ΤΟΠΙΚΑ

Φορολογία – σοκ για άνεργους, φοιτητές και περιστασιακά εργαζόμενους

φορολογία-σοκ-για-άνεργους-φοιτητές-846862

Αν το εισόδημα υπερβαίνει ενοίκια ή τόκους πληρώνουν φόρο από το πρώτο ευρώ…

Χτυποκάρδια, ζάλη, λιποθυμία φέρνει η εκκαθάριση της φορολογίας εισοδήματος για άνεργους, φοιτητές, περιστασιακά απασχολούμενους, αν το εισόδημα είναι μικρότερο από τα ενοίκια και τους τόκους, καθώς τότε φορολογούνται σαν ελεύθεροι επαγγελματίες και όχι σαν μισθωτοί.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Φορολογία σοκ επιφυλάσσει το Taxis για άνεργους και περιστασιακά απασχολούμενους. Ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Ελεύθερων Επαγγελματιών Μαγνησίας Αλέκος Κεχαγιάς, εξηγεί ότι εάν ένας άνεργος έχει εισόδημα 200 ευρώ από μία δραστηριότητα, όπως διανομής φυλλαδίων και έχει ένα κτήμα από τον παππού του που του αποδίδει ετήσιο ενοίκιο 300 ευρώ, τότε τον πιάνουν τα τεκμήρια.

Το ελάχιστο τεκμήριο, επισήμανε, είναι ύψους 3.000 ευρώ. Ο εν λόγω φορολογούμενος λοιπόν, πρόσθεσε, θα κληθεί να πληρώσει φόρο εισοδήματος 685,25 ευρώ συν προκαταβολή φόρου 490,42 ευρώ, συνολικά δηλαδή 1.175,68 ευρώ, ποσό που είναι υπερδιπλάσιο από εκείνο εισέπραξε καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Η διάταξη του Νόμου 4172 άρθρο 34 παρ. 1 Α, εξήγησεο κ. Κεχαγιάς προβλέπει ότι η εκκαθάριση ενός φορολογούμενου γίνεται σαν μισθωτού μόνο στην περίπτωση εκείνη που ο μισθός είναι μεγαλύτερος από τα ενοίκια ή τους τόκους. Ετσι αν κάποιος έχει 300 ευρώ ετήσιο μισθό και ενοίκια 200 ευρώ, τότε φορολογείται σαν μισθωτός με το αφορολόγητο των 9.000 ευρώ.

«Τα τεκμήρια οδηγούν το Νόμο σε εσφαλμένη λογική. Η επίμαχη διάταξη καλύπτει μόνο έναν φορολογούμενο, ο οποίος πληρώνεται έστω και ένα ευρώ παραπάνω από τα ενοίκια και τους τόκους. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις ακολουθείται φορολογία εισοδήματος από το πρώτο ευρώ συν προκαταβολή φόρου όπως ακριβώς γίνεται με τις επιχειρήσεις», είπε.

Κατά τους οικονομολόγους τα τεκμήρια για τη φορολογία εισοδήματος πρέπει να καταργηθούν για όλους. «Σε εποχές οικονομικής κρίσης υπάρχουν πλέον άλλοι τρόποι για να μπορέσει να ελέγξει κανείς την κίνηση των κεφαλαίων από τη χρήση των τεκμηρίων που οδηγούν σε προβλήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά και επικαλέστηκε την ανάπτυξη του τραπεζικού τομέα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου