ΤΟΠΙΚΑ

Δίκτυο Ανανεωτικής Αριστεράς: Παρουσιάστηκε η διακήρυξη αρχών

δίκτυο-ανανεωτικής-αριστεράς-παρουσ-100421

Συνέντευξη Τύπου παραχωρήθηκε χθες στην Ενωση Συντακτών

«Η σύγχρονη ανανεωτική Αριστερά θα πρέπει να ανανεώνεται διαρκώς, να υπερβαίνει τα πολιτικά σχέδια που δοκιμάστηκαν τον 20ο αιώνα, να απαντά με πειστικότητα στα νέα δεδομένα, να έχει σχέδιο εξόδου από την κρίση, όραμα».

Το μήνυμα αυτό μετέφεραν χθες σε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Ενωσης Συντακτών, το μέλος του Δικτύου της Ανανεωτικής Αριστερά, Παντελής Μαστρογιάννης, και το στέλεχος της Κεντρικής Συντονιστικής Επιτροπής, Θράσος Φωτεινός, παρουσιάζοντας τη διακήρυξη της πολιτικής κίνησης.

Τη συζήτηση άνοιξε ο κ. Μαστρογιάννης, ο οποίος αναφέρθηκε στη πρόσφατη σύσκεψη των μελών του Δικτύου στο Βόλο και απηύθυνε πρόσκληση για σύγκλιση των δυνάμεων της Ανανεωτικής Αριστεράς και της Πολιτικής Οικολογίας. Ο κ. Φωτεινός στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη που υπάρχει για ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση, για το οποίο, όπως είπε, το πολιτικό σύστημα και τα κόμματα δείχνουν αδυναμία για να καταρτίσουν.

«Εμείς δεν θα καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια. Ερχόμαστε για πρώτη φορά να βάλουμε το δάχτυλο βαθιά στην πληγή. Η Αριστερά δεν φρόντισε τα τελευταία 41 χρόνια να εκσυγχρονιστεί. Θα ήταν άδικο από την πλευρά μας να διαιωνίσουμε το ίδιο πολιτικό προσωπικό της χώρας, το οποίο εξυπηρετεί περισσότερο το ατομικό από το κοινωνικό συμφέρον» είπε.

Προς αυτήν την κατεύθυνση ο ίδιος σημείωσε ότι «κάνουμε ένα βήμα μπροστά. Δεν βολευτήκαμε εκεί που βρίσκει ο καθένας να γίνουμε γυρολόγοι της πολιτικής. Τραβήξαμε γραμμή με το παρελθόν».

Το Δίκτυο Ανανεωτικής Αριστεράς είναι πολιτική κίνηση. Ο κ. Φωτεινός είπε ότι «μέσα από το Δίκτυο ο καθένας από τα κάτω στην τοπική κοινωνία θα παρεμβαίνει, θα εξειδικεύει τις ανάγκες σε σύγχρονα προβλήματα. Οι πολίτες πρέπει πάρουν τις τύχες στα χέρια τους».

Ο ίδιος εκτίμησε ότι σήμερα το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι οικονομικό, αλλά βαθύτατα πολιτικό και δημιουργεί εκφυλιστικά προβλήματα.

«Εμείς προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε την πολιτική, το ήθος και το ύφος που πρέπει να έχει, να αποκαταστήσουμε το ήθος και το ύφος της Αριστεράς, ώστε να δείξει τον άλλο δρόμο, να προτείνει ένα σχέδιο εξόδου, να έχει όραμα που να αφορά σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος που θα έχει ξεπεράσει την εποχή των κοτζαμπάσηδων» ανέφερε.

Ο ίδιος παρουσίασε και την πρόταση του Δικτύου για το ασφαλιστικό. Σύμφωνα με αυτήν, το Δίκτυο Ανανεωτικής Αριστεράς προτείνει το διαχωρισμό του συνταξιοδοτικού από την υγεία, που αποτελεί δημόσιο αγαθό, την καθιέρωση ενιαίας σύνταξης για όλους τους ανθρώπους της εργασίας, με στόχο την κατάργηση των μωσαϊκών μεταρρυθμίσεων, την κατάργηση των ταμείων και την καθιέρωση ενιαίου ασφαλιστικού καθεστώτος για όλους τους πολίτες, την κατάργηση των εισφορών και τη θεσμοθέτηση ποσοστού φορολόγησης για τα εισοδήματα που θα δίνει αυτόματα δικαίωμα στη σύνταξη, την αποδέσμευση της σύνταξης από τις εισφορές κ.α.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου