ΤΟΠΙΚΑ

Αναγκαιότητα στον 21ο αιώνα η ανανέωση της γνώσης

αναγκαιότητα-στον-21ο-αιώνα-η-ανανέωση-τ-25655

Η ανάγκη του 21ου αιώνα για διαρκή ανανέωση της γνώσης τονίστηκε σε ημερίδα που διοργάνωσε χθες στο αμφιθέατρο Κορδάτος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο, το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Απασχόλησης.

Οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις έχουν σαν αποτέλεσμα το επίκεντρο της διδακτικής διαδικασίας να μην είναι γνωσιοκεντρικό, αλλά να έχει κατεύθυνση την καλλιέργεια δεξιοτήτων, τόνισε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνιολογίας, Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης και Ερευνητικών Μεθόδων Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου Κύπρου Μάριος Βρυωνίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στις νέες μορφές εκπαίδευσης.

Οπως είπε, ο σύγχρονος άνθρωπος πέρα από την τυπική εκπαίδευση πρέπει να συμμετέχει σε πάρα πολλές μορφές άτυπης εκπαίδευσης και μάλιστα και εκτός οργανωμένου θεσμικού πλαισίου. «Να έχει δηλαδή εκείνες τις δεξιότητες που απαιτεί η κάθε χρονική στιγμή παίρνοντάς τες μόνος του, καθώς οι πηγές από τις οποίες μπορεί να αντλήσει τις πληροφορίες βρίσκονται παντού, μπορεί δηλαδή να τις πάρει, είτε από το σπίτι του με τις νέες τεχνολογίας με εικονικές τάξεις, είτε συμβατικά.

«Χαρακτηριστικό των μεταβιομηχανικών κοινωνιών είναι ότι ο ιστορικός χρόνος συρρικνώνεται γιατί έχουμε ανακαλύψεις κάθε μέρα. Η ανανέωση της γνώσης είναι αναγκαιότητα», είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο στη Λευκωσία, μέλος δικτύου Πανεπιστημίων που εκτίνονται σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου και καλύπτει σπουδές με άμεση συνάφεια με την αγορά εργασίας.

Ερωτηθείς για τον επαγγελματικό προσανατολισμό είπε ότι το κοινό θα πρέπει να στρέφεται σε κλάδους όπως υγείας και υπηρεσιών στον τουρισμό και όχι σε κορεσμένους, όπως η εκπαίδευση.

Από την πλευρά της η σύμβουλος εισδοχής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Χριστίνα Γερολέμου, αναφέρθηκε στο νέο σύστημα εκπαίδευσης, που εφαρμόζει το Πανεπιστήμιο, το υβριδικό, το οποίο στηρίζει σε μία ηλεκτρονική πλατφόρμα, ώστε να γίνεται χρήση των νέων τεχνολογιών επικοινωνίας και διδασκαλίας.

Είχε προηγηθεί ενημέρωση για τα εκπαιδευτικά προγράμματα με πιστοποίηση του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Απασχόλησης, το οποίο συνεργάζεται με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο. Αυτά μεταξύ άλλων είναι προγράμματα πληροφορικής, αγγλικών, ΕΟΠΠΕΠ, Security, σεμινάριο ασφαλείας ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων, εξειδικευμένα σεμινάρια ασφάλειας, εξειδικευμένα τουριστικά σεμινάρια με πιστοποίηση, σεμινάρια υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων κ.α.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου