ΤΟΠΙΚΑ

Συμβολική κατάληψη στον ΟΑΕΕ

συμβολική-κατάληψη-στον-οαεε-98613

Διεμήνυσαν συνέχιση και γενίκευση των κινητοποιήσεων, εάν κατατεθεί το νομοσχέδιο του ασφαλιστικού στη Βουλή

Σε δεύτερη συμβολική κατάληψη στο παράρτημα του ΟΑΕΕ στο Βόλο -μετά την τελευταία παράσταση στην Εφορία Βόλου την περασμένη εβδομάδα- προχώρησε χθες η συντονιστική επιτροπή των συνδικαλιστικών φορέων, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασφαλισμένοι του ταμείου. Η κατάληψη πραγματοποιήθηκε από τις 9 έως τις 11 το πρωί.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

«Δε θα σταματήσουμε τις κινητοποιήσεις, αν η κυβέρνηση δεν κατανοήσει ότι αυτό το νομοσχέδιο δεν πρέπει να φτάσει στη Βουλή και να ψηφιστεί», δήλωσε ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Μαγνησίας της ΑΔΕΔΥ Δημήτρης Κουτσούκος. «Κάθε εβδομάδα θα έχουμε δράσεις. Σήμερα διαλέξαμε το παράρτημα του ΟΑΕΕ, καθώς οι ασφαλισμένοι του ταμείου αντιμετωπίζουν ήδη πολλά προβλήματα. Διεκδικούμε να παραμείνει το ταμείο ως έχει, όπως και το ταμείο του ΟΓΑ και του ΙΚΑ», πρόσθεσε.

Το μήνυμα ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτραπεί η συζήτηση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή, καθώς αυτό αποτελεί κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης, μετέφερε ο πρόεδρος του ΕΚΒ Θανάσης Παπαδημόπουλος. «Ολα όσα έχουμε κερδίσει θα ισοπεδωθούν και θα οδηγηθούμε στην ιδιωτική ασφάλιση, την οποία ο εργαζόμενος δεν αντέχει», είπε ο ίδιος και συμπλήρωσε: «Οι αγώνες κατά του ασφαλιστικού θα κλιμακωθούν και αν αυτό το νομοσχέδιο αποτελέσει νόμο του κράτους, τότε οι συμβολικές καταλήψεις θα γίνουν αποκλεισμοί και θα προχωρήσουμε σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις. Η κυβέρνηση δεν κατανοεί τα προβλήματα, ούτε θέλει να δώσει λύσεις».

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας, Κώστας Τσέλιος, ανέφερε ότι «είναι ένα ταμείο απρόσωπο που έχει αφήσει το 55% των εμπόρων χωρίς φάρμακα, ένα ταμείο που δεν δίνει σύνταξη σε επαγγελματίες του κλάδου, οι οποίοι έχουν πληρώσει 30 χρόνια ασφάλισης και ενώ βρίσκονται στην ηλικία των 70 ετών δεν τους χορηγεί σύνταξη. Το μόνο που έχει να επιδείξει είναι κακοδιαχείριση. Μαζί με το ασφαλιστικό, δίνουμε και ένα μήνυμα ότι ο ΟΑΕΕ πρέπει να σκεφτεί εκείνους που το πληρώνουν και το έχουν στηρίξει επί χρόνια».

Την επισήμανση ότι οι αγώνες πρέπει να συνεχιστούν και να αποκτήσουν μεγαλύτερη ακόμη δυναμική διατύπωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Μαγνησίας Γιάννης Γρηγορίου, προτείνοντας να γίνουν συμβολικές καταλήψεις σε δημόσια κτίρια, όπως για παράδειγμα της ΔΕΗ με τη συμμετοχή όλου του κόσμου. «Εκτός από το ασφαλιστικό – φορολογικό, οι πολίτες και οι εργαζόμενοι θεωρούμε ότι είμαστε υπό κατοχή. Δεν λύνονται τα προβλήματα μόνο από ένα φορέα. Τα χρέη έχουν γενικευτεί και συσσωρευτεί. Είναι αδύνατον να ανταπεξέλθουμε χωρίς να δραστηριοποιηθούμε πιο δυναμικά», συμπλήρωσε.

Χωρίς τους επιστημονικούς φορείς

Ο ίδιος εξέφρασε τη λύπη του που η κατάληψη δεν έγινε από κοινού με τους επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς, ισχυριζόμενος ότι «απέφυγαν να πάρουν μέρος, καθώς θεωρούν τις καταλήψεις παλαιομοδίτικες. Προτείναμε στους δικηγόρους να γίνει κατάληψη στα Δικαστήρια, εκείνοι αντιπρότειναν συναυλία απολογιστικού χαρακτήρα. Λυπάμαι, εμείς τους καλούμε πάντα να το ξανασκεφτούν. Οι αγώνες αν δεν είναι συνεχείς, δεν κερδίζονται», συμπλήρωσε.

Στις οφειλές στον ΟΑΕΕ στάθηκε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΟΕΒΕΜ Βασίλης Τόπας. «Σύσσωμοι διαμαρτυρόμαστε για όλους τους οφειλέτες στον ΟΑΕΕ. Το σύνολο των επαγγελματιών, αυτή τη στιγμή, αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις οφειλές του ασφαλιστικού τους ταμείου. Αν όμως πυροβολήσεις τον εργοδότη, σκοτώνεις και τον εργαζόμενο. Αυτό φαίνεται από τα χιλιάδες λουκέτα, που έχουν οι επαγγελματίες και έρχονται και χιλιάδες άλλα», ανέφερε χαρακτηριστικά και υπενθύμισε τις προτάσεις της Ομοσπονδίας. «Παρών» στην κινητοποίηση ήταν και εκπρόσωπος αγροτών. Ο Δημήτρης Λουφόπουλος είπε ότι «είμαστε εδώ για να δώσουμε το μήνυμα ότι αυτά που γίνονται δεν πρέπει να συνεχιστούν, καθώς ο κόσμος βρίσκεται σε αδιέξοδο. Θέλουμε η οικονομία να είναι παραγωγική και όχι να μας βάζει τη διχάλα στο λαιμό», κατέληξε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου