ΤΟΠΙΚΑ

Μπλόκο στους πλειστηριασμούς

μπλόκο-στους-πλειστηριασμούς-412175

Μέλη της Κίνησης Πολιτών κατά των Πλειστηριασμών και Κατασχέσεων, κατέλαβαν χθες τις δύο εισόδους στο Ειρηνοδικείο Βόλου όπου επρόκειτο να πραγματοποιηθούν τέσσερις πλειστηριασμοί. Οι συμβολαιογράφοι που απευθύνθηκαν στα δικαστήρια στις 4 το μεσημέρι για τη διεκπεραίωση της διαδικασίας, εμποδίστηκαν να μπουν στην αίθουσα συνεδρίασης και αποχώρησαν, ενώ οι διαμαρτυρόμενοι εκστόμιζαν εναντίον τους απειλές και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς.

Στα δικαστήρια υπήρχε έντονη παρουσία αστυνομικών που βρίσκονταν στα μέτρα ασφαλείας. Ωστόσο, η ένταση αποκλιμακώθηκε γρήγορα χωρίς να ληφθούν μέτρα, καθώς οι συμβολαιογράφοι απομακρύνθηκαν από τα δικαστήρια, αποφεύγοντας να εντείνουν το ήδη δυσμενές κλίμα που επικρατούσε.

«Η πρόσβαση στον χώρο όπου διεξάγονται οι πλειστηριασμοί δεν ήταν ελεύθερη, και για τον λόγο αυτό οι τέσσερις συμβολαιογράφοι επί των πλειστηριασμών αποχώρησαν διότι δεν μπορούσαν να τους διενεργήσουν», είπε ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Λάρισας, Ιωάννης Κόνσουλας.

Μετά την εξέλιξη αυτή, η πραγματοποίηση των πλειστηριασμών που αφορούσαν σε ακίνητο που είναι μισθωμένο για επαγγελματική χρήση, ένα διαμερίσματα, τμήμα οικοπέδου και ένα οικόπεδο στο οποίο λειτουργεί ξενοδοχείο, ματαιώθηκε. Να επισημανθεί ότι χθες είχαν προγραμματιστεί να γίνουν πέντε πλειστηριασμοί, αλλά ο πέμπτος που αφορούσε σε χωράφι ιδιώτη, οικία και διαμέρισμα, αναβλήθηκε με εντολή της τράπεζας-εντολέα, καθώς ο ιδιώτης πλήρωσε ένα μέρος της οφειλής.

Οι Συμβολαιογραφικοί Σύλλογοι, όπως είπε ο κ. Κόνσουλας, βρίσκονται σε αναμονή της απόφασης της Συντονιστικής Επιτροπής, η οποία αναμένεται να επανεξετάσει τη στάση της. Όπως είναι γνωστό, την περασμένη εβδομάδα η Συντονιστική Επιτροπή είχε ανακοινώσει το τέλος της πολύμηνης αποχής, η οποία γινόταν για την προστασία της πρώτης κατοικίας και την προστασία των συμβολαιογράφων από επιθέσεις.

Πάντως, οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες έμειναν στα δικαστήρια μέχρι το τέλος της διαδικασίας που ήταν στις 5 το απόγευμα. Ο Χρήστος Γκαγιάννης κατήγγειλε ότι οι Συμβολαιογραφικοί Σύλλογοι της Ελλάδας, οι οποίοι είναι συνολικά εννέα, συνέβαλαν -πλην του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου της Κέρκυρας, που διαφοροποιήθηκε και είναι προς τιμήν του- με το ποσό των 20.000 ευρώ για την αγορά λογισμικού για την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

«Προχώρησαν σε αυτή την πράξη ενώ το κράτος δεν έχει βάλει καθόλου χρήματα. Διερωτώμαι αν και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Λάρισας πήρε αντίστοιχη απόφαση», συμπλήρωσε και επανέλαβε ότι «εμείς θα είμαστε κάθε Τετάρτη εδώ αδιαλείπτως, καθώς είναι ο μοναδικός τρόπος αντίστασης».

Στο Ειρηνοδικείο Βόλου, μεταξύ των διαμαρτυρόμενων ήταν και το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της Λαϊκής Ενότητας Τάσος Μαυρόπουλος. «Στο πλαίσιο των περιοδειών ήρθα στο Ειρηνοδικείο Βόλου, όπως πηγαίνω και στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας κάθε Τετάρτη με πολύ κόσμο, ώστε κινηματικά να διακόψουμε τους πλειστηριασμούς της λαϊκής περιουσίας», ανέφερε.

Ο ίδιος είπε ότι το κράτος και οι τραπεζίτες θέλουν να πάρουν και το τελευταίο κατάλυμα που έχουν οι πολίτες, τη στέγη τους, ένα οικόπεδο, ένα μαγαζάκι. «Μιλάμε για μία κατάσταση τραγική, η οποία εξαθλιώνει την ανθρώπινη ύπαρξη και αξιοπρέπεια. Όσο περνάει από το χέρι μας θα αντιστεκόμαστε», κατέληξε.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου