ΤΟΠΙΚΑ

Στην ολομέλεια του Αρειου Πάγου η υπόθεση της Καθαρίστριας από τον Βόλο

στην-ολομέλεια-του-αρειου-πάγου-η-υπόθ-587280

Τον δρόμο για την αποκατάσταση και άλλων αδικιών ανοίγει η απόφαση για την αίτηση αναίρεσης της καθαρίστριας από τον Βόλο, που συγκλόνισε το πανελλήνιο όταν οδηγήθηκε στις φυλακές του Ελαιώνα επειδή είχε προσκομίσει πλαστό απολυτήριο δημοτικού προκειμένου να εργαστεί, με αποτέλεσμα να υπάρξει ένα τεράστιο κύμα συμπαράστασης.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, το Τμήμα Ζ’ του Αρειου Πάγου που συζήτησε την αίτηση αναίρεσης στις 6 Φεβρουαρίου 2019 παρέπεμψε τελικά την υπόθεση στην ολομέλεια του Αρειου Πάγου προκειμένου να υπάρξει μία ενιαία κατεύθυνση αφού υπάρχουν και άλλες υποθέσεις ανάλογες με αυτές της 53χρονης καθαρίστριας.

Μετά την εξέλιξη αυτή η υπόθεση αναμένεται τώρα να συζητηθεί εκ νέου επειδή κρίθηκε ότι αφορά σε ζήτημα μείζονος σπουδαιότητας.

Το Τμήμα Ζ’ του Αρειου Πάγου εξέδωσε την απόφασή του στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Το σκεπτικό της απόφασης δεν έχει κοινοποιηθεί ακόμη στους διάδικους και αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το επόμενο διάστημα.

Η ταλαιπωρημένη καθαρίστρια που βρέθηκε αντιμέτωπη με τα γρανάζια του νόμου στην προσπάθειά της να μεγαλώσει την οικογένειά της που αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα και δυσκολίες είχε προταθεί να κηρυχθεί αθώα από την αντιεισαγγελέα του Αρειου Πάγου Ολγα Σμυρλή όταν συζητήθηκε η αίτηση αναίρεσης.

«Η απατηλή συμπεριφορά ήταν άπαξ και όχι εξακολουθητικά, όσο λάμβανε τις μηνιαίες αποδοχές της. Δεν υπήρχε υποχρέωση να ανακοινώσει κάθε μήνα την απάτη, αφού δεν μπορεί να αυτοενοχοποιηθεί», είχε πει η αντεισαγγελέας.

Ακόμη η αντεισαγγελέας του Αρειου Πάγου είχε ζητήσει να γίνει δεκτή η αναίρεση με το σκεπτικό ότι δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα της απάτης με το αιτιολογικό ότι οι καταβληθέντες μισθοί που εθεωρούντο ζημιά ισοσταθμίζονται από την ισάξια αντιπαροχή με τις υπηρεσίες από την εργασία της.

«Η καθαρίστρια πρέπει να κριθεί αθώα με το 518 άρθρο του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, σύμφωνα με το οποίο όταν ο Αρειος Πάγος αναιρεί μία απόφαση για λόγους εσφαλμένης ερμηνείας και εφαρμογής, τότε η υπόθεση δεν παραπέμπεται στο Πενταμελές Εφετείο Λάρισας για να δικαστεί από άλλους δικαστές αλλά κρατιέται από τον Αρειο Πάγο», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι πρωτόδικα η καθαρίστρια είχε καταδικαστεί για απάτη και πλαστογραφία, σε συνδυασμό με τον νόμο 1608/1950 «περί καταχραστών δημοσίου χρήματος».

Το Σεπτέμβριο του 2016 το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας την καταδίκασε σε κάθειρξη 15 ετών, γιατί έκανε χρήση πλαστού απολυτηρίου Δημοτικού προκειμένου να μπορέσει να συμμετάσχει σε διαγωνισμό για πρόσληψη προσωπικού σε σχολείο το 1996.

Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας, σε δεύτερο βαθμό, την απάλλαξε από την κατηγορία της πλαστογραφίας λόγω παραγραφής, αλλά την έκρινε ένοχη για απάτη κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια με ιδιαίτερα μεγάλο όφελος και αντίστοιχη ζημία σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου επιβάλλοντάς της δεκαετή κάθειρξη.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου