ΤΟΠΙΚΑ

«Ομπρέλα» προστασίας σε Βολιώτη δανειολήπτη

ομπρέλα-προστασίας-σε-βολιώτη-δανε-618978

Διέγραψε οφειλή ύψους 127.000 ευρώ για την αγορά πρώτης κατοικίας

Απόφαση – σταθμός του Ειρηνοδικείου Βόλου για 47χρονο υπερχρεωμένο αρχηγό τρίτεκνης οικογένειας δανειολήπτη του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.

Το Δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτησή του για υπαγωγή στον νόμο Κατσέλη απορρίπτοντας τον ισχυρισμό του πρώην ΟΕΚ ότι δεν δικαιούται χρήσης του ευεργετικού νόμου επειδή τόσο ο πρώην ΟΕΚ, όσο και ο διάδοχός του συνιστούν φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

Το Ειρηνοδικείο διέγραψε χρέος ύψους περίπου 127.000 ευρώ αναγνωρίζοντας ως κύρια οφειλή το 80% της αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας του τρίτεκνου την οποία υπολόγισε στο ποσό των 48.244,36 ευρώ και όρισε σε μηνιαίες δόσεις τον ακριβή τρόπο της αποπληρωμής της.

Η εν λόγω απόφαση ανοίγει τον δρόμο προσφυγής και σε άλλους υπερχρεωμένους δανειολήπτες του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.

Τον 47χρονο Βολιώτη υπερασπίστηκε ο δικηγόρος Βόλου Ιάσονας Εμμανουηλίδης.

Ειδικότερα, την κύρια κατοικία ενός ακόμη δανειολήπτη με σημαντικά οικονομικά προβλήματα έσωσε για ακόμη μία φορά το Ειρηνοδικείο Βόλου.

Με απόφασή του τον Δεκέμβριο του 2018 το Δικαστήριο εξαιρεί την εκποίηση της κύριας κατοικίας του δανειολήπτη, μία διώροφη μονοκατοικία εμβαδού 153 τετραγωνικών μέτρων και ορίζει μηνιαίες καταβολές για την αποπληρωμή της οφειλής του ύψους 20 ευρώ για δεκαέξι μήνες.

Περαιτέρω για τη διάσωση της κύριας κατοικίας του ορίζει μηνιαία καταβολή ύψους 201 ευρώ για 20 έτη για την αποπληρωμή συνολικού ποσού 48.244 ευρώ.

Συγκεκριμένα το Δικαστήριο αναγνώρισε ότι ο 47χρονος αρχηγός τρίτεκνης οικογένειας περιήλθε το 2013 σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρηματικών οφειλών του που ανέρχονταν στις 177.000 ευρώ.

Εκανε έτσι δεκτή την αίτηση του δανειολήπτη απορρίπτοντας τον ισχυρισμό του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας ότι ο οφειλέτης δεν μπορεί να υπαχθεί στις διατάξεις του νόμου Κατσέλη (ν. 3869/2010) καθώς τόσο ο ΟΕΚ όσο και ο καθολικός του διάδοχος συνιστούν φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

Το Δικαστήριο εκτίμησε ότι ο ισχυρισμός αυτός θα προσέκρουσε στην αρχή της ισότητας, καθότι οι δανειολήπτες του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, σε σχέση με τους δανειολήπτες των υπόλοιπων πιστωτικών ιδρυμάτων θα στερούνταν αναιτιολόγητα των ευνοϊκών διατάξεων του επίμαχου νόμου.

Το Δικαστήριο ικανοποίησε το αίτημα του δανειολήπτη κρίνοντας ότι την τελευταία πενταετία τα εισοδήματα του 47χρονου έχουν υποστεί σημαντική μείωση.

«Εξαιτίας της μείωσης των εισοδημάτων του αιτούντος σε συνδυασμό με την αντιστρόφους ανάλογη αύξηση των δαπανών διαβίωσης του ίδιου, αδυνατεί αυτός να αντεπεξέλθει στην κάλυψη των ληξιπρόθεσμων δανειακών του υποχρεώσεων προς τον μοναδικό πιστωτή του και πράγματι σταμάτησε την εξυπηρέτηση των δανείων του», αναφέρει χαρακτηριστικά στην απόφασή του.

Επισημαίνεται ότι οι μηνιαίες αποδοχές του 47χρονου είναι 800 ευρώ, ενώ το συνολικό εισόδημα της οικογένειας με την υποαπασχόληση της συζύγου είναι 1.234 ευρώ.

Το Δικαστήριο οδηγήθηκε στο συμπέρασμα ότι συντρέχει, στην προκειμένη περίπτωση, μόνιμη και γενική αδυναμία του αιτούντος πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του.

Συνεκτιμώντας την ηλικία του δανειολήπτη και το ύψος των οφειλών του το Δικαστήριο εκτίμησε ότι ο υπερχρεωμένος οφείλει να καταβάλλει το 80% της αντικειμενικής της αξίας του σπιτιού του, ήτοι το ποσό των 48244,36 ευρώ «Επειδή όμως η συνολική οφειλή του αιτούντος μετά την πάροδο των καταβολών της πενταετίας ανέρχεται στο ποσό των 48244,36 ευρώ η καταβολή του για τη διάσωση της κύριας κατοικίας του πρέπει να περιοριστεί στο ανωτέρω ποσό, διότι πέραν αυτού ουδέν οφείλει», αναφέρει χαρακτηριστικά η απόφαση.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου