ΤΟΠΙΚΑ

Λύσεις στα προβλήματα μικρομεσαίων αναζήτησε η συνάντηση ΟΕΒΕΜ-βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ

λύσεις-στα-προβλήματα-μικρομεσαίων-α-842334

Επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον Γιάννη Γρηγορίου, ο οποίος επιχείρησε να επισκιάσει τον διάλογο

Γόνιμος διάλογος και εποικοδομητική συζήτηση, σύμφωνα με τους βουλευτές, για τα προβλήματα των επαγγελματοβιοτεχνών πραγματοποιήθηκε χθες στη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας. Η συνάντηση ξεκίνησε, πάντως, μετά από επεισόδιο, στο οποίο πρωταγωνίστησε ο πρόεδρος του συλλόγου ιδιοκτητών καφέ – μπαρ και εστίασης Μαγνησίας Γιάννη Γρηγορίου, αλλά απείχαν τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής των μικρομεσαίων επιχειρηματιών που ζήτησαν συνάντηση από τους τοπικούς κυβερνητικούς βουλευτές. Από τους βουλευτές το επεισόδιο χαρακτηρίστηκε ως στημένο.

Μετά το επεισόδιο, ο κ. Γρηγορίου αποχώρησε, ενώ η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με τον πρόεδρο της ΟΕΒΕΜ Τρ. Πλαστάρα, τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο Ευάγγελο Λαλίτσα, τη γραμματέα Δωροθέα Καναβιτσά και τον ταμία Αχιλλέα Πιλάτο.

Κατά τη συνάντηση οι επαγγελματοβιοτέχνες έθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και την ανάγκη να καθιερωθεί ακατάσχετος λογαριασμός. Επίσης, εξέφρασαν την πλήρη αντίθεση για τις πληροφορίες που υπάρχουν ότι οι συναλλαγές άνω των 500 ευρώ θα γίνονται με κάρτα και μεταξύ άλλων έθιξαν το θέμα των κόκκινων δανείων και του πλαστικού χρήματος.

Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε με τη συμφωνία των δύο πλευρών για ανανέωση της συνάντησης σχετικά με το νέο αναπτυξιακό νόμο, το περιεχόμενο του οποίου ο βουλευτής Μάκης Μπαλλής δεσμεύτηκε να δοθεί στους επαγγελματοβιοτέχνες, ώστε να προχωρήσουν στις επισημάνσεις – παρατηρήσεις τους, πριν γίνει νόμος του κράτους.

Επίσης, οι βουλευτές παρείχαν τη δέσμευση για την καθιέρωση ακατάσχετου λογαριασμού, ενώ εγγυήθηκαν ότι για τα προβλήματα των επαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων θα παρεμβαίνουν στην κυβέρνηση για να αναζητούνται λύσεις.

«Είχαμε μία συνάντηση και έναν πολύ εποικοδομητικό διάλογο με την ΟΕΒΕΜ για μία ακόμη φορά, στη διάρκεια της οποίας μας ενημέρωσαν για τα γνωστά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος», είπε ο κ. Μπαλλής. Συζητήσαμε, είπε, τις προτάσεις τους, πολλές από τις οποίες είναι στο κυβερνητικό ενδιαφέρον για το επόμενο διάστημα, όπως η χρήση του πλαστικού χρήματος με παράλληλη ελάφρυνση των βαρών, που έχουν σήμερα οι μικρομεσαίοι, η ελάφρυνση των τραπεζικών επιτοκίων και των προμηθειών, αλλά και η εξομάλυνση της λειτουργίας της αγοράς με την καταβολή των ληξιπρόθεσμων χρεών.

Από την πλευρά της η βουλευτής Κατερίνα Παπανάτσιου επισήμανε ότι «θα μεταφέρουμε τα προβλήματα του χώρου στην κυβέρνηση και τα ελληνικά και τα ειδικά της περιοχής. Εγινε μία πολύ καλή συζήτηση».

Ικανοποιημένος από το κλίμα της συνάντησης δήλωσε και ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ Τρύφωνας Πλαστάρας, ο οποίος ωστόσο επισήμανε ότι «τα αποτελέσματα της συνάντησης περιμένουμε να τα δούμε χειροπιαστά τους προσεχείς μήνες». Οι βουλευτές Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ο κ. Πλαστάρας, έδειξαν ότι έχουν τη διάθεση να ασκήσουν την επιρροή που έχουν για να αναζητηθούν λύσεις, οι οποίες βρίσκονται μπροστά και όχι πίσω. «Αρα θα πρέπει να δουλέψουμε με γνώμονα ένα μακροχρόνιο πλάνο και όχι με το τι έγινε στο παρελθόν» συμπλήρωσε, διευκρινίζοντας πάντως ότι, η ΟΕΒΕΜ θα σταθεί κριτικά είτε θετικά είτε αρνητικά σε οποιεσδήποτε ενέργειες ή αποφάσεις της συγκυβέρνησης, που αφορούν στους επαγγελματοβιοτέχνες, ενώ είναι αντίθετοι με τις τοποθετήσεις των βουλευτών στο κομμάτι της φορολογίας και το ασφαλιστικό, καθώς το πολυνομοσχέδιο είναι σε υφεσιακή κατεύθυνση και οδηγεί τις επιχειρήσεις σε λουκέτα.

Το επεισόδιο

Αφορμή για το επεισόδιο πριν την έναρξη της σύσκεψης στάθηκε η δήλωση στις κάμερες της κ. Παπανάτσιου ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τζίρο έως 20.000 ευρώ δεν επιβαρύνονται σε σχέση με σήμερα από το πολυνομοσχέδιο.

«Δε συμμετέχω στη δολοφονία του κλάδου μου» είπε διακόπτοντας τις δηλώσεις ο κ. Γιάννης Γρηγορίου, ο οποίος εξεμάνη και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση είναι του ψέματος, η πολιτική της είναι σκόπιμα εχθρική, απάνθρωπη, δουλική. Χτυπώντας τα κλειδιά του στο τραπέζι προέτρεψε τους βουλευτές να μεταφέρουν τις αρμοδιότητες από το Δημόσιο στους δήμους, που δείχνουν μεγαλύτερη ανεκτικότητα γνωρίζοντας για τα τοπικά προβλήματα και αποχώρησε.

«Στημένο» επεισόδιο

Σε δηλώσεις της στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η κ. Παπανάτσιου έκανε λόγω για στημένο επεισόδιο. Οπως είπε, εμείς δεν είχαμε καλέσει τα κανάλια καθώς δεν θα δίναμε συνέντευξη Τύπου. «Είναι προσωπική του η αγανάκτηση. Δεν αμφισβητώ τα προβλήματα των επαγγελματιών. Ομως, το ζήτημα είναι από εδώ και πέρα με τη στάση μας να προσπαθήσουμε να τα αντιμετωπίζουμε, αν και δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι για τη συσσώρευσή τους επί σειρά ετών» κατέληξε.

«Το άριστο αυτό κλίμα συνεργασίας δεν μπορεί να αμαυρωθεί από το επεισόδιο που επιχείρησε να προκαλέσει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καφετεριών Μπαρ Αναψυκτηρίων και Εστίασης Μαγνησίας Γιάννης Γρηγορίου, ο οποίος είμαι βέβαιος ότι ήρθε στη συνάντηση έτοιμος για αυτόν ακριβώς το λόγο» είπε από την πλευρά του ο κ. Μπαλλής. Οπως είχα την ευκαιρία να επισημάνω, πρόσθεσε, η στάση του αυτή με κανέναν τρόπο δεν αντιπροσωπεύει την υπεύθυνη στάση της ΟΕΒΕΜ και είμαι βέβαιος ότι δεν εκφράζει και την πλειοψηφία των καταστηματαρχών του Βόλου.

Ο κ. Πλαστάρας

«Η συμπεριφορά του κ. Γρηγορίου αντανακλά όλο αυτό που εισπράττει η Ομοσπονδία πριν αλλά -και εντονότερα- μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου», σχολίασε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ και πρόσθεσε ότι «υπάρχει έκρυθμο κλίμα με τοποθετήσεις ορισμένων μελών να είναι πολύ πιο σκληρές και ακραίες και δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν».

Ο κ. Πλαστάρας δεν θέλησε να σχολιάσει το επεισόδιο. «Ο καθένας έχει την πλήρη ελευθερία και ευθύνη των λεγομένων του. Η τοποθέτηση του κ. Γρηγορίου εκφράζει τα μέλη του Συλλόγου του για τα προβλήματα των οποίων είναι καλύτερα γνώστης» συμπλήρωσε.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου