ΤΟΠΙΚΑ

Χάος μετά τη διάλυση του ΣΔΟΕ Θεσσαλίας

χάος-μετά-τη-διάλυση-του-σδοε-θεσσαλία-693642

Τρέχουν και δε φτάνουν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για τη διεκπεραίωση των υποθέσεων των περιφερειακών τμημάτων του ΣΔΟΕ μεταξύ των οποίων και της Θεσσαλίας που διαλύθηκε μετά τη δημιουργία της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων τον Οκτώβριο του 2015.

Σε πανθεσσαλικό επίπεδο παραμένουν σε εκκρεμότητα περίπου 980 φάκελοι και παρά την τριετή αναστολή της παραγραφής των υποθέσεων που δόθηκε, υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για το τι μέλλει γενέσθαι με τις περίπου 400 υποθέσεις που θα παραμείνουν στο ΣΔΟΕ με δεδομένη την υποστελέχωσή του αλλά και το γεγονός ότι για τις εναπομείνασες δεν υπήρξε πρόβλεψη για τον κίνδυνο παραγραφής.

Στο μεταξύ, η νέα υπηρεσία ακόμη δεν έχει εγκατασταθεί και τυπικά στα γραφεία του πρώην ΣΔΟΕ στη Λάρισα -κάτι που αναμένεται να γίνει σύντομα- με αποτέλεσμα να μην περιλαμβάνεται στην απόφαση του υπουργού Οικονομικών για τη συγκρότηση ειδικών επιτροπών για την παραλαβή του φυσικού αρχείου των υποθέσεων.

«Από την πρώτη στιγμή είχαμε επισημάνει την κάθετη αντίθεσή μας στην επιχειρούμενη αναδιοργάνωση – κατάργηση του ΣΔΟΕ στην Περιφέρεια», δήλωσε ο γενικός σύμβουλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εφοριακών Πασχάλης Τζιαστούδης.

«Είχαμε πει ότι δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση η πιο οργανωμένη υπηρεσία του υπουργείου να μπει στη διαδικασία διάλυσης. Τώρα βλέπουμε και πρακτικά τα προβλήματα για τα οποία είχαμε προειδοποιήσει» ανέφερε ο ίδιος.

Οι υποθέσεις που διατηρεί το ΣΔΟΕ έχουν αντικείμενο μη φορολογικό, αφορούν στην προσαύξηση περιουσίας, το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, επιδοτήσεις επιχορηγήσεων από την Ε.Ε. κ.α.

Να επισημανθεί ότι στο πρώην ΣΔΟΕ Θεσσαλίας υπήρχαν περισσότερες από 1.500 υποθέσεις που έμειναν «στον αέρα» με τη διάλυση της υπηρεσίας. Μετά την πρώτη αποστολή παραμένουν εκεί περίπου 980 υποθέσεις.

Η διαδικασία παράδοσής τους έχει ξεκινήσει εσωτερικά σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που βάζει η διαταγή.

Πανελλαδικά συστάθηκαν πρόσφατα δεκαοχτώ επιτροπές για την παραλαβή των υποθέσεων από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου