ΤΟΠΙΚΑ

ΕΝΦΙΑ πιστωμένος σε νεκρούς ΔΕΚΑΔΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ

ενφια-πιστωμένος-σε-νεκρούς-δεκαδεσ-φ-691768

Ταλαιπωρία συνόδευσε την έκδοση του φόρου

Ελαβαν την ειδοποίηση για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ όμως διαπίστωσαν ότι ο φόρος είχε χρεωθεί σε νεκρούς τους ανθρώπους. Εκατοντάδες φορολογούμενοι απευθύνονται τις τελευταίες εβδομάδες στο Ειρηνοδικείο Βόλου για να διορθώσουν εσφαλμένους φόρους.

Από τις 29 Αυγούστου που αναρτήθηκε ο ΕΝΦΙΑ περισσότεροι από 1.000 πολίτες έσπευσαν στα Δικαστήρια και ζήτησαν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Η Εφορία δεν ήταν ενημερωμένη για τους θανάτους, ούτε βέβαια και το ΤΑΞΙΣ κεντρικά. Οι φορολογούμενοι έμειναν έκπληκτοι με την ενημέρωση του φόρου.

Κάθε μέρα περί τους 30 πολίτες απευθύνονται στο Ειρηνοδικείο. Στην πορεία της έρευνάς τους στις κατά τόπους Εφορίες διαπίστωσαν ότι έπρεπε να είχαν κάνει μεταβολές στην περιουσιακή κατάσταση, στο έντυπο Ε9, συγγενικών τους προσώπων όσο αυτά ήταν στη ζωή, κάτι που δεν συνέβη.

Επιπλέον, είχαν αμελήσει να δηλώσουν και τους θανάτους, με αποτέλεσμα το αρχείο της Εφορίας να διατηρεί τους ανθρώπους τους ακόμη ζωντανούς. Οι φορολογούμενοι δεν γνώριζαν τίποτα για αυτά όλο το προηγούμενο διάστημα και τώρα τρέχουν για να διορθώσουν την κατάσταση.

Ο όγκος δουλειάς στο Ειρηνοδικείο Βόλου, εδώ και εβδομάδες έχει αυξηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά 60%. Οι φορολογούμενοι περιμένουν στη σειρά για να εξυπηρετηθούν. Από την αρχή του χρόνου τα διάφορου είδους πιστοποιητικά που έχουν εκδοθεί συνολικά είναι 2.400.

Οι φορολογούμενοι από την πλευρά τους βρίσκονται μεταξύ Δικαστηρίων και Εφορίας και συνεχίζουν να τρέχουν για να εξυπηρετηθούν. Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται ανάλογα με την περίπτωση ποικίλουν.

Για να παραγραφεί ο ΕΝΦΙΑ οι φορολογούμενοι χρειάζεται να αποδείξουν ότι δεν έχει γίνει δημοσίευση διαθήκης. Ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Λάρισας, Γιάννης Κόνσουλας, εξηγεί ότι «ούτως ή άλλως όταν πεθάνει ένα συγγενικό πρόσωπο, τότε οι κληρονόμοι καλούνται να πληρώσουν το ενεργητικό ή το παθητικό της κληρονομιάς.

Κατά συνέπεια αν υπάρχουν σαν κληρονόμοι αυτοί τότε οφείλουν να πληρώσουν το φόρο του θανόντος εκτός αν αποποιηθούν την κληρονομικά».

Μετά το θάνατο χρειάζεται να γίνει μεταβολή στη Δ.Ο.Υ. Από τους οικείους να δηλωθεί η απώλεια και η περιουσιακή κατάσταση. Ο κληρονόμος πρέπει να τροποποιήσει το Ε9, να συμπεριλάβει ακίνητα κληρονομιάς ή να τα αποποιηθεί.

Γενικά, το έντυπο Ε9 ταλαιπωρεί πολύ κόσμο. Ο κ. Κόνσουλας, είπε ότι οι φορολογούμενοι δεν είναι ενημερωμένοι για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο Τμήμα Μητρώου. Τα χρέη, όμως, ακολουθούν το θάνατο.

«Το Ε9 είναι το πλέον προβληματικό πιστοποιητικό που όμως είναι άκρως απαραίτητο για τις συμβολαιογραφικές πράξεις. Τα λάθη που έχουν γίνει στο παρελθόν είτε από τους φορολογούμενους, είτε από τους ανθρώπους που τους βοήθησαν να το συντάξουν είναι τεράστια και κοστίζουν και σε χρόνο και σε χρήμα» είπε ο ίδιος.

Οι συμβολαιογράφοι ενημερώνουν για τα προβλήματα. «Κάνουμε παρατηρήσεις με πρόχειρη εκτύπωση και δίνουμε οδηγίες για την ορθή συμπλήρωση αλλά αρκετοί πολίτες τα φέρνουν εκ νέου χωρίς σωστά στοιχεία» είπε ο ίδιος.

Στο μεταξύ, το κόστος για μία μεταβολή στο Ε9 με την έκπτωση που ισχύει για μικρό ακόμη χρονικό διάστημα είναι 50 ευρώ. «Ως συνδικαλιστές το έχουμε αναφέρει στο υπουργείο Οικονομικών. Σε αρκετές περιπτώσεις το πρόστιμο είναι μεγαλύτερο από τη διαφορά του φόρου από την αλλαγή των στοιχείων» ανέφερε.

Τα τελευταία χρόνια είναι υποχρεωτική και η προσάρτηση του πιστοποιητικού περί μη οφειλής ΕΝΦΙΑ στις συμβολαιογραφικές πράξεις. «Αν και είναι εκτός του επαγγελματικού και επιστημονικού μας πεδίου υποχρεωνόμαστε να κάνουμε τον έλεγχο και δυστυχώς ανακαλύπτουμε προβλήματα. Μάλιστα μόνο όταν γίνονται συμβολαιογραφικές πράξεις, εντοπίζονται τα λάθη» πρόσθεσε.

Το υπουργείο Οικονομικών δε φαίνεται να ευαισθητοποιείται και αφήνει το τοπίο θολό. «Μέχρι στιγμής δεν έχει εκδοθεί ερμηνευτική εγκύκλιος ώστε να ξέρουν και οι πολίτες και ιδιαίτερα οι συμβολαιογράφοι και οι φοροτεχνικοί λεπτομέρειες για την εφαρμογή του σχετικού Νόμου. Απαντούν σε κάθε e-mail και σε κάθε τηλεφώνημα αλλά ποτέ γραπτώς από το υπουργείο Οικονομικών» επισήμανε ο πρόεδρος του Συλλόγου.

Ολα τα προαναφερόμενα έχουν σαν αποτέλεσμα ο φορολογούμενος να ταλαιπωρείται απερίγραπτα. Οι δε συμβολαιογραφικές πράξεις καταντούν βραχνάς.

«Το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ περί μη οφειλής συν ο Νόμος για την τακτοποίηση αυθαιρέτων θα έχουν ως συνέπεια τη μείωση των συμβολαιογραφικών πράξεων και κατά συνέπεια τη μείωση εσόδων του Δημοσίου» κατέληξε.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου