ΤΟΠΙΚΑ

Δρίτσας για περιφερειακά λιμάνια: Κανένα σχέδιο για ιδιωτικοποιήσεις

δρίτσας-για-περιφερειακά-λιμάνια-καν-841097

Ξεκίνησε χθες η Ναυτική Εβδομάδα στο Βόλο

Οι φόβοι για ιδιωτικοποιήσεις των περιφερειακών λιμανιών όχι μόνο δεν είναι ρεαλιστικοί, αλλά αντίθετα το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έθεσε συγκροτημένα ένα νέο σχέδιο για τη χάραξη της μίας λιμενικής πολιτικής, που θα λαμβάνει υπόψη της τις ιδιαιτερότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε λιμανιού.

Αυτό τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας, που βρέθηκε χθες στην πόλη του Βόλου με αφορμή την έναρξη των εκδηλώσεων για τη Ναυτική Εβδομάδα. Ο κ. Δρίτσας έτυχε θερμής υποδοχής από τον ΟΛΒ, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το δήμο Βόλου, τη Μητρόπολη Δημητριάδος, τους φορείς και συλλόγους.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στη σημασία της επίσκεψης του Ρώσου Προέδρου Πούτιν στην Ελλάδα, την κατάσταση που βρίσκεται η Ναυτιλία σήμερα, ενώ για τις εκδηλώσεις της Ναυτικής Εβδομάδας τόνισε ότι δεν υπάρχει θαλασσινή περιπέτεια, λιμενική προοπτική χωρίς συνέργεια όλης της κοινωνίας.

Οι ιδιωτικοποιήσεις

«Δεν έχει μπει στο τραπέζι κανένα τέτοιο ζήτημα» είπε για τις ιδιωτικοποιήσεις στα περιφερειακά λιμάνια ο κ. Δρίτσας. «Η χάραξη της νέας λιμενικής πολιτικής γίνεται σε συνεργασία με τις Διοικήσεις των Λιμανιών και αυτό συμβαίνει και με το Βόλο» είπε ο ίδιος και εξήρε ως άξια τη Διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος.

Διαμεσολαβητική δύναμη η Ελλάδα

Για την επίσκεψη του προέδρου της Ρωσίας ο υπουργός είπε ότι «αυτή τη στιγμή εκείνο που έχει σημασία είναι η χώρα μας να σταθεροποιήσει την πολυδιάστατη εξωτερική της πολιτική, που αυτή η κυβέρνηση πολύ συστηματικά βήμα – βήμα έχει χαράξει και ήδη τα αποτελέσματά της έχουν αρχίσει να φαίνονται».

Είμαστε κοιτίδα ασφάλειας και ειρήνης σε μία ταραγμένη περιοχή, είπε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι «μπορούμε να λειτουργήσουμε και ως διαμεσολαβητική δύναμη για να άρουμε αντιθέσεις, που δεν πρέπει να τις αφήσουμε να εξελιχθούν και να γίνουν επικίνδυνες».

Σε οριακό σημείο τα πράγματα

Στον όγδοο χρόνο της οικονομικής κρίσης τα πράγματα είναι οριακά στη Ναυτιλία, είπε ο υπουργός. «Οφείλουμε να κινήσουμε τη διαδικασία ανάκαμψης», επισήμανε και τόνισε ότι «εκτός από αυτή την επώδυνη διαδικασία που ακολουθήσαμε με τις αντιστάσεις μας και τους συμβιβασμούς μας, είμαστε τώρα σε θέση να ανοίξουμε αυτή τη σελίδα. Δεν το έχει ανάγκη μόνο ο ελληνικός λαός, η ελληνική οικονομία, το έχει ανάγκη και η ίδια η ύπαρξη πραγματικά του ελληνικού λαού, γιατί καμία χώρα δεν μπορεί να αντέξει τόσα πολλά χρόνια σε οικονομική κρίση» συμπλήρωσε.

Τιμή για το Βόλο

Η επίσκεψη του υπουργού στο Βόλο είναι τιμή για την πόλη μας, είπε από την πλευρά της η υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών Μαρίνα Χρυσοβελώνη, η οποία στη συνέχεια στάθηκε στη συμβολή της Μαγνήτων Κιβωτού για την πραγματοποίηση της Ναυτικής Εβδομάδας τονίζοντας ότι αποτελεί θεματοφύλακα της πολιτιστικής παράδοσης, αλλά και της ιστορίας.

Η σημασία των εκδηλώσεων που γίνονται στο πλαίσιο του θεσμού είναι μεγάλη, επισήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΟΛΒ Θρασύβουλος Σταυριδόπουλος. «Στέλνουμε το μήνυμα ότι η ιστορική σχέση του Ελληνα με τη θάλασσα και τη Ναυτιλία είναι σταθερή και διαρκής» πρόσθεσε.

Ευγνωμοσύνη στο Λιμενικό Σώμα και την ελληνική Ακτοφυλακή εξέφρασε από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. κ. Ιγνάτιος, ο οποίος επισήμανε ότι οι άνδρες και οι γυναίκες δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για να σώσουν ανθρώπινες ζωές, να κρατήσουν ζωντανά τα παιδιά μας και βεβαίως αυτό συμβαίνει και στον τόπο μας.

Η Ναυτική Εβδομάδα

Η έναρξη των εκδηλώσεων έγινε με τα εγκαίνια της τοιχογραφίας της Urbanact στις αποθήκες της κεντρικής προβλήτας του λιμανιού των καλλιτεχνών Kez, Same84 και Sive, ενώ ακολούθως φορείς και σύλλογοι ξενάγησαν τον υπουργό σε έκθεση με ξύλινες μινιατούρες πλοίων για την ιστορία της Ναυτιλίας στο τέρμιναλ.

Ακολούθησε αγιασμός από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. κ. Ιγνάτιο στον Αγιο Κωνσταντίνο και συναυλία της Φιλαρμονικής του δήμου Βόλου και του Λιμενικού Σώματος.

Μετά τους χαιρετισμούς και τις ομιλίες, ο Μητροπολίτης απένειμε τον Χρυσό Σταυρό στο Λιμενικό Σώμα -Ελληνική Ακτοφυλακή τον οποίο παρέλαβε ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Αντιναύρχος Σταμάτιος Ράπτης.

Αντιδράσεις

Στο περιθώριο των εκδηλώσεων για την έναρξη της Ναυτικής Εβδομάδας υπήρξαν αντιδράσεις, μικρής πάντως έκτασης, κατά του υπουργού Θοδωρή Δρίτσα από τη Λαϊκή Ενότητα και Αριστερές Κινήσεις. Διαμαρτυρόμενοι γιουχάισαν τον υπουργό, ενώ εκείνος επισκεπτόταν τα γραφεία του ΟΛΒ και τον καλούσαν να παραιτηθεί. Τον κατηγορούσαν ότι ξεπουλά τα πάντα, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Λιμάνια, Αεροδρόμια, Ρεύμα και Νερό δεν είναι εμπορεύσιμα, ανήκουν στο λαό».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου