ΤΟΠΙΚΑ

Καταδικάστηκε 34χρονος για τα επεισόδια στο κέντρο του Βόλου

καταδικάστηκε-34χρονος-για-τα-επεισόδι-694798

Για πρόκληση εμπρησμού από πρόθεση και διατάραξη κοινής ειρήνης- Συνολικά 23 οι προσαγωγές και δύο οι συλλήψεις

Σε 23 προσαγωγές και δύο συλλήψεις προχώρησε προχθές το βράδυ η Αστυνομία για τα επεισόδια στο κέντρο της πόλης στο τέλος της πορείας για την 10ετή επέτειο της δολοφονίας του Αλ. Γρηγορόπουλου.

Γύρω στις 9 το βράδυ η πόλη μετατράπηκε σε εμπόλεμη ζώνη με ομάδα αντιεξουσιαστών να επιτίθεται στους αστυνομικούς με μολότοφ και πέτρες, ενώ έστησαν και οδοφράγματα με άναμμα φωτιάς σε ελαστικά που γέμιζαν με καπνό το κέντρο της πόλης και προκειμένου να περιφρουρήσουν το χώρο τους τοποθέτησαν επιπρόσθετα και ατσαλόσυρμα στην Ιάσονος με κίνδυνο ατυχήματος.

Η Αστυνομία συνέλαβε δύο Βολιώτες, έναν 34χρονο και έναν 17χρονο. Ο ανήλικος, που κατηγορείται για διατάραξη κοινής ειρήνης, αφέθηκε ελεύθερος με προφορική εντολή εισαγγελέα μέχρι να δικαστεί από Δικαστήριο Ανηλίκων. Ο 34χρονος οδηγήθηκε χθες στο Αυτόφωρο. Εναντίον του η Εισαγγελία Βόλου άσκησε ποινική δίωξη για εμπρησμό εκ προθέσεως από τον οποίο μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα και διατάραξη κοινής ειρήνης.

Η δίκη στο Αυτόφωρο Τριμελές

Ο 34χρονος δικάστηκε αργά το μεσημέρι από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου χωρίς δικηγόρο, κρίθηκε ένοχος και για τις δύο κατηγορίες και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δύο ετών και δύο μηνών με αναστολή τριετίας.

Ο κατηγορούμενος πάντως, αρνήθηκε τη συμμετοχή του στα επεισόδια. «Έχω πρόβλημα και δεν μπορώ να τρέξω», ανέφερε χαρακτηριστικά απολογούμενος ο 34χρονος, ο οποίος παρακολουθεί πρόγραμμα απεξάρτησης στον ΟΚΑΝΑ.

Ωστόσο, ο ίδιος παραδέχτηκε ότι μετά την πορεία έμεινε στο οδόφραγμα στην Ιάσονος και πάνω στα ελαστικά που καίγονταν πήρε και τοποθέτησε ακόμη ένα λάστιχο.

Ο κατηγορούμενος συνελήφθη στον Άγιο Νικόλαο από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ που είχαν εντολή για προσαγωγές όταν άρχισε να διαλύεται η ομάδα αντιεξουσιαστών. Οι αστυνομικοί βρήκαν επάνω του φέιγ βολάν που ανέγραφαν το σύνθημα «όμορφη πόλη όμορφα καίγεται» και δύο αφίσες.

«Αποφασίσαμε να τον προσαγάγουμε. Στην Αστυνομία μόνος του είπε ότι ήταν στην πορεία και ότι παρέμεινε στα επεισόδια στην Ιάσονος. Μύριζε εύφλεκτο υλικό καθώς όπως είπε έβαλε φωτιά σε λάστιχο», είπε νωρίτερα εξεταζόμενος ως μάρτυρας αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ.

«Δικαίωμά σας είναι η πορεία. Όμως, εδώ φτάσαμε στο αντίθετο αποτέλεσμα», είπε τότε απευθυνόμενος προς τον κατηγορούμενο ο πρόεδρος του δικαστηρίου.

«Ούτε εμένα μου αρέσουν αυτά. Εγώ έφαγα μάρμαρο από διμοιρία», ανταπάντησε τότε ο κατηγορούμενος.

Η εισαγγελέας έδρας πρότεινε την ενοχή του κατηγορουμένου και την καταδίκη του σε ποινή φυλάκισης δύο ετών για το αδίκημα της πρόκλησης εμπρησμού από πρόθεση και έξι μηνών για το αδίκημα της διατάραξης κοινής ειρήνης.

Το Δικαστήριο επέβαλε τελικά συνολική ποινή φυλάκισης δύο ετών και δύο μηνών.

Τα επεισόδια

Τα επεισόδια στο κέντρο της πόλης ξεκίνησαν γύρω στις 9 το βράδυ και επί μία ώρα η Ιάσονος και η Δημητριάδος στο ύψος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέχρι την Ογλ είχαν μετατραπεί σε πεδίο μάχης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο οδόφραγμα στην Ιάσονος βρίσκονταν πάνω από 50 κουκουλοφόροι όταν έγινε η επίθεση κατά των αστυνομικών εναντίον των οποίων εκτοξεύτηκε βροχή μολότοφ καθώς και πέτρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αντιεξουσιαστές έριξαν τουλάχιστον 60 μολότοφ στις διμοιρίες των αστυνομικών.

Από την πλευρά τους οι αστυνομικοί προκειμένου να επαναφέρουν την τάξη έριξαν τουλάχιστον 30 δακρυγόνα αλλά και δύο χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Στα επεισόδια τουλάχιστον τρείς αστυνομικοί κινδύνεψαν να τραυματιστούν από τις μολότοφ και χρειάστηκε να κάνουν χρήση ατομικών πυροσβεστήρων προκειμένου να μην καούν.

Ευτυχώς, δεν υπήρξε τραυματισμός πολίτης, ενώ δεν αναφέρθηκαν στην Αστυνομία και ζημιές σε αυτοκίνητα ή σε καταστήματα.

Στην πορεία για την επέτειο του Αλ. Γρηγορόπουλου συμμετείχαν περίπου 500 άτομα μέλη φοιτητικών οργανώσεων και διαφόρων συλλογικοτήτων. Στην ουρά της πορείας εκτιμάται ότι βρίσκονταν πάνω από 100 αντιεξουσιαστές.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου