ΤΟΠΙΚΑ

ΟΛΒ: Εντός των ορίων οι ρύποι

ολβ-εντός-των-ορίων-οι-ρύποι-688725

Αποτελέσματα για την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου δημοσιοποίησε ο Οργανισμός

Εντός των νομοθετικών ορίων και σε γενικές γραμμές σε χαμηλά επίπεδα ήταν και την πρώτη εβδομάδα του Δεκέμβρη του 2018 τα αποτελέσματα μετρήσεων των ατμοσφαιρικών ρύπων του σταθμού μέτρησης του Οργανισμού Λιμένος Βόλου.

Ενδεικτικά τα αιωρούμενα σωματίδια PM10 είχαν μέσο ημερήσιο όριο το Σάββατο 1η Δεκεμβρίου 20 ug/m3, ενώ την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου είχαν μέσο ημερήσιο όριο 38 ug/m3, τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018 είχαν μέσο ημερήσιο όριο 34ug/m3, την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου είχαν μέσο ημερήσιο όριο 38ug/m3, την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου είχαν μέσο ημερήσιο όριο 15 ug/m3, την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου είχαν μέσο ημερήσιο όριο 11 ug/m3 και την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου είχαν μέσο ημερήσιο όριο 26 ug/m3.

Εκ μέρους της υπηρεσίας περιβαλλοντικού μηχανισμού του Οργανισμού Λιμένος Βόλου, τονίστηκε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ότι το ανώτερο επιτρεπτό ημερήσιο όριο είναι τα 50 ug/m3 ενώ ρύπανση καταγράφεται εφόσον ο συνολικός αριθμός υπερβάσεων είναι άνω των 35 ετησίως.

Υπογραμμίστηκε επίσης ότι για την ορθή αξιολόγηση των αποτελεσμάτων πρέπει να γίνεται και συσχετισμός με λοιπούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα τους μετεωρολογικούς και η συγκεκριμένη εβδομάδα είχε μετεωρολογικές συνθήκες ευνοϊκές.

Όλοι οι ρύποι που μετράει το σύστημα παρακολούθησης όπως το βενζόλιο (BEN), το τολουόλιο (ΤΟL), το μονοξείδιο του αζώτου (ΝΟ), οξείδια του αζώτου (ΜΟχ), το όζον (Ο3) και βέβαια τα αιωρούμενα σωματίδια είναι εντός των επιτρεπόμενων ορίων.

Το ίδιο συνέβη και καθ’ όλη του χρονικού διαστήματος Ιουνίου 2017- Ιουνίου 2018 σύμφωνα με τα αποτελέσματα μετρήσεων που δημοσίευσε ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου για τα επίπεδα των συγκεντρώσεων των ατμοσφαιρικών ρύπων που προσδιορίστηκαν ( PM10,PM2,5,PAHs, NOx, O3, BETX και μέταλλα / μεταλλοειδή όπως Cr, Mn, Fe, Ni, Zn, As, Cd, Pd).

Ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου Α.Ε., στο πλαίσιο της διαρκούς βελτίωσης του Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης αλλά και του Προγράμματος Παρακολούθησης Περιβάλλοντος που ορίζει η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για τη λειτουργία του Λιμένα Βόλου, έχει εγκαταστήσει από το 2014 ακόμη, στον Εμπορικό Λιμένα, σύστημα παρακολούθησης και μέτρησης των ατμοσφαιρικών ρύπων.

Εντούτοις ο ΟΛΒ δημοσίευσε τα αποτελέσματα των μετρήσεων του σταθμού για πρώτη φορά στο τέλος του Νοέμβρη παρά την έντονη ανησυχία και την αγωνία των πολιτών για το ευαίσθητο θέμα της ρύπανσης του περιβάλλοντος.

Σε κάθε περίπτωση, η Διοίκηση του Οργανισμού συνεχίζει το πρόγραμμα παρακολούθησης και ελέγχου της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα στην περιοχή, σε μια προσπάθεια συνεχούς βελτίωσης και υλοποίησης ενδεχόμενων διορθωτικών ενεργειών, σε περίπτωση υπέρβασης των νομοθετικών ορίων των μετρούμενων παραμέτρων αλλά και αξιολόγησης των δεδομένων καταγραφής του συστήματος, ως στοιχεία για τη σύνταξη μελετών που αφορούν στη μακροπρόθεσμη επίδραση τους στο περιβάλλον.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου