ΤΟΠΙΚΑ

Απομένει η υποβολή χιλιάδων δηλώσεων στις ΔΟΥ Βόλου και Ν. Ιωνίας

απομένει-η-υποβολή-χιλιάδων-δηλώσεων-413159

Δυο μέρες απομένουν πλέον για τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για το οικονομικό έτος 2016, και μέχρι στιγμής μόλις το 72% των υπόχρεων έχει τακτοποιήσει τη φορολογική τους υποχρέωση.

Στην εφορία Βόλου, συγκεκριμένα μέχρι χθες, είχαν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος 51.000 υπόχρεοι από σύνολο 71.000, ενώ στην εφορία Νέας Ιωνίας 30.000 υπόχρεοι από σύνολο 42.000.

Πανελλαδικά υπήρχε επίσης, η ίδια εικόνα.

Οι φοροτεχνικοί – λογιστές λένε ότι το Υπουργείο Οικονομικών πρέπει οπωσδήποτε να δώσει παράταση στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων και να τη μεταθέσει από 30 Ιουνίου στις 26 Ιουλίου.

«Είναι αδύνατο στο διάστημα που απομένει να εξυπηρετηθεί το σύνολο των φορολογουμένων», εξήγησε ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Νικόλαος Πουμάνας.

Η υποβολή μέχρι πριν μερικές εβδομάδες κινούνταν με εξαιρετικά υποτονικό – αργό ρυθμό. Οι αγρότες, όπως είπε ο κ. Πουμάνας, ακόμη και σήμερα περιμένουν να δουν σε τι είδους βελτιωτική κίνηση θα προχωρήσει το υπουργείο ώστε να διορθώσει την αδικία που έγινε εις βάρος τους.

Οι αγρότες που με την υποβολή της δήλωσης κατηγοριοποιούνται από το taxis ως ελεύθεροι επαγγελματίες και όχι ως κατ’ επάγγελμα αγρότες, καλούνται να πληρώσουν φόρους-φωτιά.

Τα ποσά των φόρων, είπε ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου, είναι κυριολεκτικά σε ορισμένες περιπτώσεις μεγαλύτερα ακόμα κι από το ετήσιο εισόδημά τους.

Ενδεικτικά, αγρότης από το Πήλιο, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, με εισόδημα μόλις 1.100 ευρώ, υποχρεούται να πληρώσει φόρο εισοδήματος 4.100 ευρώ.

Το θέμα έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις. Ο κ. Πουμάνας εξήγησε ότι οι αγρότες φορολογούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες με συντελεστή 22% και τους πιάνουν τα τεκμήρια, ενώ κανονικά θα έπρεπε να έχουν το αφορολόγητο των 8.836 ευρώ όπως οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι κατ’ επάγγελμα αγρότες.

Το φλέγον θέμα κρατάει σε αναμονή μέχρι σήμερα αρκετούς αγρότες. Ωστόσο, το εν λόγω ζήτημα δεν είναι και το μοναδικό που έχει προκύψει μέχρι σήμερα κατά τη διάρκεια της υποβολής των δηλώσεων.

Μεγάλος αριθμός ελεύθερων επαγγελματιών, εξηγεί ο ίδιος, καθυστερούσε να διεκπεραιώσει τη διαδικασία, καθώς γνωρίζουν ότι οφείλουν να καταβάλουν το 100% της προκαταβολής φόρου.

Ο ίδιος επέρριψε ευθύνες και στη διαδικασία που ακολουθήθηκε. Ενδεικτικά αναφέρθηκε στα νομικά πρόσωπα, για τα οποία, όπως είπε, η εφαρμογή του taxis άνοιξε μόλις στις 10 Ιουνίου, ενώ η υποβολή για το σύνολο των φορολογουμένων ξεκίνησε στις 7 Απριλίου.

Για όλα αυτά οι φοροτεχνικοί ζητούν να δοθεί παράταση.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου