ΤΟΠΙΚΑ

Ασφυξία στα Δικαστήρια του Βόλου από καβγάδες γειτόνων και συγγενών

ασφυξία-στα-δικαστήρια-του-βόλου-από-κ-318272

Ποσό ύψους 10.000 ευρώ κοστίζει στο ελληνικό δημόσιο μία υπόθεση εξύβρισης λόγω και έργω και απλής σωματικής βλάβης που εκδικάζεται στο Δικαστήριο και αφορά σε οικογενειακές ή άλλες διαφορές που θα μπορούσαν να επιλυθούν ειρηνικά στο τραπέζι του διαλόγου. Κοστίζει ακριβά και ταλαιπωρεί συνάμα και τους πολίτες που έχουν σοβαρούς λόγους να καταφεύγουν στη Δικαιοσύνη, αν και το Ελεγκτικό Συνέδριο περικόπτει τα οδοιπορικά των δικαστών… λόγω της κρίσης.

Δεν άντεξε και «ξέσπασε» εισαγγελέας έδρας σε υπόθεση που δικαζόταν στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου. Διάδικοι ήταν δύο συγγενείς, που δεν είχαν όπως δήλωναν στην έδρα διαφορές, αλλά δεν μίλαγαν και μεταξύ τους ή όποτε τύχαινε και συνέβαινε αυτό, τότε σταυροκοπιόντουσαν…

Η μηνύτρια, που ήταν μεγάλη σε ηλικία, ισχυριζόταν ότι η κατηγορουμένη την έβρεξε με έναν κουβά με νερό χωρίς λόγο και ότι τη χτύπησε στο κεφάλι με σκούπα, προκαλώντας της κάκωση. Η κατηγορουμένη, αρκετά νεότερη στα χρόνια, δήλωσε ότι η μηνύτρια μόνη της έπεσε στο πάτωμα της αυλής και ότι δε χτύπησε αν και στο σπίτι τους, που έχει κοινή αυλή, μετέβη ασθενοφόρο και τη διακόμισε στο Νοσοκομείο.

«Σε μία χρονική στιγμή που το Ελεγκτικό Συνέδριο περικόπτει τα οδοιπορικά των δικαστών για λόγους οικονομίας ενόψει της γ’ αξιολόγησης, τέτοιες υποθέσεις δεν θα πρέπει να ζημιώνουν το δημόσιο ούτε με ένα ευρώ», διεμήνυσε ο εισαγγελέας έδρας, ξεκινώντας την πρότασή του για αρχειοθέτηση των κατηγοριών, σύμφωνα με το Νόμο Παρασκευόπουλου, καθώς η απλή σωματική βλάβη διαπιστώθηκε τελικά κατά την ακροαματική διαδικασία ότι ήταν όλως ελαφριά, διερωτώμενος τι πραγματικά συμβαίνει στην ελληνική δικαιοσύνη εν έτει 2017 και καθυστερεί.

Εκατοντάδες οι υποθέσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα Δικαστήρια Βόλου δικάζονται κάθε χρόνο δεκάδες ή και εκατοντάδες υποθέσεις που αφορούν σε εξυβρίσεις λόγω και έργω και απλές σωματικές βλάβες. Τα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα καλούνται να παρέμβουν σε τουλάχιστον 20 περιστατικά το μήνα. Δυστυχώς, αρκετές από τις υποθέσεις, τουλάχιστον οι μισές όπως εκτιμάται, «χτυπούν» τελικά την πόρτα της Δικαιοσύνης και φτάνουν και στο ακροατήριο άλλες του ποινικού δικαστηρίου και άλλες του αστικού.

Κάθε εβδομάδα η Εισαγγελία Βόλου, σύμφωνα με πληροφορίες, δέχεται δεκάδες μηνύσεις. Από τις 4 Σεπτεμβρίου και μέχρι σήμερα ενδεικτικά υποβλήθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότερες από 280 μηνυτήριες αναφορές, πολλές από τις οποίες αφορούν και σε τέτοιου περιεχομένου υποθέσεις. Εισαγγελείς, δικαστές, δικαστικοί υπάλληλοι αφιερώνουν πολύτιμο χρόνο.

Συνεχείς κλήσεις

Οι αστυνομικοί από την πλευρά τους, σύμφωνα με πληροφορίες, «σπαταλούν» σημαντικό κομμάτι του έργου τους να παρεμβαίνουν με συστάσεις όπου και όποτε απαιτηθεί και μάλιστα εν μέσω κρίσης που η εγκληματικότητα οργιάζει.

Ακούν τα παράπονα των πολιτών και προτρέπουν σε επίλυση των διαφορών, όμως οι κλήσεις επαναλαμβάνονται και αναγκάζονται να προβαίνουν σε νέες ενέργειες. Δυστυχώς, αρκετά συχνά διαπιστώνουν ότι τα καταγγελλόμενα προβλήματα για κάποιο περίεργο λόγο συνεχίζουν να υφίστανται. Εντούτοις το 50% των υποθέσεων θα μπορούσαν να αντιμετωπίζονται ειρηνικά, δηλώθηκε χαρακτηριστικά από αξιωματικό της Αστυνομίας.

Οι αιτίες πολέμου

Μία μεσοτοιχία, ακόμη και σε κοινόχρηστο χώρο μεταξύ αδερφών μπορεί να αποτελεί πραγματικά αιτία πολέμου. «Υπάρχουν διαφορές όπως γιατί το νερό πέφτει στην αυλή, γιατί πρέπει να ρωτήσουν να βάλουν ένα καρφί στον τοίχο, γιατί ένα μέρος του οικοπέδου αξιοποιήθηκε ως κήπος, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πάρκινγκ», επισημάνθηκε.

Ιδιαίτερα όταν υπάρχουν σε εκκρεμότητα κληρονομικά ζητήματα, τα πράγματα είναι ακόμη πιο σοβαρά. «Οι διαφορές προκαλούν ενδοοικογενειακή βία. Οδηγούν σε σωματικές κακοποιήσεις. Πολλές οικογένειες λόγω οικονομικών προβλημάτων επιστρέφουν στην πατρική οικία. Πολλά άτομα μένουν τώρα κάτω από την ίδια στέγη και υπάρχουν αρκετά προβλήματα» εξηγούν πηγές της αστυνομίας.

Μόνο στο Πολεοδομικό Συγκρότημα, σύμφωνα με πληροφορίες, κάθε εβδομάδα απασχολούν τουλάχιστον είκοσι περιστατικά. Τα παράπονα μπορεί να αφορούν στον ήχο που κάνει το κλιματιστικό, σε φωνές επειδή δεν υπάρχουν καλές μονώσεις, σε θορύβους από εργασίες. Καταγγελίες γίνονται και για τη εμπόδιση διέλευσης σε ένα δρόμο, για ποντίκια. «Αρκετές είναι δικαιολογημένες, άλλες όμως, που καταλαμβάνουν επίσης αξιοσημείωτο βαθμό, θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν και με συζήτηση», αναφέρεται.

Παρέχουν θέαμα

Δυστυχώς, σε κάποιες από τις υποθέσεις αυτές παίρνουν θέση και οι γείτονες, καθώς προσφέρονται και δίνουν καταθέσεις στο Δικαστήριο. «Αντί να βάλουν ένα τουβλάκι οι διάδικοι, πόρτες, παράθυρα, μεσοτοιχίες διαιωνίζουν τη διαφορά και παρέχουν και θέαμα. Το πρόβλημα όμως, είναι όταν αρχίζουν και κατατίθενται μηνύσεις, είπε εν προκειμένω ο εισαγγελέας έδρας. «Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με τις μηνύσεις, τότε σε κάποια στιγμή θα αρχίσουν να πέφτουν και ποινές», καταλήγουν πηγές της αστυνομίας.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου