ΤΟΠΙΚΑ

310 αποποιήσεις κληρονομιάς σε τέσσερις μήνες στο Ειρηνοδικείο

310-αποποιήσεις-κληρονομιάς-σε-τέσσερις-848076

Διπλασιάστηκαν οι αιτήσεις σε δύο χρόνια, εξαιτίας των οφειλών

Ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό πολιτών φαίνεται ότι «κυνηγούν» κληρονομιές με χρέη στην Εφορία, τα Ασφαλιστικά Ταμεία, τις Τράπεζες. Ο αριθμός των αποποιήσεων κληρονομιών λόγω οφειλών έχει διπλασιαστεί τα δύο τελευταία χρόνια.

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται και το 2016 στο Ειρηνοδικείο Βόλου οι αποποιήσεις κληρονομιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την αρχή του χρόνου μέχρι και σήμερα στα Δικαστήρια Βόλου υποβλήθηκαν 310 αιτήσεις, ενώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2015 243 και του 2014 163.

Συνολικά το 2013 έγιναν 357 δηλώσεις αποποίησης κληρονομιάς, το 2014 475, ενώ το 2015 ξεπέρασαν τις 460. Οι διαθήκες που έγιναν αντίστοιχα ήταν 364 το 2013, 530 το 2014 και περισσότερες από 340 το 2015. Εχοντας στα χέρια τους το αντίγραφο της δήλωσης αποποίησης οι κληρονόμοι είναι ανακουφισμένοι έτσι ότι σε οποιαδήποτε όχληση θα έχουν το αποδεικτικό ότι δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τις οφειλές στο Δημόσιο ή στις Τράπεζες.

Οι κληρονομιές αφορούν σε πραγματικά χρέη που δεσμεύουν το ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον του θανόντος μέχρι να αποπληρωθούν εκτός αν γίνει εγκαίρως η αποποίησή τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι από αυτές είναι εν δυνάμει υπόχρεοι ακόμη και ανήλικοι αν οι γονείς δεν προχωρήσουν για λογαριασμό τους με ειδικό πληρεξούσιο στην αποποίηση και δεν συζητηθεί η αίτηση με την εκούσια διαδικασία του Ειρηνοδικείου Βόλου.

Γίνονται με δήλωση στο Ειρηνοδικείο εντός τεσσάρων μηνών από τότε που ο κληρονόμος έλαβε γνώση της επαγωγής και του λόγου της κληρονομιάς. Η τελευταία βραχεία προθεσμία παρατείνεται και γίνεται ένα έτος σε περίπτωση που ο κληρονόμος είναι κάτοικος εξωτερικού ή σε περίπτωση που η επαγωγή της κληρονομιάς έγινε όσο ο κληρονόμος κατοικούσε στην αλλοδαπή.

Η απόδειξη του χρόνου που έλαβε κανείς γνώση της κληρονομιάς, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι μία διαδικασία η οποία μπορεί να τεκμηριωθεί δύσκολα και γι’ αυτό θα πρέπει να επιδεικνύεται η δέουσα προσοχή για εμπρόθεσμη αποποίηση.

Σε περίπτωση αποποίησης, η κληρονομιά υπάγεται στους κληρονόμους του αποποιήσαντα κληρονόμου. Ο αποποιήσας εκτιμάται ότι πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή σε περίπτωση που υπάρχουν τέκνα διότι η τυχόν κατάχρεη κληρονομιά επάγεται σε αυτά. Σκόπιμη ως εκ τούτου θεωρείται η έγκαιρη αποποίηση της κληρονομιάς και για λογαριασμό του ανήλικου τέκνου εκ μέρους των γονιών του κατόπιν χορήγησης της σχετικής άδειας από το αρμόδιο Δικαστήριο.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου