ΤΟΠΙΚΑ

46 αυτοκτονίες στη Μαγνησία Από το 2014 έως σήμερα

46-αυτοκτονίες-στη-μαγνησία-από-το-2014-έως-σ-457809

ΟΔΥΝΗ, ΘΛΙΨΗ, ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

Μόνο πόνο μπορούν να προκαλέσουν, θλίψη, προβληματισμό… Τα στοιχεία για τις αυτοκτονίες στη Μαγνησία είναι δραματικά. Από το 2014 μέχρι σήμερα ο νομός θρήνησε 46 ανθρώπους. Άλλοι 29 αποπειράθηκαν να θέσουν αιφνίδια τέλος στη ζωή τους, αλλά δεν ολοκλήρωσαν την πράξη τους για λόγους ανεξαρτήτως της θέλησής τους…

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Το αστυνομικό δελτίο καταγράφει πλέον πιο συχνά το θανάσιμο τραυματισμό ατόμων από απονενοημένα διαβήματα, παρά από τροχαία δυστυχήματα. Τα στοιχεία των αυτοκτονιών συνεχίζουν να καταγράφουν την αυξητική τάση που παρουσιάζεται από την έναρξη της οικονομικής κρίσης.

Από την αρχή του 2017 και μέχρι σήμερα οι αστυνομικές αρχές έχουν κληθεί να επιληφθούν έξι αυτοκτονίες (τεσσάρων ανδρών και δύο γυναικών) και τέσσερις απόπειρες αυτοκτονίας (δύο ανδρών και ισάριθμων γυναικών).

Τα πληρώματα των ασθενοφόρων κατέβαλαν φιλότιμες προσπάθειες να παράσχουν άμεσα τις πρώτες βοήθειες, να μεταφέρουν τους τραυματίες στο νοσοκομείο εφόσον τους δόθηκε η πολυτέλεια του χρόνου. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, ο θάνατος των αυτοχείρων είναι ακαριαίος.

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με έρευνά του που είχε τη συμμετοχή Ελλήνων και Βρετανών επιστημόνων και δημοσιεύτηκε το 2015, είχε προειδοποιήσει ότι η εκρηκτική ανεργία, η κατάρρευση του συστήματος υγείας, η φτωχοποίηση και όλα τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν την οικονομική κρίση στην Ελλάδα δημιουργούν βίαιο – σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα. Η έρευνα ανέλυσε τα διαθέσιμα στοιχεία και κατέδειξε ότι τα μνημονιακά έτη 2011-2012 οι αυτοκτονίες στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 35%(!).

Σημάδι των καιρών

Ο ψυχίατρος, Στέργιος Πίσπας, τόνισε ότι το φαινόμενο των αυτοκτονιών είναι σημάδι των καιρών μας. Τα τελευταία δέκα χρόνια που η Ελλάδα παρουσιάζει δεινή οικονομική κατάσταση, υπάρχει σημαντική αύξηση.

«Ήμασταν η τελευταία χώρα στην Ευρώπη σε συχνότητα θανάτων από αυτοκτονίες πριν από δέκα χρόνια. Ωστόσο, στις μέρες μας το φαινόμενο παρουσιάζει δραματική αύξηση κατά 200% και πάνω», εκτίμησε.

Σημαντικό μερίδιο ευθύνης στην ανεργία

Η ανεργία φαίνεται ότι φέρει τεράστια ευθύνη στη διατήρηση αλλά και την περαιτέρω αύξηση που παρουσιάζει το φαινόμενο. Ο κ. Πίσπας εξήγησε ότι για κάθε μία ποσοστιαία μονάδα αύξησης της ανεργίας υπάρχει διπλάσια αύξηση του ποσοστού των αυτοκτονιών.

«Η σκέψη για την αυτοκαταστροφή είναι ένα πολυπαραγοντικό θέμα. Δεν είναι οπωσδήποτε απότοκο της μελαγχολίας. Την αυτοκαταστροφή στη συμπεριφορά την έχουν σκεφτεί ή την έχουν πράξει αρκετοί άνθρωποι που δεν είχαν ποτέ διαπιστωμένο ψυχιατρικό πρόβλημα.

Ωστόσο, στον πληθυσμό που ταλαιπωρείται από ψυχολογικά προβλήματα η επίπτωση ( δηλαδή η συχνότητα) της αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς είναι πολύ μεγαλύτερη σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Η αύξηση αυτής της επίπτωσης στα χρόνια της οικονομικής κρίσης οφείλεται και σε γενικότερα θέματα, που έχουν σχέση με την κρίση, όπως είναι η αυξημένη τάση για εξαρτητικές συμπεριφορές (ουσίες αλκοόλ τζόγος), η διάρρηξη των ανθρώπινων σχέσεων και η χαλάρωση των δεσμών μεταξύ των ανθρώπων», επισήμανε.

Το προφίλ

Όσον αφορά στις ηλικίες των αυτοχείρων και το φύλο, ο ψυχίατρος επισήμανε είπε ότι τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο αγγίζει και νεότερες ηλικίες, ωστόσο η μεγαλύτερη εμφάνισή του αφορά άτομα σε προχωρημένες ηλικίες. Από κει και πέρα, πρόσθεσε, είναι διαπιστωμένο ότι οι περισσότερες απόπειρες αυτοκαταστροφής διαπράττονται από γυναίκες, ενώ οι περισσότερες τετελεσμένες αυτοκτονίες έχουν ως θύματα άνδρες.

Τα στατιστικά στοιχεία

Το 2016 έκοψαν το νήμα της ζωής τους δώδεκα άτομα, εκ των οποίων έντεκα άνδρες και μία γυναίκα, ένα ηλικίας από 23 έως 30 ετών, δύο ηλικίας από 31 έως 40 ετών και εννέα ηλικίας από 41 ετών και άνω. Προσπάθησαν αντίστοιχα να βάλουν τέλος στη ζωή τους εφτά άτομα, τέσσερις άνδρες και τρεις γυναίκες, τα δύο ηλικίας από 23 έως 30 ετών, το ένα ηλικίας από 31 έως 40 ετών και τέσσερα άτομα ηλικίας 41 ετών και άνω.

Το 2015 κατέγραψε δεκαέξι αυτοκτονίες, εκ των οποίων οι έντεκα αφορούσαν σε άνδρες και πέντε σε γυναίκες ηλικίας από 22 ετών και άνω (δυο), ένας ηλικίας 23 έως 30 ετών, δύο ηλικίας 31 έως 40 ετών και έντεκα ηλικίας 41 ετών και άνω. Οι απόπειρες αυτοκτονίας ήταν δώδεκα, τριών ανδρών και εννέα γυναικών. Οι ηλικίες των δραστών ήταν ο ένας μέχρι 22 ετών, οι δύο ηλικίας από 31 έως 40 ετών, οι εννέα ηλικίας από 41 ετών και άνω.

Το 2014 είχε δώδεκα αυτοκτονίες, έντεκα ανδρών και μίας γυναίκας. Οι αυτόχειρες ήταν ηλικίας ο ένας 22 ετών, ο ένας ηλικίας 23 έως 30 ετών, ο ένας ηλικίας 31 έως 40 ετών και εννέα ηλικίας από 41 ετών και άνω.

Οι απόπειρες αυτοκτονίας τέλος, ήταν έξι, πέντε ανδρών και μίας γυναίκας, ηλικίας οι πέντε από 31 ετών έως 40 ετών και ο ένας ηλικίας 41 ετών και άνω.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου