ΤΟΠΙΚΑ

Δεκάδες κατασχέσεις λογαριασμών καθημερινά στο Βόλο

δεκάδες-κατασχέσεις-λογαριασμών-καθ-14461

Μαζικά κατασχετήρια τραπεζικών λογαριασμών με μικρές έως και μηδενικές αποδόσεις

Δεκάδες κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών για χρέη στο Δημόσιο καθημερινά στο Βόλο τον Απρίλιο, λόγω της αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που έφτασαν πανελλαδικά στα 87 δισ. ευρώ. Με ηλεκτρονικές εντολές των Εφοριών Βόλου και Νέας Ιωνίας και του ΚΕΑΟ, τραπεζικά καταστήματα ανοίγουν τους λογαριασμούς και κατάσχουν τις καταθέσεις. Ωστόσο, οι αποδόσεις φαίνεται ότι είναι μικρές, παρά τη διόγκωση του αριθμού των κατασχετηρίων από την αρχή του χρόνου.

Τραπεζικό στέλεχος μόνο σε ένα υποκατάστημα τράπεζας στο Βόλο, περιέγραφε ότι καθημερινά διαβιβάζονται ηλεκτρονικά από 10 έως 20 εντολές για κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών. Η διαδικασία των κατασχέσεων, όπως ανέφερε, εκτελείται από τις τράπεζες. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η εκτέλεση των ηλεκτρονικών εντολών – κατασχετηρίων απασχολεί από την αρχή του χρόνου, καθώς τα αιτήματα έχουν διογκωθεί.

Ωστόσο, παρά την αύξηση των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων, οι αποδόσεις είναι πολύ μικρές. Και αυτό έχει την εξήγησή του. «Οι κατασχέσεις αφορούν σε ληξιπρόθεσμα χρέη στην Εφορία και το ΚΕΑΟ. Οι εντολείς δεν γνωρίζουν αν οι λογαριασμοί έχουν χρήματα. Στην πορεία διαπιστώνεται ότι οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, είναι είτε άδειοι, είτε έχουν μικρά υπόλοιπα της τάξεως των μερικών ευρώ», όπως επισημάνθηκε.

Στέλεχος άλλης Τράπεζας επιβεβαίωσε ότι στους ελεγχόμενους τραπεζικούς λογαριασμούς δεν υπάρχουν καταθέσεις. «Είναι προφανές ότι οι οφειλέτες βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία. Δεν έχουν χρήματα και γι’ αυτό δεν πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τις μαζικές κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών ευνοεί η δυνατότητα της ηλεκτρονικής αποστολής τους, μέσα από το Μητρώο των Καταθέσεων, που επιτρέπει στο Δημόσιο να έχει πλήρη πρόσβαση σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς των καταθετών.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η «Καθημερινή», σύμφωνα με στοιχεία από τις τράπεζες, ο αριθμός των κατασχέσεων που τελικά εκτελείται υπολείπεται κατά πολύ των εντολών για κατάσχεση που καταφθάνουν καθημερινά, με αποτέλεσμα πολύ μικρό μέρος των αιτημάτων κατάσχεσης να εκτελείται.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο αριθμός των κατασχέσεων που εκτελέστηκε τον Μάρτιο έφτασε στις 8.000 από 22.000 τον Φεβρουάριο και 15.000 τον Ιανουάριο.

Πρόκειται για εκτόξευση των κατασχέσεων, με δεδομένο ότι ο αριθμός ήταν μόλις 1.700 τον Νοέμβριο και 1.800 τον Οκτώβριο, ενώ τον Νοέμβριο αυξήθηκαν στις 7.600 και τον Δεκέμβριο στις 22.000.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου