ΤΟΠΙΚΑ

20 τόνοι απορριμμάτων στο λιμάνι ~ Ξύλα, σπασμένες καρέκλες στη θάλασσα

20-τόνοι-απορριμμάτων-στο-λιμάνι-ξύλα-σ-842795

Στην Αγριά συνεχίζει ο Ο.Λ.Β. την εκστρατεία καθαρισμού

Οχι έναν, όχι δύο, όχι τρεις, αλλά 20 ολόκληρους τόνους απορριμμάτων περισυνέλλεξε ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου από την παραλία του Βόλου τις τελευταίες τέσσερις μέρες, που οι καταρρακτώδεις βροχές του Σαββάτου είχαν σαν αποτέλεσμα οι χείμαρροι Αναύρου και Ξηριά να μεταφέρουν φερτές ύλες στο λιμάνι λόγω του κυματισμού που προκάλεσαν οι νοτιοδυτικοί και νοτιοανατολικοί άνεμοι.

Αν και ολοκληρώθηκε χθες ο καθαρισμός της παραλίας ο Οργανισμός θα επανελέγξει σήμερα το λιμάνι, ενώ η αποκομιδή θα συνεχιστεί στην Αγριά όπου επίσης έχουν μεταφερθεί στο θαλάσσιο τόπο απορρίμματα από ρέματα αν και η έκταση του προβλήματος είναι αισθητά μικρότερη.

Ανάμεσα στα απορρίμματα που συγκεντρώθηκαν υπήρχαν φύλλα, καλαμιές, κορμοί δέντρων, αλλά και κομμάτια βαμμένου ξύλου, φελιζόλ, πλαστικές σακούλες, πάρα πολλά πλαστικά μπουκάλια που πλέον καταδεικνύουν ως υπαίτιους της ρύπανσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος τον άνθρωπο.

Για την περισυλλογή τους χρειάστηκε να χρησιμοποιηθούν πλωτά μέσα αλλά και τσάπα, καθώς ο όγκος ήταν πάρα πολύ μεγάλος.

«Πραγματικά με την έννοια της ευαισθησίας που οφείλουμε όλοι να έχουμε για το περιβάλλον μου έκανε εντύπωση ότι αυτά τα απορρίμματα δεν περιείχαν μόνο ότι ήταν πολύ φυσικό να φέρει μία θεομηνία στη θάλασσα. Βλέπουμε σπασμένες καρέκλες, κομμάτια βαμμένου ξύλου, φελιζόλ πλαστικές σακούλες και πάρα – πάρα πολλά πλαστικά μπουκάλια» ανέφερε ο πρόεδρος του ΟΛΒ, Θρασύβουλος Σταυριδόπουλος.

Ο ίδιος επισήμανε ότι αυτό σημαίνει ότι «εμείς οι ίδιοι ως πολίτες απορρίπτουμε στις ακροποταμιές πράγματα που θεωρούμε άχρηστα. Καθαρίζουμε το σπίτι μας ή τον όποιο χώρο μας, αλλά τα παρατάμε στη μεγάλη φυσική αυλή.

Αυτό πρέπει να σταματήσει και να κατανοήσουμε όλοι πολύ απλά και χωρίς να είμαστε επιστήμονες σχετικοί με το περιβάλλον ότι είναι καθήκον μας να προστατεύουμε τη φύση και να απορρίπτουμε πράγματα, τα οποία επιβαρύνουν το περιβάλλον και τη θάλασσα, στους κάδους και μάλιστα σε αυτούς που πρέπει, ώστε να είναι ανακυκλώσιμα».

Η φύση χρειάστηκε εκατομμύρια χρόνια για να δημιουργήσει αυτό το πανέμορφο τοπίο που λέγεται Παγασητικός και το οποίο είναι δώρο της φύσης στους ανθρώπους, αν δεν το προστατεύσουμε δεν θα το απολαύσουμε και το χειρότερο θα το αποστερήσουμε από τις επόμενες γενιές.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου