όλα είναι το γεγονός ότι όταν προκαλείται μία πυρκαγιά από αμέλεια σε αγροτοδασική έκταση, τότε κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι διαστάσεις μπορεί να λάβει.

Ο κ. Πόζογλου προειδοποιεί, λοιπόν, ότι οι όσοι δεν τηρούν τα προβλεπόμενα μέτρα θα αντιμετωπίσουν βαριές ποινές και διοικητικά πρόστιμα.

Τα στατιστικά στοιχεία

Τον περασμένο χρόνο, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου κλήθηκε να παρέμβει σε όλη τη Μαγνησία σε έξι δασικές πυρκαγιές με καιόμενη γη έκτασης 470,002 στρεμμάτων, σε δεκατέσσερις πυρκαγιές σε χορτολιβαδικές εκτάσεις με καιόμενη γη έκτασης 330,98 στρεμμάτων και σε έντεκα πυρκαγιές σε καλαμιές και βάλτους με καιόμενη γη σε έκταση 8,65 στρεμμάτων.

Ακόμη παρενέβη σε 27 γεωργικές πυρκαγιές με καιόμενη έκταση 31,17 στρεμμάτων, σε δεκαέξι πυρκαγιές σε υπολείμματα καλλιεργειών με καιόμενη γη σε έκταση 45,48 και σε δεκατέσσερις πυρκαγιές σε λοιπές εκτάσεις με καιόμενη γη σε έκταση 7,033 στρεμμάτων. Οι περισσότερες από τις πυρκαγιές αυτές εκδηλώθηκαν λόγω αγροτικών εργασιών.

Αντίστοιχα τα αστικά συμβάντα ήταν 433, οι παροχές βοήθειες 375 και τα περιστατικά με τους ανελκυστήρες 212.

Παρόμοια είναι η εικόνα και το 2017. Συγκεκριμένα ο απολογισμός κατέγραψε δεκαοχτώ δασικές πυρκαγιές με καιόμενη έκταση 119,60 στρεμμάτων, πέντε χορτολιβαδικές πυρκαγιές με καιόμενη έκταση 9,50 στρεμμάτων, έξι πυρκαγιές σε βάλτους και καλαμιές έκτασης 12,30 στρεμμάτων και 32 πυρκαγιές σε γεωργικές εκτάσεις 222,09 στρεμμάτων.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου