ΤΟΠΙΚΑ

Αποχή με το ισχύον πλαίσιο ~ Συνεχίζουν έως 24 Μαΐου οι δικηγόροι

αποχή-με-το-ισχύον-πλαίσιο-συνεχίζουν-848025

Δυναμική συνέχιση των κινητοποιήσεων από τον δικηγορικό κόσμο

Δεν κάνουν βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις τους οι δικηγόροι του Βόλου παρά το γεγονός ότι η τετράμηνη αποχή από την άσκηση των καθηκόντων τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο μάτωσε τον δικηγορικό κόσμο και μάλιστα μετά από ένα δύσκολο έτος, καθώς το 2015 240 δικηγόροι από σύνολο 572 είχαν το πολύ έως δέκα παραστάσεις στα Δικαστήρια για ολόκληρο το χρόνο.

Αν και το νομοσχέδιο αποτελεί πλέον Νόμο του κράτους και ο αγώνας των νομικών με το ίδιο διεκδικητικό πλαίσιο, όπως επισημάνθηκε στη Συνέλευση, κινδυνεύει να κηρυχθεί άκυρος, οι δικηγόροι του Βόλου συνεχίζουν αγωνιστικά την αποχή και μάλιστα με το ίδιο πλαίσιο και όχι το διευρυμένο που προτείνει η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας απαγορεύοντας έτσι την κατάθεση οποιουδήποτε δικογράφου και τη συζήτηση προσωρινών διαταγών και ασφαλιστικών μέτρων όπου υπάρχει σε ισχύ προσωρινή διαταγή. Συντάσσονται με τους Δικηγορικούς Συλλόγους Καβάλας, Λάρισας και Ιωαννίνων.

Παράταση της συνέχισης της αποχής από την άσκηση των δικηγορικών τους καθηκόντων μέχρι τις 24 Μαΐου 2016 και μάλιστα με το ισχύον πλαίσιο και όχι το διευρυμένο που προτείνει η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας αποφάσισε χθες για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο μετά από τέσσερις μήνες αποχής η Γενική Συνέλευση του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, η οποία διεξήχθη με πρωτοφανή μαζικότητα.

Στην κάλπη που στήθηκε στο Ειρηνοδικείο Βόλου άσκησαν την ψήφο τους 358 δικηγόροι από σύνολο 567. Υπέρ της συνέχισης της αποχής ψήφισαν 267 μέλη από τα οποία 140 ψήφισαν υπέρ της συνέχισης της αποχής με το ισχύον πλαίσιο αδειών και 127 υπέρ της αποχής με διευρυμένο πλαίσιο αδειών. 88 μέλη ψήφισαν υπέρ της αναστολής της αποχής από τις 19.5.2016. Στα ψηφοδέλτια βρέθηκαν τρία άκυρα.

Η Γενική Συνέλευση ξεκίνησε στις 10.30 το πρωί με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, Λάζαρο Γαϊτάνη να ενημερώνει για την απόφαση της Ολομέλειας, τον απολογισμό των κινητοποιήσεων, τις επιμέρους εκπτώσεις που προβλέπονται στην καταβολή ασφαλιστικών εισφορών για τους ασφαλισμένους του πρώην ΕΤΑΑ από το 2017- 2020.

Ο κ. Γαϊτάνης ενημέρωσε ακόμη για τον κίνδυνο που υπάρχει η αποχή να κριθεί άκυρη μετά την ψήφιση του Νόμου για το ασφαλιστικό εφόσον δεν υπάρχει αλλαγή του πλαισίου διεκδίκησης, ενώ ακολούθησε συζήτηση και μάλιστα με ένταση για τη διατύπωση του ερωτηματολογίου βάσει του οποίου θα διεξαγόταν η μυστική ψηφοφορία.

Οι δικηγόροι αποφάσισαν συνέχιση της αποχής παρά τα οικονομικά προβλήματα που υφίστανται από τις πολύμηνες κινητοποιήσεις αλλά και την μη ικανοποίηση των ουσιωδών διεκδικήσεων. Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου είπε ότι «από τον κοινό αγώνα μας δεν δικαιούται κανείς να δηλώσει δικαιωμένος ως προς το αποτέλεσμα. Δηλαδή ο ψηφισθείς Νόμος απέχει παρά πολύ από τις διεκδικήσεις μας. Ωστόσο, από τον αγώνα αυτό κερδίσαμε κάποια πράγματα, όπως οι εκπτώσεις στις καταβαλλόμενες εισφορές για τέσσερα χρόνια». Ο ίδιος προσωπικά πρόσθεσε ότι «θέλω να δηλώσω την ικανοποίησή μου για τη συμπαράταξη με το Δικηγορικό Σύλλογο Βόλου των φορέων ελεύθερων επαγγελματιών, 26 στον αριθμό, που μόνο εδώ υπήρξε και σε καμία άλλη περιοχή της Ελλάδας. Η συμπαράταξη αυτή μας δίνει το δικαίωμα να αισιοδοξούμε ότι και στις επόμενες αγωνιστικές κινητοποιήσεις θα έχουμε συμμάχους στον αγώνα και άλλους φορείς».

Οι δικηγόροι καταγγέλλουν τον ψηφισθέν νόμο, επισημαίνοντας ότι αντιβαίνει το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή δημόσια τάξη και αγνοεί τη φοροδοτική και εισφοροδοτική ικανότητα των ασφαλισμένων δικηγόρων – ελεύθερων επαγγελματιών, δεν κατοχυρώνει αφορολόγητο για τους ελεύθερους επαγγελματίες, δεν διασφαλίζει την ανταποδοτικότητα ασφαλιστικών εισφορών και παροχών, ενώ επισημαίνουν ότι ο Νόμος δεν θεμελιώθηκε σε αναλογιστική μελέτη για την τεκμηρίωση του επαχθούς ασφαλιστικού συστήματος.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου