ΤΟΠΙΚΑ

Δεύτερη μεγάλη φωτιά εν μέσω καύσωνα στη Μαγνησία

δεύτερη-μεγάλη-φωτιά-εν-μέσω-καύσωνα-σ-409580

Δεύτερος συναγερμός χθες στη Μαγνησία εν μέσω καύσωνα για μεγάλη πυρκαγιά, αυτή τη φορά στην Κάπουρνα μετά την προχθεσινή που σημειώθηκε στα Μελισσάτικα.

Η φωτιά εκδηλώθηκε γύρω στις 2.52 το μεσημέρι και σήμανε μεγάλη και γρήγορη κινητοποίηση για την Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου.

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν με τη μέγιστη θερμοκρασία να δείχνει στους 37.4 βαθμούς Κελσίου και την άπνοια, συμπεριελάμβαναν τον νομό, σύμφωνα με τον χάρτη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, στις περιοχές με υψηλή επικινδυνότητα για πυρκαγιά, καθώς είχε δείκτη 3.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πυρκαγιά έγινε αντιληπτή από οδηγό λεωφορείου που κάλεσε σε βοήθεια την Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου.

Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής ήταν άμεση. Στον τόπο έσπευσαν εφτά πυροσβεστικά οχήματα από Βόλο αλλά και από Αλμυρό, Αργαλαστή και Β’ ΒΙΠΕ, με συνολικά δεκαέξι πυροσβέστες και επικεφαλής τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου, Χαράλαμπο Πόζογλου.

Επίσης, στον τόπο έσπευσαν δύο ομάδες πεζοπόρου τμήματος αποτελούμενες από δεκατρία άτομα και έξι εθελοντές από τη Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων.

Στη γύρω περιοχή υπήρχαν επιχειρήσεις, οι οποίες ωστόσο βρίσκονταν σε μεγάλη σχετικά απόσταση.

Παρά τη δύσκολη προσβασιμότητα στην περιοχή, καθώς η φωτιά ήταν σε ανηφορικό σημείο, ενώ από το επάνω μέρος της δεν υπήρχε η δυνατότητα προσέγγισης, οι πυροσβέστες κατάφεραν και έσβησαν τη φωτιά γύρω στις 4.51 το απόγευμα.

Για να το καταφέρουν αυτό ανέπτυξαν εγκαταστάσεις με σκοπό να ανακόψουν την επέκτασή της. Κατάφεραν έτσι να ελέγξουν τη φωτιά και να αποσοβήσουν τον κίνδυνο να κάψει μελίσσια αλλά και μία αγροικία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πυρκαγιά έφτασε σε απόσταση δεκαπέντε μέτρων από στάνη με ζώα και την αγροικία, όμως οι πυροσβέστες την ανέκοψαν γρήγορα, ενώ πάνω από τις εγκαταστάσεις υπήρχε χωμάτινος δρόμος που τις χώριζε από τη φωτιά.

Πυροσβεστικά οχήματα παρέμεναν στον τόπο έως αργά το απόγευμα για λόγους πρόληψης. Το Ανακριτικό συνέχιζε τη λήψη καταθέσεων για το τι ακριβώς συνέβη.

Η φωτιά έκαψε πουρνάρια και ξερά χόρτα σε έκταση πέντε στρεμμάτων. Η πυρκαγιά με την έναρξή της κατέκαψε ελαστικά και μουσαμάδες που βρήκε στο διάβα της, με αποτέλεσμα να σχηματιστούν πυκνά σύννεφα καπνού που παραπληροφορούσαν για την έκτασή της.

Να επισημανθεί ότι προχθές σε στάχτη μετατράπηκαν ελαιόδεντρα και πουρνάρια σε μία έκταση 30 περίπου στρεμμάτων στην περιοχή μεταξύ Μελλισατίκων και Κάκκαβου.

Η φωτιά ήταν μεγάλη, και χθες με τη συνέχιση του καύσωνα, το απόγευμα υπήρξε μικρή αναζωπύρωση σε σημείο στην καιόμενη έκταση, και πυροσβεστικό όχημα βρέθηκε εκεί προληπτικά.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Μαγνησίας είναι σε επιφυλακή, καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα προβλέπεται να συνεχιστούν και σήμερα, Κυριακή, ενώ ο υδράργυρος θα αρχίσει σταδιακά να πέφτει από αύριο, Δευτέρα, και η αλλαγή των καιρικών φαινομένων θα γίνει αισθητή από μεθαύριο, Τρίτη.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, όπως έκανε γνωστό ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου Χαράλαμπος Πόζογλου, είναι σε ετοιμότητα και στον νομό γίνονται περιπολίες.

Η Μαγνησία εξάλλου, προβλέπεται και σήμερα Κυριακή, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, πάντοτε να είναι μεταξύ των περιοχών με υψηλό δείκτη επικινδυνότητας.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου