ΤΟΠΙΚΑ

Η διαφθορά έχει καταστεί «καρκίνωμα»

η-διαφθορά-έχει-καταστεί-καρκίνωμα-692422

«Καμπανάκι» από Γ. Πανούση και Αχ. Ζήση που μίλησαν σε εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου

Σε νομιμοποίηση της διαφθοράς έχει οδηγήσει την Ελλάδα η οικονομική κρίση που διανύουμε. Σε εκδήλωση χθες του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου στο ΤΕΕ Μαγνησίας, που πραγματοποιήθηκε παρουσία του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση και του πρώην εισαγγελέα Διαφθοράς Βορείου Ελλάδος Αχιλλέα Ζήση, τονίστηκε ότι η διαφθορά στην Ελλάδα πλέον σήμερα έχει καθετοποιηθεί και εκδημοκρατιστεί.

Την εκδήλωση, η οποία ανέλυσε τις μορφές της διαφθοράς, τις αιτίες της και τα μέτρα για τον περιορισμό της, παρακολούθησε πλήθος κόσμου, μεταξύ των οποίων και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βόλου Θωμάς Καρυοφύλλης, η πρόεδρος Πρωτοδικών Παναγιώτα Ράπτη, ο τέως αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλίας Ιωάννης Τόλιας, ο αστυνομικός διευθυντής Μαγνησίας Βασίλης Μαρκογιαννάκης και ο α’ υποδιευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας Βασίλης Καραΐσκος.

«Το βασικό πρόβλημα της διαφθοράς στην Ελλάδα είναι να καταλάβουμε ότι έχει καθετοποιηθεί, έχει δηλαδή εκδημοκρατιστεί και ότι ο διαφθείρων και ο διαφθειρόμενος αυτά που κάνουν τα κάνουν με συνείδηση δικαίου και αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Πανούσης.

«Η διαφθορά έχει διαβαθμίσεις. Είναι η γκρίζα, η λευκή και η μαύρη. Αυτή που όλοι δεχόμαστε ότι μπορεί να γίνει η λευκή διαφθορά. Η διαφθορά όμως, δεν έχει σχέση μόνο με τη δωροδοκία. Έχει να κάνει με την ισότητα, την αξιοκρατία, την πελατειακή σχέση. Άρα λοιπόν υπάρχει η διαφθορά της διακίνησης επιρροής. Όλα αυτά είναι κομμάτια της διαφθοράς. Στις άλλες χώρες τιμωρείται και ποινικά» επισήμανε ο ίδιος.

Ωστόσο ο κ. Πανούσης τόνισε ότι είναι τελείως άλλο πράγμα να πει κανείς ότι ένας δικαστικός, ένας αστυνομικός ή ένας καθηγητής είναι διεφθαρμένος και άλλο ότι ο ίδιος ο θεσμός έχει σαπίσει.

Ερωτηθείς εάν οι θεσμοί σήμερα έχουν σαπίσει ο ίδιος είπε ότι «πιστεύω ότι κανείς σήμερα δεν έχει εμπιστοσύνη στους θεσμούς. Έχουμε ένα πρόβλημα δημοκρατικής νομιμοποίησης των θεσμών είτε λειτουργούν σωστά, είτε δεν λειτουργούν σωστά».

Ο πρώην υπουργός και καθηγητής Εγκληματολογίας τόνισε ακόμη ότι η κρίση έχει νομιμοποιήσει τη διαφθορά, ενώ επισήμανε ότι όποιος πάει να περιορίσει τη διαφθορά άμεσα θα τον δολοφονήσουν.

«Η Ελλάδα έχει τεράστια κοινωνική βάση, μία κουλτούρα και πάνω σε αυτή τη διαφθορά έχει στηθεί όλο το κοινωνικό, οικονομικό, πολιτικό ακαδημαϊκό και όποιο άλλο σύστημα θέλετε. Αν κάποιος πάει να «ροκανίσει» το σύστημα θα πέσει όλο το σύστημα», εξήγησε ο ίδιος.

Σχετικά με τα μέτρα αντιμετώπισης ο κ. Πανούσης είπε ότι καταρχήν θα πρέπει να ξαναπιστέψουμε στη διαφάνεια και την αξιοκρατία κάτι που εκτίμησε ότι μπορεί να γίνει από σήμερα και σε εκατό χρόνια.

Πάντως, ο ίδιος επισήμανε ότι σε ώριμες καπιταλιστικές χώρες υπάρχουν θεσμοί κατά της διαφθοράς που λειτουργούν.

«Η διαφθορά είναι ένα καρκίνωμα της δημοκρατίας», επισήμανε από την πλευρά του ο κ. Αχιλλέας Ζήσης, ο οποίος επίσης μίλησε στην ίδια εκδήλωση. «Πλήττει όχι μόνο τις επενδύσεις, την οικονομία, την ανάπτυξη της χώρας, αλλά και τη ίδια τη δημοκρατία και τους δημοκρατικούς θεσμούς, το κράτος δικαίου, τα κοινωνικά δικαιώματα και τις δημοκρατικές αρχές», εξήγησε.

Διαπιστώνοντας ότι το εν λόγω κοινωνικό φαινόμενο είναι αδύνατο να το εξαλείψουμε, τόνισε ότι πρέπει να κάνουμε προσπάθειες να το περιορίσουμε. Ο ίδιος κωδικοποίησε τα αίτια προέλευσης της διαφθοράς και αναφέρθηκε στα μέτρα για τον περιορισμό του φαινομένου, ενώ επικαλούμενος το παράδειγμα της Εσθονίας έκανε ειδική μνεία στη μηχανογράφηση και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και τον αντίκτυπό τους στον περιορισμό του φαινομένου.

Η εκδήλωση των δικηγόρων στο ΤΕΕ πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Διαφθοράς. Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου και οικοδεσπότης της εκδήλωσης Χρήστος Στρατηγόπουλος επισήμανε ότι στις 9 Δεκεμβρίου 2003 η γενική συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε κατά περιεχόμενο τη συμφωνία κατά της διαφθοράς.

Ο ίδιος συμφώνησε ότι «η διαφθορά είναι ένα πολυσύνθετο θέμα με στοιχεία διαχρονικότητας. Η ελληνική ιδιαιτερότητα είναι ότι έχουμε μία κυριαρχία της λεγόμενης μικροδιαφθοράς που έχει κάποια χαρακτηριστικά ιδιαίτερα επικίνδυνα, τα χαρακτηριστικά της νομιμοποίησής της και της ευρείας δημοκρατικότητάς της».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου