ΤΟΠΙΚΑ

680 εκατ. € στη συμβολαιακή γεωργία επένδυσε η Τράπεζα Πειραιώς

680-εκατ-e-στη-συμβολαιακή-γεωργία-επένδυ-97582

Σε τρία χρόνια με 17.000 δικαιούχους παραγωγούς συμβολαίων

Γέφυρες στην παγκόσμια αγορά με συνεργασίες ήδη σε 73 χώρες για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων, ώστε ο πρωτογενής τομέας να βγει από το αδιέξοδο της κρίσης, έριξε η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία υλοποιεί με επιτυχία για τέταρτο χρόνο το πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας και κτηνοτροφίας.

Η Τράπεζα ενισχύει τον αγρότη να συνεχίσει την παραγωγή, εξασφαλίζοντάς του όλα τα εφόδια που χρειάζεται και τον υποστηρίζει να αναπτύσσει συνεργασίες για την περαιτέρω βελτίωση των προϊόντων του, ώστε αυτά να καταστούν ανταγωνιστικά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Στη Θεσσαλία επισφράγισε τα συμβόλαια 20 συνεργασιών,1.500 παραγωγών και επένδυσε 25 εκατ. ευρώ. Ο μέχρι πρότινος διευθυντής του κεντρικού καταστήματος της Πειραιώς στο Βόλο και νυν Περιφερειακός Διευθυντής Θεσσαλίας, Αναστάσιος Νέτας, μιλά στον «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ» για το αύριο του προγράμματος.

Συνέντευξη στην ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Γιατί η Τράπεζα Πειραιώς ασχολείται με την αγροτική παραγωγή;

«Ο αγροτικός τομέας ανήκει στους κλάδους με τον υψηλότερο πολλαπλασιαστή της ελληνικής οικονομία. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η συμμετοχή του πρωτογενούς τομέα στην οικονομία αγγίζει σχεδόν το 3% του ελληνικού ΑΕΠ, ποσοστό που είναι διπλάσιο από το 1,5% στην Ευρωπαϊκή Ενωση των 27. Υψηλή είναι επίσης και η συμμετοχή του αγροτικού κλάδου στην απασχόληση, με ποσοστό πάνω από 12%, έναντι μόλις 5% στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Είναι χαρακτηριστικό πως σήμερα εν μέσω κρίσης τα προϊόντα που παράγει η ελληνική γη καλύπτουν πάνω από το 17% των εξαγωγών της χώρας, συμβάλλοντας στη μείωση του εμπορικού ελλείμματος.

Τα ανταγωνιστικότερα πλεονεκτήματα του αγροτοδιατροφικού τομέα εντοπίζονται στην πολύ υψηλή ποιότητα και το μεγάλο εύρος τοπικών και παραδοσιακών προϊόντων, όπως είναι τα ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) και τα ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ενδειξη). Από τα περίπου 1.000 προϊόντα που φέρουν την πιστοποίηση αυτή σε επίπεδο Ε.Ε. τα 100 είναι ελληνικά. Η χώρα μας κατέχει την 5η θέση στην Ε.Ε., συγκεντρώνοντας το 8,4% του συνολικού αριθμού αυτών των επώνυμων «κατοχυρωμένων» προϊόντων. Για όλους αυτούς του λόγους στηρίζουμε τον αγροτικό τομέα με στόχο την επίτευξη σημαντικού βαθμού καθετοποίησης της παραγωγής, τη μεταποίηση των παραγόμενων προϊόντων με σύγχρονες προδιαγραφές, την εισαγωγή τεχνολογικών εφαρμογών, την καινοτομία και τη διευκόλυνση της αναγνωρισιμότητας των εξαγώγιμων ελληνικών προϊόντων».

Τι είναι η συμβολαιακή γεωργία και κτηνοτροφία;

«Η συμβολαιακή γεωργία και κτηνοτροφία μπορεί να διασφαλίσει στον αγρότη ένα εγγυημένο εισόδημα και να οδηγήσει σε ποιοτικά προϊόντα από τις επιχειρήσεις και τους συνεταιρισμούς προς όφελος των καταναλωτών. Ο γεωργός ή ο κτηνοτρόφος συνάπτει μία συμφωνία με μία επιχείρηση ή ένα συνεταιρισμό όπου και θα παραδώσει το προϊόν του, το λάδι, την ελιά, το σιτάρι, το γάλα, και δεκάδες άλλες πρώτες ύλες που παράγει η ελληνική γη. Στη συμβολαιακή η πόρτα είναι ανοιχτή για όλα τα αγροτικά προϊόντα. Η Τράπεζα έρχεται να επισφραγίσει το συμβόλαιο παρέχοντας ρευστότητα τόσο στον αγρότη, όσο και στην επιχείρηση ή το συνεταιρισμό για να μπορούν να κινηθούν. Εγκρίνει ένα κεφάλαιο κίνησης για την επιχείρηση, το οποίο είναι κλειδωμένο και απελευθερώνεται όταν έρχεται ο χρόνος εξόφλησης των παραγωγών. Το κεφάλαιο «πληρώνει» τους αγρότες – προμηθευτές».

Τι είναι η κάρτα συμβολαιακής γεωργίας και κτηνοτροφίας;

«Η Τράπεζα εγκρίνει ένα πιστωτικό όριο στους παραγωγούς – προμηθευτές, οι οποίοι είναι συνδεδεμένοι συμβολαιακά και διαθέτουν τα προϊόντα τους στην επιχείρηση ή στον αγροτικό συνεταιρισμό. Το όριο αυτό προσδιορίζεται βάσει της παραγωγικής τους δυναμικότητας και καλύπτει σημαντικό μέρος του συνολικού κόστους εργατικών, αγοράς, εφοδίων, καυσίμων, ζωοτροφών κ.α. Λειτουργεί μέσω της χρήσης της κάρτας συμβολαιακής γεωργίας. Επιστρέφεται όταν η μεταποιητική μονάδα ή ο συνεταιρισμός παραλαμβάνουν από τον αγρότη το προϊόν, εξοφλώντας την κάρτα. Η αποπληρωμή γίνεται σ’ ένα χρόνο είτε εφάπαξ, είτε τμηματικά από τις πληρωμές της αξίας που έχει παραδώσει ο παραγωγός στη μεταποιητική μονάδα».

Πρόσφατα το εν λόγω πρόγραμμα έκλεισε τα τρία χρόνια ζωής. Ποια είναι τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα;

«Στα τρία χρόνια υλοποίησης τα αποτελέσματα είναι θεαματικά. Περισσότεροι από 17.000 παραγωγοί σε όλη τη χώρα, από τη Θράκη μέχρι και την Κρήτη, και περισσότερες από 170 επιχειρήσεις και αγροτικοί συνεταιρισμοί έχουν επωφεληθεί από το πρόγραμμα με χρηματοδοτήσεις που ξεπερνούν τα 680 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των εξαγωγών των επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί στη συμβολαιακή ξεπερνά το 1,35 δισ. ευρώ με περισσότερα από 50 προϊόντα να ταξιδεύουν σε 73 χώρες, εισφέροντας πολύτιμο συνάλλαγμα στη χώρα μας. Στη Θεσσαλία το πρόγραμμα αφορά περισσότερες από είκοσι συνεργασίες με δικαιούχους 1.500 παραγωγούς και χρηματοδοτήσεις που ξεπερνούν τα 25 εκατ. ευρώ. Τα υφιστάμενα συμβόλαια αφορούν στα προϊόντα αραβόσιτο, βαμβάκι, βιομηχανική ντομάτα, ελιά, ηλίανθο, γάλα, όσπρια, σιτηρά και βιομηχανικό ροδάκινο, ενώ το πρόγραμμα είναι ανοιχτό για οποιοδήποτε άλλο προϊόν».

Ποιο είναι το αύριο της συμβολαιακής;

«Οπως ανακοινώθηκε πρόσφατα, η Τράπεζα προχώρησε σε δύο νέες πρωτοβουλίες, διευρύνοντας το πεδίο της συμβολαιακής. Το πρώτο σκέλος αφορά ουσιαστικά στη μείωση του κόστους παραγωγής. Ο αγρότης θα έχει τη δυνατότητα να αγοράζει αγροεφόδια σε χαμηλότερες τιμές. Η Πειραιώς χρηματοδοτεί με κεφάλαια κίνησης τις εταιρείες εμπορίας γεωργικών εφοδίων, ώστε να έχουν τη δυνατότητα καλύτερης πρόσβασης στους προμηθευτές και κυρίως μίας προνομιακής τιμολόγησης, καθώς θα πληρώνουν και οι ίδιοι της μετρητοίς. Η αρχή έγινε με τη γερμανική εταιρεία Bayer, η οποία ήρθε σε συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς προς όφελος των καταστημάτων γεωργικών εφοδίων για την έγκαιρη προμήθεια αγροεφοδίων σε ανταγωνιστικές τιμές. Το δεύτερο σκέλος αφορά στη διάθεση και ουσιαστικά προβολή ποιοτικών προϊόντων Ελλήνων παραγωγών. Και εδώ έρχεται η σύνδεση με τον ξενοδοχειακό τομέα. Η Τράπεζα χρηματοδοτεί ξενοδοχειακές μονάδες για την προμήθεια επώνυμων πιστοποιημένων προϊόντων από επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς που είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας και κτηνοτροφίας».

Η Τράπεζα Πειραιώς διέθεσε πρώτη στην αγορά και την κάρτα αγρότη. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της;

«Με την κάρτα αγρότη ο δικαιούχος προεξοφλεί μέρος των ετήσιων επιδοτήσεων που δικαιούται, ώστε να χρηματοδοτεί άμεσα τις καλλιεργητικές και άλλες συναφείς δαπάνες του στη διάρκεια της παραγωγικής περιόδου. Πρόκειται πρακτικά για ένα «πορτοφόλι», στο οποίο μπαίνει προκαταβολικά μέρος του ποσού των επιδοτήσεων του παραγωγού την περίοδο που χρειάζεται τα χρήματα για να καλύψει τις παραγωγικές του ανάγκες. Για παράδειγμα μπορεί να αγοράσει σπόρους, φάρμακα, λιπάσματα, καύσιμα, ζωοτροφές κλπ. Ετσι επειδή ο έμπορος πληρώνεται άμεσα ο παραγωγός μπορεί να πετύχει τιμές μετρητοίς για τα εφόδιά του σε καλύτερες τιμές και να μειώσει το κόστος του. Επιπρόσθετα, με την κάρτα αγρότη μπορεί να εξοφλήσει λογαριασμούς αγροτικού ρεύματος, άρδευσης, ασφαλιστικών εισφορών (ΟΓΑ – ΕΛΓΑ), να αγοράσει εργόσημο για εργάτες κτλ. Η εξόφληση της κάρτας γίνεται αυτόματα με την πίστωση των επιδοτήσεων».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου