ΤΟΠΙΚΑ

Φυλάκιση για παράνομα ταξίδια ιστιοπλοϊκού στον Παγασητικό

φυλάκιση-για-παράνομα-ταξίδια-ιστιοπ-688026

Ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών επέβαλε χθες το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου σε έναν 55χρονο Γάλλο πλοίαρχο ιστιοπλοϊκού σκάφους.

Ο 55χρονος κατελήφθη τον Αύγουστο του 2015 να πραγματοποιεί ταξίδια στον Παγασητικό και τις Β. Σποράδες χωρίς να έχει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Οι λιμενικοί του Βόλου μετά από πολυήμερη παρακολούθηση τον τσάκωσαν στα «πράσα».

Προσποιήθηκαν τους πελάτες και στο ραντεβού που όρισαν ο 55χρονος τους υποδέχθηκε στο ιστιοφόρο του, έλυσε τους κάβους και απέπλευσε για ένα ακόμη δρομολόγιο.

Δεν πρόλαβε όμως μετά το σκάφος να πλεύσει σε απόσταση 30 μέτρων από την ακτή και ξαναγύρισε πίσω.

Οι επιβάτες που ήταν λιμενικοί, αποκάλυψαν την ταυτότητά τους στον Γάλλο ιδιοκτήτη και καπετάνιο, ο οποίος συνελήφθη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σκάφος έφερε ολλανδική σημαία και βάσει της νομοθεσίας στην Ολλανδία δίδεται η δυνατότητα τα τουριστικά που δεν ασκούν εμπορική δραστηριότητα να μην έχουν πιστοποιητικά αξιοπλοΐας.

Το συγκεκριμένο, όμως σκάφος, διαφήμιζε τις υπηρεσίες του μέσω ιστοσελίδων, άρα ασκούσε εμπορική δραστηριότητα εκτός των εγκρίσεων της ολλανδικής σημαίας.

Εντούτοις, όσες φορές νωρίτερα της σύλληψης του καπετάνιου λιμενικοί επιχείρησαν έλεγχο στο σκάφος, ενημερώνονταν ότι οι επιβάτες ήταν φίλοι του ιδιοκτήτη που έκαναν βόλτα στον Παγασητικό.
Στη δίκη χθες ο κατηγορούμενος δεν παραστάθηκε, καθώς εκπροσωπήθηκε από πληρεξούσιο δικηγόρο, και κρίθηκε ένοχος.

Αντίθετα, οι συγκατηγορούμενοί του ένα ζευγάρι Αλβανών που εργάζονταν στο σκάφος, ο άνδρας σε γενικά καθήκοντα και η γυναίκα ως μαγείρισσα, εναντίον των οποίων είχε σχηματιστεί δικογραφία για παραβίαση υγειονομικού κανονισμού κρίθηκαν αθώοι.

Κ.Μ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου