ΑΛΜΥΡΟΣ

Ψηφιοποίηση της ενάλιας κληρονομιάς της Αμαλιάπολης

ψηφιοποίηση-της-ενάλιας-κληρονομιάς-592901

Στον Αλμυρό τέλος Μαρτίου η Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων

Στον Αλμυρό θα βρίσκεται την τελευταία εβδομάδα του Μάρτη κλιμάκιο της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων.

Το κλιμάκιο θα επισκεφτεί την περιοχή της Αμαλιάπολης για να προχωρήσει στη δεύτερη φάση των εργασιών σε τρία ναυάγια του Δυτικού Παγασητικού Κόλπου (Κίκυνθος, Γλάρος και Τηλέγραφος).

Συγκεκριμένα σκοπός της επίσκεψης είναι η ψηφιοποίηση των ενάλιων επισκέψιμων αρχαιολογικών χώρων και η προβολή του κατάλληλου υλικού με εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα στο Κέντρο Ευαισθητοποίησης της Γνώσης που πρόκειται να δημιουργηθεί στην Αμαλιάπολη όπου οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για την εμπειρία διενέργειας υποβρύχιας επισκόπησης.

Παράλληλα, θα καθορισθούν τα σημεία των αβδέτων, των φωτοσημαντήρων καθώς και των υποβρύχιων διαδρομών των αυτοδυτών.

Η μορφή του τουρισμού υποβρύχιας επισκόπησης και ερασιτεχνικής φωτογράφησης ενάλιων αρχαιολογικών χώρων, που αναπτύσσεται για πρώτη φορά στην περιοχή, εκτιμάται ότι θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη για όλους, όπως αύξηση και επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αύξηση της απασχόλησης, προβολή της περιοχής και της χώρας στο διεθνές περιβάλλον.

Ακόμη θα προσφέρει ανάδειξη και ταυτόχρονα προστασία της υποθαλάσσιας πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και του πλούσιου βυθού στις θέσεις των επισκέψιμων ενάλιων αρχαιολογικών χώρων που θα λειτουργούν ως «υποβρύχια μουσεία».

Η δημοτική αρχή θα καλύψει τα έξοδα διαμονής του κλιμακίου. Η επίσκεψη εντάσσεται στην υλοποίηση του ευρωμεσογειακού έργου BLUEMED.

Επισημαίνεται ότι στο πλαίσιο της δημιουργίας ενάλιων αρχαιολογικών χώρων η δημοτική αρχή Αλμυρού θα προχωρήσει στη δημιουργία Κέντρου Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης Κοινού Αμαλιάπολης.

Η δημοτική αρχή έχει υπογράψει προγραμματική σύμβαση για την υλοποίηση του έργου με το υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο Αλοννήσου.

Η προγραμματική σύμβαση προβλέπει ότι θα δημιουργηθούν τέσσερις επισκέψιμοι ενάλιοι αρχαιολογικοί χώροι στις Βόρειες Σποράδες και τον Παγασητικό Κόλπο στην Περιστέρα Αλοννήσου, στο ακρωτήριο Τηλέγραφος Νηών Σούρπης (ναυάγιο υστερορωμαϊκών χρόνων), στην Κίκυνθο Αμαλιάπολης (ναυάγιο βυζαντινών χρόνων) και στο ακρωτήριο Γλάρου Νηών / Σούρπης.

Για τη λειτουργία των ενάλιων αρχαιολογικών χώρων απαιτείται και η λειτουργία χερσαίων εγκαταστάσεων, όπως σημεία απόπλου – κατάπλου, σταθμοί εποπτείας – φύλαξης, αλλά και Κέντρα Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης του Κοινού.

Συγκεκριμένα, η πρόταση που έχει υποβάλει ο Δήμος Αλμυρού περιλαμβάνει τη μελέτη και κατασκευή ενός Κέντρου Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης Κοινού (Κ.Ε.Ε.Κ.) που θα λειτουργεί και ως χώρος υποδοχής των επισκεπτών των επισκέψιμων ενάλιων αρχαιολογικών χώρων, αλλά θα απευθύνεται και σε μη καταδυόμενο κοινό, τεκμηριώνοντας με εποπτικά μέσα τις ενάλιες αρχαιότητες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου