ΤΟΠΙΚΑ

Απήργησαν οι εφοριακοί

απήργησαν-οι-εφοριακοί-846315

Συνεχίζεται σήμερα η απεργιακή κινητοποίηση

Οχι στη δημιουργία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων είπαν χθες οι εφοριακοί υπάλληλοι Μαγνησίας, οι οποίοι απέργησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το σχέδιο νόμου για την ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και την αντικατάστασή της από το 2017 από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Οι εφοριακοί συνεχίζουν σήμερα την απεργία σύμφωνα με απόφαση που έλαβαν χθες το απόγευμα, ενόψει της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή όπου έχουν κληθεί να καταθέσουν τις απόψεις τους οι φορείς τους. Οι εφοριακοί υπάλληλοι επισημαίνουν ότι το σχέδιο νόμου οδηγεί στην κατάργηση των σύγχρονων φορολογικών υπηρεσιών και ότι το πρόβλημα που δημιουργείται δεν είναι μόνο κλαδικό, αλλά πρώτα και κύρια εθνικό.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εφοριακών Μαγνησίας Κώστας Βαϊτσης επισήμανε ότι για πρώτη φορά στα χρονικά θεσμοθετείται η συμμετοχή των εκπροσώπων των δανειστών όχι μόνο στη χάραξη φορολογικής και οικονομικής πολιτικής, αλλά και στη λειτουργία φορολογικών υπηρεσιών. Χαρακτήρισε την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων μόρφωμα τονίζοντας ότι «δεν έχει καμία σχέση με τις άλλες πέντε Αρχές που καθιερώθηκαν ως Ανεξάρτητες με την αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001 δηλαδή το Συνήγορο του Πολίτη, την Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών, την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, το ΕΣΡ και το ΑΣΕΠ για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών, αλλά με τη διαχείριση των εσόδων».

Οπως εξήγησε, η διαχείριση των δημοσίων εσόδων φεύγει από το υπουργείο Οικονομικών και πάει στην Ανεξάρτητη Αρχή. «Η χώρα δεν θα έχει άποψη και λόγο για θέματα όπως η διαχείριση των κονδυλίων, η επιστροφή του ΦΠΑ, η κατεύθυνση των φορολογικών ελέγχων».

Η Διοίκηση της κατά ευφημισμό Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, είπε ο ίδιος, έχει Διοικητή αλλά και έναν εμπειρογνώμονα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο οποίος θα έχει πρόσβαση στα αρχεία των Ελλήνων φορολογούμενων όπως και ο Διοικητής και το Συμβούλιο. «Θα είναι το μακρύ χέρι της Κομισιόν στην Ανεξάρτητη Αρχή» πρόσθεσε. Οσον αφορά στα κλαδικά τους θέματα, οι εφοριακοί υπάλληλοι λένε ότι το νομοσχέδιο επιφέρει και τυπικά τη διάσπαση του κλάδου, καθώς στο προσωπικό της Ανεξάρτητης Αρχής θα υπάρχει περιορισμένη εφαρμογή του Δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, ευελιξία στη διαχείρισή του προσωπικού και τις υπηρεσιακές μεταβολές. Με το σχέδιο νόμου τονίζουν ότι προβλέπεται η θέσπιση διαφορετικού συστήματος αξιολόγησης, προεξοφλείται ο χαρακτηρισμός μέρους των υπαλλήλων ως ακατάλληλων κατά την πρώτη αξιολόγηση κ.α.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου