ΤΟΠΙΚΑ

Εμμένει στην απόφαση του 2013 το Περιφερειακό Συμβούλιο για το RDF

εμμένει-στην-απόφαση-του-2013-το-περιφερε-445508

Στην ανάγκη διεξαγωγής δημοσίου διαλόγου, ώστε να υπάρξουν τεκμηριωμένα αξιόπιστα στοιχεία και μετρήσεις για την καύση του RDF από την ΑΓΕΤ κατέληξε προχθές το Περιφερειακό Συμβούλιο, που συνεδρίαζε έως αργά το βράδυ για το θέμα με αφορμή την επερώτηση της Θεσσαλών Συμπολιτεία.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, κλείνοντας τη συζήτηση είπε ότι πρέπει να αποδειχτεί το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος στην ευρύτερη περιοχή και η εταιρία να παρουσιάσει τις θέσεις της σε ό,τι αφορά τα συστήματα αντιρρύπανσης. Μέχρι τότε για το Περιφερειακό Συμβούλιο ισχύει μόνο η απόφαση που είχε λάβει για την ΑΕΠΟ του 2013

Το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία ότι μέχρι να υπάρχουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων για το τελικό προϊόν του τσιμέντου, να εκπονηθεί η επιδημιολογική μελέτη που πρότεινε ο Ιατρικός Σύλλογος και να ολοκληρωθεί ο δημόσιος διάλογος, δεν αποδέχεται τις τροποποιήσεις που έγιναν.

Με την πρόταση της περιφερειακής αρχής συντάχθηκε με επιφύλαξη η Θεσσαλών Συμπολιτεία, επικεφαλής της οποίας είναι ο Νικόλαος Τσιλιμίκγας, ενώ υπέρ της εισήγησης τάχθηκε και η παράταξη της Μαρίνας Χρυσοβελώνη «Θεσσαλία, η γης μας» και με επιφύλαξη και η «Ελληνική Αυγή για τη Θεσσαλία».

Κατά της πρότασης ψήφισαν η Λαϊκή Συσπείρωση, του Βαγγέλη Μπούτα, ο «Δρόμος Ανατροπής για την Αριστερά», η «Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία» και η «Οικολογική Θεσσαλία, Ανοιχτή Αλληλέγγυα Παρέμβαση».

Οι περιφερειακές παρατάξεις που καταψήφισαν την εισήγηση του περιφερειάρχη, ζήτησαν ανάκληση όλων των ΑΕΠΟ (Αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων). Οι εν λόγω παρατάξεις ζήτησαν να μην ισχύσει ούτε και η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου το 2013, καθώς συμπεριελάμβανε το RDF.

Για θετικές αλλά και αρνητικές πλευρές στη συζήτηση του Περιφερειακού Συμβουλίου έκανε λόγο χθες με ανακοίνωσή της η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας.

Αρνητικό ήταν για την ΠΠΜ το γεγονός ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν βρήκε τη δύναμη να ζητήσει να ανακληθούν όλες οι πρόσφατες αποφάσεις για την χρήση των εναλλακτικών καυσίμων από την ΑΓΕΤ, ακόμη και η δική του από το 2013, τονίζοντας ότι είναι κρίμα αν αυτό οφείλεται στην έλλειψη θάρρους να παραδεχτεί ότι έγινε ένα λάθος.

Θετικό, η άνετη και δημοκρατική συζήτηση που αναπτύχθηκε, η άρση των λιμενικών διευκολύνσεων που θα προκύψουν με την ακύρωση της τελευταίας απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελου, καθώς και η δήλωση ότι δεν πρόκειται να χορηγηθεί άδεια λειτουργίας χωρίς ανακατασκευή τους εργοστασίου, ώστε να αποκτήσει την απαραίτητη τεχνολογία για ασφαλή καύση υλικών.

Κ. Μ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου