ΤΟΠΙΚΑ

Με τον φόβο της έξωσης ορφανά παιδιά

με-τον-φόβο-της-έξωσης-ορφανά-παιδιά-731292

Εζησε τη φρικτή εμπειρία να χάνει τον γιο της και τη νύφη της σε φοβερό τροχαίο δυστύχημα και είδε τα εγγόνια της να μένουν ορφανά και από πατέρα και από μητέρα και δεν το έβαλε κάτω. Η 81χρονη Βολιώτισσα Δήμητρα Καλμαντή μεγαλώνει τα τρία ορφανά εγγόνια της από το 2007 αδιαμαρτύρητα για τον «Γολγοθά» που ανεβαίνει μόνη. Όμως, ο φόβος μίας ενδεχόμενης έξωσης και της οικονομικής ζημιάς ανήλικων παιδιών με δεκάδες χιλιάδες ευρώ τής προκαλεί οργή και αγανάκτηση και λύνει τη σιωπή της.

«Ο πρώην ΟΕΚ οφείλει επιτέλους να ξεκαθαρίσει το καθεστώς με το σπίτι όπου εγκατασταθήκαμε με την προϋπόθεση ότι η παραχώρηση θα ήταν δωρεάν. Μας χρέωσε εν αγνοία μας και εμένα και με τα παιδιά με δάνειο ύψους 130.000 ευρώ και οι τόκοι τρέχουν. Έχουν περάσει έντεκα ολόκληρα χρόνια από τότε που σημειώθηκε το τραγικό δυστύχημα που σημάδεψε τη ζωή μας», λέει η ηλικιωμένη μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Συγκεκριμένα, το δυστύχημα σημειώθηκε στις 5 Αυγούστου του 2007. Η Δήμητρα Καλμαντή ήταν τότε 69 ετών και ήταν διαζευγμένη. Επί ενάμιση μήνα ξενυχτούσε τα τρία παιδιά στο Νοσοκομείο, ένα αγόρι ηλικίας 5,5 ετών και δύο κορίτσια ηλικίας 9,5 και 10,5 ετών. Η μία της η εγγονή, η μεγάλη, είχε υποστεί πολλαπλά κατάγματα, ενώ είχε τραυματιστεί σοβαρά και στο πρόσωπο και συνεχίζει να επισκέπτεται τους γιατρούς ακόμη και σήμερα.

«Τι να πρωτοσκεφτώ; Τα Νοσοκομεία; Τους ψυχολόγους; Τα οικονομικά προβλήματα;», αναρωτιέται. Η οικογένεια έμενε τότε στο ενοίκιο με τη σύνταξη της γιαγιάς η οποία ανερχόταν στα 700 ευρώ και δυσκολευόταν να αντεπεξέλθει. Η τοπική κοινωνία ευαισθητοποιήθηκε για να βοηθήσει. Ο πρώην διευθυντής του ΟΕΚ Κωνσταντίνος Τόπας και κλιμάκιο του Οργανισμού από την Αθήνα επισκέφτηκαν την οικογένεια και ανακοίνωσαν ότι θα κάνουν δωρεά στη οικογένεια ένα διαμέρισμα στη Νέα Ιωνία 93 τετραγωνικών μέτρων σε ειδική εκδήλωση.

«Υπάρχουν όλα καταγεγραμμένα από κάμερες και δημοσιεύματα του Τύπου. Μπήκαμε στο σπίτι και μείναμε με την προϋπόθεση ότι η παραχώρηση θα ήταν δωρεάν. Πώς μπορούσα εγώ να αντεπεξέλθω σε ένα δάνειο το οποίο θα είχε α’ δόση ποσό ύψους 430 ευρώ;», επισημαίνει η 81χρονη.

Το Πάσχα του 2008 η οικογένεια εγκαταστάθηκε όντως στο σπίτι και η παραχώρηση του διαμερίσματος έγινε με απόφαση του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης το 2015.

«Υπογράψαμε το παραχωρητήριο και εγώ και τα παιδιά. Δεν γνωρίζαμε όμως, για το δάνειο. Ενημερωθήκαμε από μία υπάλληλο που μας είπε ότι θα μπορούσαμε να βάλουμε δικηγόρο να ρίξουμε το ποσό του δανείου», επισημαίνει η ίδια.

Μετά από δύο – τρεις εβδομάδες η ηλικιωμένη επισκέφτηκε εκ νέου τον πρώην ΟΕΚ και ζήτησε διευκρινίσεις, όμως μέχρι και σήμερα δεν έχει λάβει καμία απάντηση.

«Τώρα είμαι εγώ και τρέχω. Αν «φύγω» εγώ τι θα απογίνουν τα παιδιά;», διερωτάται με πόνο καρδιάς η 81χρονη στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ. «Μείναμε εδώ και μας έβαλαν από την αρχή να πληρώνουν χαράτσι αν και δεν είχε εγκριθεί ακόμη η απόφαση της παραχώρησης. Σήμερα μας χρεώνουν κάθε μήνα και με τόκους. Ένα μήνα μετά από την υπογραφή της απόφασης η τότε διοίκηση του πρώην Οργανισμού στην Αθήνα είχε πει ότι είχε αναλάβει προσωπικά το θέμα και ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα πρόβλημα. Όμως, τι γίνεται; Έχουν σβήσει το δάνειο ή όχι;», λέει η ίδια.

Η 81χρονη γυναίκα τρέχει ακόμη και σήμερα τον μικρό εγγονό της σε ψυχολόγο και μεγαλώνει μόνη τα δύο από τα τρία εγγόνια της καθώς το τρίτο έχει αποκατασταθεί. «Αν μας ζητούσαν να πληρώσουμε το δάνειο τότε θα πρέπει να φύγουμε, όμως να πάμε πού;», διερωτάται η γυναίκα, η οποία με τις μειώσεις των μνημονίων λαμβάνει σήμερα σύνταξη 500 ευρώ.

Η ηλικιωμένη γυναίκα δούλευε πάντοτε σε όλη της ζωή και συνεχίζει να δίνει σκληρή μάχη για τα εγγόνια της. «Όμως, σήμερα έχω γίνει πλέον 81 ετών ενώ τα εγγόνια μου είναι μικρά. Το ένα πηγαίνει ακόμη σχολείο. Τι θα απογίνουν τα ορφανά, αν εγώ «φύγω»; Τουλάχιστον θα πρέπει να έχουν εξασφαλισμένη μία στέγη», επισημαίνει.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Σχετικά άρθρα:

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου